Transparantie en openheid in biologische voeding voor honden en katten

huisdier-duurzaam-verzekeren-polis-groene verzekering

Buddy’s Bite

Een groeiend aantal dierenbezitters wil biologisch, lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel.  Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de hond en kat. Steeds meer mensen ergeren zich aan verwarrende informatie van diervoederfabrikanten, aan geheimzinnigheid over de herkomst van dierlijke grondstoffen, en aan onoplosbaar lijkende gezondheidsproblemen bij huisdieren.

Voldoet biologisch huisdierenvoer daadwerkelijk aan de verwachting?
Dat de begrippen ‘100% natuurlijk’ en ‘vers vlees’ in de diervoedingsbranche geen garantie bieden, is bekend. Slechts weinig huisdierenbezitters weten dat het diervoederfabrikanten is toegestaan om op verschillende manieren de inhoud van  hun product weer te geven. Zelfs in het biologische segment komen etiketten voor waaruit niet valt te ontdekken hoe het product precies is samengesteld. Dit mag dan wettelijk zijn toegestaan, maar Buddy’s Bite vindt dat niet bij biologische producten passen.

buddy bite


Biologische producten met een open declaratie

Transparantie in biologisch huisdierenvoer is noodzakelijk en juist wat mensen verwachten van de biologische sector, maar veel fabrikanten beschermen hun recept. Dit geldt niet voor Buddy’s Bite. Zeker nu steeds meer huisdieren aan spijsverteringsproblemen lijden, is het belangrijk om precies te weten wat je geeft. Het assortiment van Buddy’s Bite bestaat enkel uit biologische producten met op het etiket een open beschrijving van de samenstelling. Op een open etiket zie je precies hoe hoog het percentage vlees en dierlijke bijproducten is.

Alleen de voorkant van een verpakking of de website van een fabrikant bekijken is niet genoeg. De kleine lettertjes op het etiket, daar gaat het om! Of het nu om diepvriesvoer, blikvoer of brokjes gaat, van biologische of niet-biologische kwaliteit. De beschrijving van de samenstelling vertelt in een enkele oogopslag of het om een betrouwbaar product gaat.

De kwaliteit
Buddy’s Bite garandeert klanten een voedzame en gezonde kwaliteit biologisch honden- en kattenvoer, en biedt geen diervoeding aan waarvan niemand mag weten waar de grondstoffen  vandaan komen, wat de fabrikant eraan heeft toegevoegd of welke bewerkingen het heeft ondergaan.

biologisch


Geen toevoegingen

Onder het motto ‘overdaad schaadt’ worden geen producten aangeboden die met kunstmatige vitaminen en mineralen zijn ‘verrijkt’ of met vitaminen geconserveerd. Omdat de leveranciers van Buddy’s Bite met verse hoogwaardige grondstoffen werken, in relatief kleine hoeveelheden produceren en geen grote voorraad opslaan, is het mogelijk zonder ‘hulpstoffen’ of toevoegingen te werken.

Biologisch certificaat
Buddy’s Bite is de eerste en enige dierenwebwinkel in Nederland met een biologisch certificaat (Skal 103558). Alle producten, van grondstof tot en met verkoop, zijn vastgelegd en traceerbaar.
Naast het eigen merk vertegenwoordigt Buddy’s Bite in Nederland ook het Duitse Terra-Pura biologische diervoeding. Terra-Pura accepteert uitsluitend leveranciers die aan de strenge Duitse Bioland richtlijnen voldoen. Bioland staat voor een tragere groei en een langere levensduur van slachtvee in grote stallen en paddocks. Het risico op ziekten vermindert op deze boerderijen aanzienlijk. Geschikt veevoer versterkt het immuunsysteem waardoor slachtvee meer weerstand heeft en ook gezonder vlees oplevert. Grondstoffen en vlees van buiten de Europese Unie worden niet toegestaan. Ook moet bij Bioland 100% van de grondstoffen van ecologische afkomst zijn (de Europese richtlijnen gaan uit van 95%).  Nitrietpekelzout is niet toegelaten (de EU staat het sinds 2007 toe in biologisch vlees).

De producten
Producten van Buddy’s Bite onderscheiden zich door een aangename geur en zien eruit alsof het baasje het zelf heeft klaargemaakt. Ook het verpakkingsmateriaal is zoveel mogelijk ecologisch en recyclebaar.
Het assortiment van Terra-Pura bestaat uit honden- en kattenvoeding, luchtgedroogde kauwsnacks en koudgeperst droogvoer. Alle producten worden op ambachtelijke wijze in eigen productie in het Duitse Landau (Pfalz) gemaakt.
Daarnaast worden ook Bioland hondenkoekjes en landkruiden aangeboden.
Tevens is er voor bezitters van extreem gevoelige honden en katten een volwaardig, diervriendelijk en duurzaam alternatief voor industriële klinische dieetvoeders.

