Jonge professionals op zoek naar circulaire economie

Europa tegen voedselverspilling

5 frisse jonge professionals reizen met de trein door Europa op zoek naar voorbeelden van circulaire economie. Ze zijn de winnaars van de Nudge Leadership Challenge 2014, een wedstrijd op zoek naar jonge leiders die duurzaamheid in hun organisaties een echte push kunnen geven. De prijs? Een reis door Europa om de circulaire economie te onderzoeken en te promoten.

Kan de economie altijd maar blijven groeien? Wat doet dat met onze natuurlijke hulpbronnen? Raken die op? Wat doen we met ons afval? Is circulaire economie een oplossing?

Thomas+HermansThomas Hermans (1986), werkzaam bij KLM is één van de winnaars, vegetariër, en geïnteresseerd in ons voedselsysteem vooral om geopolitieke redenen. Hij studeerde internationale betrekkingen en liep stage bij de VN in New York. Daar werkte hij onder andere aan de dossiers groene economie en voedselzekerheid.

Wat heeft voedsel met circulaire economie te maken?
“Voedsel heeft alles met circulaire economie te maken, omdat voor de productie en bewerking van voedsel enorm veel grondstoffen worden gebruikt, zoals water, mineralen, fosfaten, landbouwgrond etc. En weinig rest- en afvalstromen komen terug in de waardeketen. Daarnaast is onze voedselproductie voor een groot deel verantwoordelijk voor onze CO2 uitstoot. Verbeteringen in deze keten kunnen een grote bijdrage leveren aan CO2 reductie.

Circulair nadenken over onze voedselproductie heeft twee voordelen: ten eerste hoeven we minder producten te produceren als we grondstoffen besparen en ten tweede voorkom je met een circulair systeem dat ‘eindige’ mineralen opraken. “

Wat heb je hiervan gezien op de Nudge Explores Circular Cities Tour?
“Zo ongelooflijk veel! Ik noem er een aantal:
Rotterzwam: Zwammen laten groeien op Rotterdamse koffieprut.
Symbiosis Centre (Kalundborg, Denemarken): bedrijven die elkaars afval gebruiken in Kalundborg. Het gesuikerde afvalwater van een snoepfabrikant is input voor de bijenhouders in Denemarken.
Caffè in Campo: Italiaanse social entrepreneurs die koffieprut gebruiken om landbouwgronden voedselrijkers te maken. Dit is heel inspirerend en laat zien dat circulaire principes werken en economisch lonen.
FSE Network (België en internationaal): Het Food Surplus Entrepreneurs Network is een netwerk van ondernemers die op allerlei manieren bezig zijn om voedsel dat als ‘teveel’ wordt beschouwd te hergebruiken. Op 27 mei organiseren ze samen met EU fusions een meet-up in Parijs om voedselverspilling tegen te gaan. Nieuwe business modellen worden berekend en eco-systemen ontworpen. #FSEParis

Waar kon het beter?
“Wat tegenviel was de World Expo 2015 met het thema “Feeding the World”. Het bleek een showcase van meer dan 140 deelnemende landen over het voedsel dat ze produceren. Helaas was er beperkt aandacht voor concrete oplossingen om iedereen te voorzien in de essentiële behoefte van gezond, veilig en voldoende voedsel, met inachtneming van de planeet en haar evenwicht. Circulariteit en het voorkomen van afval was helaas nauwelijks een thema”.

Wat ga je thuis anders doen?
“Ik ben me door deze reis bewuster geworden van al het afval dat ik produceer. Concreet betekent dit dat ik me ga verdiepen in waar de spullen die ik koop vandaan komen en hoe die grondstoffen die daarin zitten weer gebruikt kunnen worden. Nadenken bij aankoop over de hele levenscyclus van een product maakt dat ik bewust een afweging kan maken iets wel/niet te kopen. Ook wil ik na deze reis, minder makkelijk voedsel weggooien. En even beter kijken hoe ik ze kan hergebruiken.

Toen ik thuis kwam las ik ook dat Franse supermarkten geen voedsel meer mogen weggooien. Het is natuurlijk ook bizar dat we voedsel weggooien, terwijl anderen honger hebben of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. De man die dit voor elkaar heeft gekregen wil gaan lobbyen om dit ook op internationale schaal voor elkaar te krijgen wet internationaal. Dat inspireert enorm!”

Je werkt bij KLM, waar gebeurt daar ten aanzien van voedsel en circulariteit?
“Bij KLM hebben we een goede start gemaakt met bewustwording over eten. We kopen eten in over de hele wereld en letten daarbij niet alleen op smaak en prijs, maar ook de herkomst van het eten. Ook is er nu steeds vaker standaard een vegetarische optie aan boord van onze vluchten. Het restafval dat van een vlucht komt wordt gebruikt om energie mee op te wekken. Blik, papier, karton en plastic flessen worden gerecycled. Dat is al een goede stap. Het is een uitdaging om te kijken hoe we nog beter om kunnen gaan met ons afval en zowel bij de aankoop, van bijvoorbeeld bekertjes, nadenken over de recycling/hergebruik van deze grondstoffen.”

circulaire economie

De reis en de winnaars zijn met video’s en foto’s te volgen op http://www.nudgesustainabilityhub.com/circular-cities/
Binnenkort komt de documentaire van de reis uit. Houd de site in de gaten als je erbij wil zijn!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.