Demeter: Gezond leven is logica

Demeter-eten-gezondheid-directeur

Eet nooit iets wat je oma niet als voedsel zou herkennen!

Het is de industrie lang gelukt om velen van ons te leiden naar low fat producten, margarines, en koekjes met vitamines. De supermarkten staan er nog steeds vol mee, maar de kentering is onmiskenbaar. 

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Pollan gaf het jaren geleden al aan in zijn boek ‘In Defence of food’ met heldere adviezen als ‘eet nooit iets wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen’ en ‘betaal meer, eet minder’.

Gezond voedsel gaat over zoveel mogelijk onbewerkt en dus vers voedsel. We hoeven daarbij helemaal niet zo bang te zijn voor vet, zelfs niet voor dierlijk vet. De puurheid en oorsprong van het voedsel is veel doorslaggevender. Vooral toegevoegde suikers en bewerkte producten zijn de boosdoeners. Juist in de jaren dat de Amerikanen overschakelden naar low fat producten werden ze gemiddeld steeds dikker.

In volle melk zitten meer vitaminen en mineralen als in magere melk. Vlees eten kan, maar dan wel weer van koeien die vooral gras hebben gegeten in plaats van veel krachtvoer!

Met Demeter producten uit de biodynamische landbouw zit je wat dat betreft goed.  En in deze tijden een extra aanrader, kip en kalkoen scoren qua gezondheid beter dan andere vleessoorten. Maar de belangrijkste aanbeveling voor een vitaal leven, komt uit een andere hoek en is een mooi bruggetje naar het kerstdiner. De gezamenlijke maaltijd, en ik citeer nogmaals Michael Pollan, “verheft eten van een mechanisch proces van brandstofverschaffing aan het lichaam tot een gezins- en gemeenschapsritueel“. Oftewel met aandacht voedsel bereiden en liefst samen met anderen eten is de belangrijkste voorwaarde voor uw welbevinden.

En voor uw kinderen is het advies: ga iets met ze verbouwen, desnoods op het balkon, maak samen het eten klaar… have fun en eet smakelijk!

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
www.stichtingdemeter.nl

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor producten van biodynamisch werkende boeren. Demeter gaat verder dan biologisch. Zoals met het sluiten van kringlopen van mest en voer en met veel oog voor dierenwelzijn. Bijv: 100% biologisch veevoer, koeien worden niet onthoornd, hanen bij de hennen, ruime vruchtwisseling, melk wordt niet gehomogeniseerd. Leven begint met Demeter. 

Lees ook:
> Demeter: biodynamische boeren
> Wereldwijde top 100 van groene toeristische bestemmingen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.