Natuur op je Muur!

natuur-op-je-muur

Onthulling eerste verticale schooltuin in Amsterdam

Fenna Ulichki, portefeuillehouder Groen van stadsdeel West, onthulde onder toeziend oog van kinderen en ouders van de Sint Janschool de eerste verticale schooltuin van Amsterdam.

natuur-op-je-muur

Tom van de Beek van The Tipping Point houdt de spanning er nog even in; wat zit er onder het doek?  “Fotografie Mathilde Jansen”

natuur-op-je-muur

Portefeuillehouder Groen & Jeugd van Amsterdam-West Fenna Uluchki (midden) onthult de verticale schooltuin!  “Fotografie Mathilde Jansen”

De verticale moestuin is speciaal ontwikkeld voor natuuronderwijs omdat het duidelijk laat zien hoe de natuur haar werk doet. De plantjes groeien in gewone potgrond en krijgen water via de regenpijp van het schoolgebouw die op het systeem is aangesloten. Voedingsstoffen worden aangevoerd vanuit de ingebouwde wormencompostbak, waar de kinderen de resten van hun boterhammen en fruit in kunnen gooien en zo kunnen zien hoe die verteerd worden. In combinatie met een geïntegreerd insectenhotel leren de kinderen zo elke dag hoe de natuur te werk gaat.

natuur-op-je-muur

Kinderen, ouders en buurtbewoners inspecteren de eetbare muur  “Fotografie Mathilde Jansen”

Educatiepakket
Samen met de verhalenschrijvers van MoodyDoodle is een educatiepakket geschreven dat aansluit bij de verticale moestuin. De onthulling van de tuin is de start van het lespakket waarmee de kinderen alles leren over de groei van groenten, fruit en kruiden gedurende alle seizoenen. De kinderen leren hun eigen tuin ontwerpen, ze leren alles over de planten, het onderhoud, de oogst en natuurlijk hoe je de oogst het beste kunt bereiden.

Na Amsterdam zijn ook Almere en Houten komende week aan de beurt. Uiteindelijk moet de pilot leiden tot een ‘natuurmuur’ op basisscholen door het hele land, maar ook komt er een versie voor particulieren en bedrijven.

natuur-op-je-muur

Natuur op je Muur brengt voedsel in de school 
De verticale moestuin is een onderdeel van het project Natuur op je Muur van Stichting The Tipping Point, die zich bezig houdt met het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving. Met het project is een gemakkelijk en betaalbaar systeem ontwikkeld waarmee eetbare planten op de muur kunnen groeien. Zo kunnen ook scholen en kinderdagverblijven die ver van schooltuinencomplexen af liggen van schooltuinonderwijs genieten.

Natuur op je Muur wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Triodos Foundation en Corendon Foundation.

Meer informatie
Natuur op je Muur: Tom van de Beek, tel 06 4905 8282
Stadsdeel West: Jessica van Bergen, tel 06 2063 3899

Lees ook:
>  EAT THIS!  Van voedselvraagstukken tot hapklare brokken
>  Weer naar school? Met Bach-bloesems! (Ja, inderdaad!)

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.