Biologische chilisaus, Thaise sriracha, van onoff spices!

biologische chilisaus

Nieuw in Nederland en speciaal voor de pittige liefhebber!

Onoff spices! introduceert een pittige, biologische chilisaus met een zoete, friszure smaak en een vleug knoflook, genaamd Thaise sriracha chilisaus. De Thaise keuken staat bekend om haar enorme gevarieerdheid aan smaken. Daarom maakt ook deze chilisaus onmiskenbaar deel uit van het brede pallet aan smaakmakers die in het keukenkastje van elke Thaise chef thuishoren, zoals vissaus, oestersaus, ananasazijn en diverse sojasauzen en chilisauzen.

De saus is genoemd naar de Thaise havenplaats Sri Racha, aan de kust van de provincie Chonburi, niet ver van Bangkok. De uitspraak leidt vaker tot verwarring, veroorzaakt door de transcriptie vanuit het Thaise schrift. De juiste uitspraak is sie-raa-chaa, dus zonder de eerste ‘r’. In Thailand wordt sriracha saus onder meer gebruikt bij een omelet, en als dipsaus voor bijvoorbeeld (gefrituurde) vis en schaaldieren. Ook wordt het gebruikt om vlees in te marineren.

Rooster Sauce
Ondanks de pittige smaak wordt sriracha saus ook in de Westerse wereld als erg smakelijk ervaren. Sriracha is al decennialang uitermate populair in met name de Verenigde Staten, waar het ook bekend is onder de naam Rooster Sauce, genoemd naar de haan op de originele verpakking. Sriracha saus heeft daar dezelfde status als ketchup en het wordt er dan ook op dezelfde manier gebruikt.

Naar verluidt bedacht een Thaise huisvrouw uit Sri Racha het recept voor deze chilisaus, bestaande uit rode pepers, knoflook, rietsuiker en ananas-azijn. Omdat familie, vrienden en kennissen de saus zo lekker vonden, kwam men vanuit het hele stadje bij haar langs. David Tran, een jonge Vietnamese ondernemer, maakte in Thailand kennis met de saus. Toen hij een aantal jaren later Vietnam moest ontvluchten en als bootvluchteling in de Verenigde Staten terechtkwam, besloot hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw om de saus zelf te gaan produceren. Hij bedacht het alom bekende logo met de haan, naar het teken uit de dierenriem van zijn geboortejaar.

Wat heet…! Een ware rage!
Al snel werd de saus van Tran populair in de hele Verenigde Staten. Nog steeds stijgt de populariteit en is er zowaar sprake van een echt hippe saus. Wat heet, er is een ware rage aan de gang. Het wordt veelvuldig gebruikt bij bijvoorbeeld een omelet, op de pizza en in pastagerechten. Niet alleen bestaan er allerlei sriracha-kookboeken en tref je sriracha-schoenen, -sokken en t-shirts aan, ook zie je de meest bizarre sriracha-uitwassen, zoals sriracha-jam, -chocola, -popcorn, -lolly’s en zelfs sriracha-lippenbalsem.

Pittig, een bijzondere smaaksensatie
Ondanks de enorme Amerikaanse populariteit, is sriracha in Europa lange tijd relatief onbekend gebleven, maar dat is in rap tempo aan het veranderen. Tot nog niet zo lang geleden waren zoet, zuur, zout en bitter ‘de’ smaken in Europa. Pittig werd niet als aparte smaak gezien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Azië en Amerika. Daar hoort pittig altijd al tot een veel breder smaakpallet. Maar tegenwoordig wordt ook in Europa steeds vaker een gerecht niet meer meteen terzijde geschoven bij het eerste branderige gevoel in de mond, waardoor men de uiteindelijke smaaksensatie van pittig eten ten volle kan ervaren.

Hoe heet wil je het hebben?
Onno Stienen, oprichter en eigenaar van onoff spices!: “Ik ben heel blij dat ook de Nederlanders pittig eten steeds meer waarderen, want als je ervoor openstaat, gaat er een hele nieuwe smaakwereld voor je open. Daarom introduceren wij nu als eerste in Nederland de biologische, Thaise versie van de sriracha saus. Ikzelf gebruik deze chilisaus bij veel verschillende gerechten, en ook bij allerlei tussendoortjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of sriracha saus past erbij. Zelfs bij typisch Nederlandse gerechten geeft sriracha een unieke smaakervaring, zoals bijvoorbeeld bij boerenkoolstamppot en zeker ook bij rookworst. Daarom kan nu eindelijk ook in Nederland gezegd worden: Sriracha is hot! En dat sriracha inmiddels hot is in heel Europa, bewijst de gelijktijdige introductie van onze sriracha saus in Finland.”

Biologische Thaise sriracha chilisaus van onoff spices! is glutenvrij en lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Deze saus bevat dezelfde ingrediënten als het originele Thaise recept. Omdat er geen kunstmatige conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd, zijn ananas-azijn en rietsuiker de ingrediënten die de conservering waarborgen. De ongeraffineerde, niet gekristalliseerde biologische rietsuiker geeft de sriracha chilisaus een iets donkerdere kleur.

Vanaf nu verkrijgbaar bij onder meer Marqt, Natuurwinkel en Ekoplaza.
Kijk voor meer informatie op www.onoffspices.nl

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.