Rydon Pixio brengt zonlicht in het donker

Fietslamp op zonne-energie van Nederlandse bodem

Vroeger hadden we de dynamo, dat magische ding dat stroom produceerde als bijproduct van het fietsen. Nu bungelen er (kapotte) Hema-lampjes aan iedere fiets. Niet echt handig… Rydon heeft een beter idee.

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Losse fietslampjes zijn wegwerpproducten die werken op batterijen, jatgevoelig zijn en vaak nog stuk gaan ook. Hoezo vooruitgang? Het goede nieuws: duurzame fietsverlichting maakt een comeback en wel op zonnecellen!

Claim
De Rydon Pixio is een los voor- of achterlicht dat werkt op zonne-energie. Met een volle batterij gaat hij zo’n 60 uur mee. Vijf dagen in direct zonlicht is voldoende om een hele winter door te komen. Een handig monteersysteem zorgt ervoor dat de Pixio gewoon op je fiets kan blijven zitten, ook als die gestald is. Kortom: geen gezeik, gewoon altijd een goede lamp op je fiets.

Hoe zit het precies?
De lampjes van Rydon werden ontwikkeld door de Nederlander Hugo van de Watering als afstudeerproject aan de TU Delft. Bij mij komen ze brandend uit de doos. Best knap, aangezien het pakketje toch vier dagen onderweg is geweest. De montage van de Pixio kost — met verkleumde handen — ongeveer vijf minuten per lamp. Vervolgens is het: knopje aan en gaan.

De Pixio werkt een paar weken goed, zelfs in winterse omstandigheden met weinig licht. De lichtsterkte is beter dan die van een wegwerplampje, maar niet zo sterk als die van een fiets met dynamo. Echte stadsverlichting dus. De batterij wordt wel steeds slechter en het opladen aan de zon is niet voldoende. Volgens Rydon kan dit worden verholpen door de batterijen voor de lamp eenmalig handmatig op te laden. Dat kan door het lampje open te maken en de batterij in een gewone oplader te zetten. Dat vergt helaas toch weer wat gedoe. Het tooltje dat je nodig hebt, moet worden opgestuurd door Rydon. En aangezien de lamp op kan raken, ben je niet altijd verzekerd van een veilige fietstocht in het donker.

Nog een puntje: volgens een artikel in De Volkskrant (niet online beschikbaar) bevatten het zonnepaneel en de batterij van de Pixio zeldzame aardmetalen, die veel energie kosten bij de winning en moeilijk te recyclen zijn. De energie die dit kost zou niet opwegen tegen de energie die de lamp bespaart.

Oordeel
Het idee om duurzame fietslampjes te gaan recenseren kwam voort uit persoonlijke frustratie: wat doe je als de fietsenmaker je dynamo niet meer wil repareren, maar je zelf ook geen wegwerplampjes wilt gebruiken? Dan is de Pixio een alternatief, met een paar mitsen en maren. De Pixio maakt zijn beloftes niet helemaal waar, omdat de kans groot is dat je in de winter zelf moet bijladen. Rydon zegt echter dat dit in de nieuwe serie Pixio’s is verholpen. Dan lijkt deze fietslamp ideaal: met de zon als onuitputtelijke energiebron belast je het milieu niet, en heb je bovendien geen omkijken naar je fietsverlichting. Door het degelijke design en het grote gebruikersgemak is het lampje ook een genot om te gebruiken.

De duurzaamheid van de materialen waaruit de Pixio is gemaakt, is ook een punt van aandacht. Ook op dit punt belooft Rydon verbetering: aan milieuvriendelijkere productie wordt gewerkt. Wat ook opweegt tegen dit bezwaar: het kost dan wel veel energie om een Pixio te vervaardigen, als je ‘m gebruikt in plaats van wegwerpverlichting, bespaar je op termijn toch een hoop plastic afval en oude batterijen. De Pixio schijnt namelijk onverwoestbaar te zijn – tot aan meewassen in de wasmachine en wegmeppen met een golfclub aan toe. We zouden zeggen: probeer het zelf eens.

Verkrijgbaar via:
www.rydon.eu

Prijs:
€34,95 per lampje (kies uit voor- of achterlicht)

Lees ook:
> Fiets duurzaam voor natuurijs
> Recensie Dopper
> Recensie Seepje

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.