Blog De Groene Meisjes: Packmee

packmee

Recycle je kleding én help daarmee gelijk kinderen in nood

Afgelopen dinsdag hadden we de eer om bij de lancering van ‘Packmee’ te zijn. Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien denk je: hee, bestond dat niet al in Duitsland? Klopt! Packmee is een service die uit Duitsland is komen overwaaien. Heel in het kort gezegd is Packmee DE manier om 1) van jouw overbodige kleding (en ander textiel) af te komen en 2) meerdere goede doelen te steunen. En dat alles zonder er de deur voor uit te hoeven. Hoe ideaal is dat? Ik zal je eerst een kijkje achter de schermen bij een kledingsorteerbedrijf geven. Het is echt heel indrukwekkend om te zien hoe bizar veel kleding er wordt ingezameld en wat ermee wordt gedaan. Hieronder zie je stap voor stap hoe het werkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPackmeepackmee-recycling

Kleding komt in zakken of dozen (meestal in zakken) bij een sorteringscentrum binnen. Wanneer er teveel kleding binnenkomt om direct weg te kunnen werken, wordt het opgeslagen in grote stalen constructies.
Hier (foto midden) zie je hoe kleding op de lopende band wordt aangeleverd. Op dit moment gaat het naar de kledingsorteerders. Vanwege respect voor privacy heb ik geen foto’s gemaakt van de dames en heren die hier aan het werk hadden. Het werkt als volgt: kleding wordt gecheckt op status. Is het nog heel? Is het niet al te vies? Vervolgens wordt het gesorteerd op soort. Truien bij truien, jassen bij jassen, spijkerbroeken bij spijkerbroeken, enzovoorts. Wanneer dit is gebeurd, wordt de kleding geperst. Dit gebeurt in een container die acht meter onder de grond ligt. De kleding wordt helemaal samengeperst, omdat het vervoerd moet worden naar Oost Europa en naar Afrika.
Kleding die naar Oost Europa moet worden vervoerd ziet er zo uit (foto hierboven rechts). Dit hoeft niet zo heel strak geperst te worden.

Maar kleding die naar Afrika moet, moet juist wél helemaal fijn geperst worden (foto hieronder). Dit is makkelijker bij het transport per vliegtuig. Zo’n pakket met kleding is trouwens niet te tillen!

packmee

Moet je kijken wat een bergen!Misschien ligt er wel een vestje of een broek van jou tussen…

packmee-recycling

Hier zie je de recyclehoek. (Foto hieronder, links.) Hier worden alle dozen en verpakkingsmaterialen gebundeld (ook geperst,) zodat ze gerecycled kunnen worden. Aan de overkant zagen we een muur van oude jeans. Deze broeken waren niet meer te gebruiken als broeken, maar worden gerecycled. De vezels worden uit de stof gehaald en van die vezels wordt weer nieuwe stof gemaakt. Van oude t-shirts maken ze poetslappen voor in de auto-industrie en zo zijn er nog veel meer kledingstukken die niet meer direct worden gedragen, maar nog wel heel goed gebruikt kunnen worden.

packmeepackmee

Per jaar wordt er zo’n 100 miljoen kilo kleding gewoon weggegooid. Bij het huisafval en in containers die níet zijn bedoeld als kledingbak. Doodzonde natuurlijk, want er zijn nog zoveel dingen die je kan doen met jouw afgedankte kleren. Maar dan moet het eerst wel ingezameld worden en Packmee helpt daar enorm bij.

