Zet groenten in de basis en scoor voor het klimaat

‘Eet ik vlees met groente of groente met…?’ Die dagelijkse vraag omdraaien kan een groot milieueffect hebben. Voor veel Nederlanders is vlees nog steeds de basis van de maaltijd, maar juist groenten verdienen de hoofdrol. Meer groenten eten is niet alleen gezond, er is ook veel klimaatwinst mee te halen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal houdt deze maand de campagne ‘Groenten in de hoofdrol’, om mensen te stimuleren groenten de basis van elke maaltijd te laten zijn.

Een gemiddelde Nederlandse avondmaaltijd bestaat voor 70 procent uit groenten en aardappels of graanproducten en voor 30 procent uit vlees of vis. Door onze maaltijd iets aan te passen naar 80 procent plantaardige producten en 20 procent vlees of vis, kan al veel klimaatwinst worden geboekt. Volgens gezondheidsexperts eten Nederlanders, met 127 gram per dag, te weinig groente. Om de verhouding van 80 procent plantaardig en 20 procent dierlijk te bereiken is het recept om 170 gram groente en 80 gram vlees of vis te eten bij de avondmaaltijd.

Milieu Centraal rekent uit dat deze groene maaltijdkeuze voor 2 personen 470 kg CO2 per jaar scheelt, daar kun je 7 jaar voor koken op een elektrische kookplaat.

Groenterecepten
Als meer groenten in het recept zijn opgenomen zal bijna 1 op de 5 mensen ook meer groenten eten, blijkt uit onderzoek van het GroentenFruit Huis. Daarom werken Chefs en foodies in juni mee om groenten de hoofdrol te geven. Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl) en peulvruchtencampagne de Blije Boon presenteren lekkere recepten met koolrabi, spinazie, bloemkool en tuinboontjes.

Partners van de campagne helpen mee om de recepten te verspreiden. Dat zijn onder meer supermarktketen EMTE, cateraar VITAM, Koninklijke Horeca Nederland, stichting Natuur & Milieu, GroentenFruit Huis, groenteleverancier Smeding, Dutch Cuisine en de Blije Boon.

Zelf proberen?
Maak dan eens bloemkool en erwtjes met ‘risotto’ van couscous van Loethe Olthuis. Italianen trekken zich de haren uit het hoofd, maar deze neprisotto is heel lekker- en snel klaar! Als je van een vochtige risotto houdt, doe je 50 ml slagroom óf 50 ml droge witte wijn extra in het slagroom-bouillonmengsel. Eet hem bijvoorbeeld bij (ASC of biologische) zalm of –als vegetarisch gerecht- een luchtige omelet met wat tomaat of prei.

Ingrediënten:

  • 1 grote bloemkool of 500 g bloemkoolroosjes (voorverpakt)
  • 3 lente-uitjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes (met minder zout)
  • 200 ml (light)slagroom
  • 300 g fijne diepvries-tuinerwtjes
  • 2 eetlepels olijfolie (+ eventueel extra)
  • 200 g (volkoren) couscous
  • zout, versgemalen peper
  • 5 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • een handje rucolablaadjes

Voorbereiding:

  1. Verdeel de bloemkoolroosjes in veel kleinere roosjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Pel de knoflookteen en hak hem fijn.
  2. Maak bouillon van 1 l water en de bouillonblokjes.

Bereiding:

  1. Meet 300 ml bouillon af en breng dit in een klein pannetje met deksel zachtjes aan de kook met de slagroom. Breng de rest van de bouillon (700 ml) in een andere, ruime pan ook zachtjes aan de kook.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een (braad)pan en roerbak de fijngehakte knoflook en rauwe couscous ca. 1 minuut op laag vuur. Zet het vuur uit. Roer het kokende slagroommengsel goed door de couscous en laat met het deksel op de pan staan.
  3. Voeg de bevroren tuinerwten toe aan de rest van de bouillon (de 700 ml). Laat weer even aan de kook komen en voeg dan de bloemkoolroosjes toe. Breng weer aan de kook en kook nog 4-5 minuten of tot de groenten nèt gaar zijn. Giet ze af in een vergiet.
  4. Roer de couscous goed los met een vork en meng eerst de Parmezaanse kaas erdoor en dan de warme groenten en de lente-ui (en de citroenrasp, als je die gebruikt). Breng zo nodig pittig op smaak met zout en peper.
  5. Schep in een warme schaal, druppel er eventueel nog wat olijfolie over en bestrooi met de rucola.

Kijk voor meer recepten op www.groentenindehoofdrol.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.