Hoe ziet voor het huisdier het ideale alternatief voor een prooidier eruit?
Het voedsel moet in eerste plaats goed verteerbaar zijn. Dat kan alleen als het uit kwalitatief hoogwaardige dierlijke eiwitten bestaat uit één bron, van één soort. Belangrijk is dat de van nature aanwezige essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen door een zorgvuldig verwerkingsproces zoveel mogelijk behouden blijven. Het dier mag niet worden belast met onnodig toegevoegde hulpstoffen die puur voor de houdbaarheid, acceptatie, eetlust of optische redenen worden toegevoegd. Toegevoegde vitaminen, mineralen en andere sporenelementen, bieden geen volwaardig alternatief voor de variatie aan stoffen in natuurlijke producten.

Buddy’s Bite geschiedenis
Vanuit de behoefte aan eerlijk, open en gezond hondenvoer brengt Suzanne Toebast sinds 2013 vanuit het Gelderse Nijmegen een eigen biologische hondenvoedingslijn op de markt. Eerst kleinschalig, maar al gauw oversteeg de vraag het aanbod. Het assortiment werd gaandeweg met dezelfde kritische richtlijnen als het hondenvoer uitgebreid met kattenvoer, droogvoer, kauwsnacks en koekjes. Via klanten meldden zich winkeliers en zo ontstond de groothandel. Op dezelfde manier kwam er belangstelling uit Japan waar Buddy’s Bite sinds dit najaar wordt aangeboden.

Buddy’s Bite valt niet alleen bij honden zeer goed in de smaak! De aangename geur en het zichtbare effect op de dieren maakt voor huisdierenbaasjes elke maaltijd tot een feestje!

Buddy’s Bite verkoopt aan particulieren via www.buddysbite.nl
Achtergrondinfo
Suzanne Toebast, eigenaresse van Buddy’s Bite:

“Er was eens een Parson Jack Russel genaamd Jouke. Rond haar achtste levensjaar kreeg zij pijnlijke problemen aan haar schouder. De dierenarts zei te kunnen helpen met speciale voeding en supplementen. Maar het werkte niet, het werd langzaam erger. Zo rond haar dertiende jaar had ze veel pijn, last van haar maag en vreselijke jeuk. Zelfs aaien werd een kwelling. Ik stond op het punt haar op te geven.

In 2009 ontmoette ik in Duitsland een specialiste op het gebied van diervoeding. Ze drukte mij op het hart nog even te wachten, op haar voeding over te gaan en haar adviezen te volgen. Tot mijn grote verbazing was de jeuk na enkele maanden verdwenen ondanks dat ik alle medicijnen had afgebouwd. Jouke knapte zienderogen op. Mijn dierenarts en diverse andere ‘experts’ waar ik om raad was geweest, toonden geen belangstelling – echter diep in mijn buik ontstond een  vuurtje. Ik ging naar Duitsland en als een spons zoog ik alle informatie op die mij werd aangereikt. Ondertussen bleef ik in ons land zoeken naar een hondenvoeding van eenzelfde kwaliteit. Die bleek er niet te zijn.
Met een vergrootglas bestudeerde ik verpakkingen, en ik kwam tot de conclusie dat het voor iedereen mogelijk moest zijn er doorheen te leren kijken. Ik besloot om ooit iets met dit gegeven te gaan doen.
Jouke, inmiddels 15,5 jaar, moest ik opgeven. Alhoewel zij daarna geen spijsverteringsklachten of jeuk meer heeft gehad, was tegen een hersentumor niets opgewassen. Intussen begreep ik steeds beter waarom wij vanaf haar achtste levensjaar met haar gezondheid aan het tobben waren. Ik begreep ook welke inhoudsstoffen en kunstmatige toevoegingen daar een belangrijke bijdrage aan geleverd kunnen hebben”.
Zo ontstond het concept voor Buddy’s Bite. Vanaf 2013 werd een droom waarheid.

“Wanneer we de chemie uit het hondenvoer zouden laten, zouden er veel gezondere honden zijn”. (uit: Hans Ulrich Grimm: Katzen würden Mäuse kaufen)

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.