Hoe werkt Packmee? Waarschijnlijk is dit voor 90% van onze lezers een herkenbare situatie: je bestelt wel eens iets bij een online shop. Deze bestelling wordt geleverd in een doos. Vervolgens heb je een lege doos in je huis staan, waar je natuurlijk op zich van alles mee kan doen. Misschien het wel het nuttigste dat je ermee kan doen, is er oude kleding en textiel in verzamelen. Je ruimt je kledingkast uit en haalt eruit wat je zelf niet meer nodig hebt. Te groot, te klein, niet meer leuk of gewoon niet meer je smaak. Weg ermee! Maar weggooien, dat zullen we natuurlijk nooit doen. Je zou het naar een kledingbak kunnen brengen, of naar de kringloop. Maar misschien heb je deze beide niet in de buurt. In dat geval is Packmee echt de allersnelste oplossing. Je neemt de lege doos, vult hem met kleding, print een pakbon (vanaf de site van Packmee) met antwoordnummer en geeft de doos de eerst volgende keer dat de pakketbezorger weer eens langskomt aan hem mee. Komt de pakketbezorger niet zo vaak langs? Dan kan je de doos ook naar het postkantoor brengen. Trouwens, Packmee gaat samenwerken met een aantal webshops (bijvoorbeeld met Fonq.nl) en dat betekent dat deze webshops voortaan bij hun leveringen een Packmee-flyer zullen doen. Deze flyer is te gebruiken als adreslabel; je plakt hem op een doos en je pakket is klaar voor verzending!

Je pakket met kleding wordt naar een textielsorteringscentrum gebracht, waar de kleding wordt uitgezocht. Een deel gaat naar de Oost Europa, een deel naar Afrika en een deel wordt gerecycled. Heel belangrijk om te weten: je kleding of textiel wordt nooit weggegooid! Dat is al het eerste goede doel dat je steunt: je kleding krijgt een nieuwe toekomst. Maar dat is nog niet alles. Je moet het als volgt zien; de kleding wordt ingezameld en verkocht aan een textielsorteringsbedrijf. Tenminste 50% van de opbrengst hiervan wordt gedoneerd aan Stichting Kinderpostzegels en KiKa. Iets goeds doen voor het goede doel was nog nooit zo makkelijk, nuttig voor jezelf en leuk!

Waarom duurzaam? Je kleding krijgt een tweede leven. Je denkt misschien wat langer na voordat je iets nieuws koopt (“ik koop het alleen als ik zeker weet dat ik dit niet na een half jaar weer met Packmee mee hoef te geven,”) dozen worden nuttig opnieuw gebruikt en lege de bestelbussen van de PostNL pakketbezorgers worden veel beter benut. Immers: ze rijden vol heen en leeg terug, dat kan slimmer! Door Packmee hoeven mensen niet zelf de weg op met een auto naar de kringloopwinkel, dus dat scheelt ook weer.

packmeeFred van Leer (op de foto rechts), stylist van tout bekend Nederland, is ambassadeur voor Packmee. Normaal gesproken houdt Fred zich alleen bezig met de ‘voorkant’ van de mode. Ziet het er mooi uit? Is het in de mode? Maar voor dit project krijgen we een kijkje aan de ‘achterkant’ van de mode. Waar gaat onze kleding naartoe als wij er genoeg van hebben? Doen we er nog iets nuttigs mee? Uit onderzoek is gebleken dat er nog maar een klein deel van alle kleding die in omloop is gerecycled wordt. De rest ‘verdwijnt’ gewoon. Doodzonde toch? Er zijn nog zoveel mensen in de wereld die behoefte hebben aan kleding; weggooien is gewoon geen optie!

Wij vinden Packmee te gek. Hier is echt over nagedacht. Het is een moderne methode die heel veel mensen zal aanspreken en zal motiveren de garderobe eens uit te gaan zoeken. Het is ideaal voor mensen die het, zoals wij, erg druk hebben. Of mensen die niet in de gelegenheid zijn kleding en spullen naar de kringloopwinkel te brengen. Wij hebben al een paar dozen klaar staan die mee kunnen met de pakketbezorger. Even een label printen op de website en gaan!

Heb je nog vragen over hoe Packmee precies werkt? Bijvoorbeeld: hoe groot moet de doos zijn, moet het aan bepaalde eisen voldoen of wat mag er wel en niet opgestuurd worden? Dan verwijzen we je graag naar de website van Packmee. We wensen je heel veel succes en pakplezier!

Wat vind jij van Packmee? Denk je dat je er gebruik van gaat maken?

Deze blog van De Groene Meisjes verscheen een dag eerder op www.degroenemeisjes.nl
Hartelijk dank Merel & Jamie!

Lees ook:
> Fred van Leer ambassadeur van Packmee
> Packmee en Welke werken samen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.