10 manieren om vanaf 2017 milieubewuster te leven

Een nieuw jaar is begonnen en daar horen goede voornemens bij. Vaak wordt dan gedacht aan stoppen met roken, gezonder leven en meer tijd met de kinderen doorbrengen. Maar ook milieubewuster leven is een voornemen dat steeds meer mensen uitspreken. En gelukkig maar natuurlijk. Hierbij 10 manieren waarmee je volgens ons redelijk eenvoudig maar effectief gezonder leeft.

Lees ook: Klimaatverandering, wat kan ik doen?

1. Laat de auto staan

Een eenvoudige manier om milieubewuster te leven is minder CO2-uitstoot te produceren. Één manier is de auto te laten staan en vaker de fiets te pakken. Per huishouden produceren we 2,7 ton CO2-uitstoot alleen al door autogebruik. Een fiets produceert helemaal geen CO2-uitstoot en zelfs een tweewieler met trapondersteuning produceert nog geen 2% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto.

2. Ga te voet

Je zult er versteld van staan, hoe vaak je de auto pakt voor kleine afstanden. Even naar de supermarkt of nog snel voor 18:00 uur die brief op de post doen. Veel kleine afstanden van minder dan 2 kilometer doen we met de auto. Het is niet eens nodig om ervoor de fiets uit de schuur te halen, ga lekker te voet.

3. Eet minder rundvlees

Een andere manier om minder CO2-uitstoot te produceren is door minder rundvlees te eten. De koe wordt gezien als grootste bedreiging van de aarde. De productie van rundvlees zorgt voor maar liefst 9% van alle CO2-uitstoot.

4. Mijd chemicaliën

Chemicaliën zitten in veel producten. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar kan bijvoorbeeld ook zorgen voor huidirritatie als je wasmiddel gebruikt met toegevoegd parfum. Mijd chemicaliën om milieubewuster te leven. En gebruik bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en wasverzachter.

5. Kies voor energiezuinig apparatuur

Huishoudelijke apparaten zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden. Wasmachines, droogtrommels, vaatwassers etc. Ruil daarom je oude model in voor een nieuwe water- en energie-efficiënt model. Het is even een investering, maar deze wint zich binnen de kortste tijd terug.

6. Zet elektronica uit

In een gemiddeld huishouden vind je meerdere tv’s, laptops, tablets, mobiele telefoons, spelcomputers en andere elektronica. Deze apparatuur wordt nooit allemaal tegelijkertijd gebruikt, zet daarom de elektronische apparaten die je niet gebruikt uit. Door ze op stand-by te zetten en niet volledig uit te schakelen gebruikten ze nog steeds energie en zul je vaker stroom moeten gebruiken om ze op te laden.

7. Schakel onnodige verlichting en verwarming uit

Vaak heb je in je hele woning verlichting en verwarming aan staan terwijl je in veel van de vertrekken vrijwel niet komt. Als je in de ochtend doucht, is het fijn dat de badkamer geen koude, kille ruimte is, maar de rest van de dag zul je niet meer dan 5 minuten doorbrengen in deze ruimte. Schakel daarom onnodige verlichting en verwarming uit.

8. Vervang druppende kranen

Druppende kranen kunnen onschuldig lijken, maar al die druppels bij elkaar zijn al snel een emmer vol. In 24 uur heb je een verlies van water waarmee een volledig bad te vullen is. Doe een kleine moeite en vervang de druppende kraan, daar heb je weer lang plezier van.

9. Afval scheiden

Nog een eenvoudige manier om een steentje bij te dragen aan het milieu is door afval te scheiden. In het begin vergt het wellicht wat gewenning, maar voor je het weet is het een gewoonte. Door afval te scheiden kan meer gerecycled worden en hoeft minder afval de verbrandingsoven in.

10. Koop geen plastic tasjes meer

In vrijwel alle winkels krijg je geen gratis plastic tasje meer bij je aankoop, een enorme verbetering. Zorg ervoor dat je zelf een tas bij je hebt en kom niet in verleiding om alsnog een plastic tasje te kopen.

Door deze tien vrij eenvoudige aanpassingen te volgen zul je in 2017 (en daarna!) een stuk milieuvriendelijker leven.

Meer tips voor milieuvriendelijk leven 

Lekker en milieuvriendelijk eten
Uitproberen! De handige Meori box

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.