Futuristisch hip met Spruitje

Spruitje, maakt futuristische ontwerpen met daarin licht en levende ecosystemen: Pickles, Big Brother, Floating Island en Green Dexter. Geïnspireerd op jaren ’70 design, sciencefictionfilms en duurzaam materiaal.

cabinet_27Door zijn fascinatie voor oerplanten als varens en mossen – die als soort oneindig veel tijdperken overleefden – en jarenlang daarmee experimenteren, weet Jonael van der Sloot precies welke planten elkaar in balans houden binnen een zelfvoorzienende biotoop. Mos en condens zijn essentieel in de werken en zorgen dat de luchtvochtigheid op peil is, zodat de natuur haar gang kan gaan. En dat doet het ook. Het kan best zijn dat er een plant doodgaat, er opeens een paddenstoel groeit of een rupsje kruipt. De werken van Spruitje, zijn levende systemen en elk een unieke omgeving.

Ontstaan Spruitje
Jonael van der Sloot, oprichter van het merk Spruitje. Die naam ontstond doordat hij graag experimenteerde met de groei en het leven van planten en groenten. Zijn fascinatie voor planten en rauwe natuur werd met de paplepel ingegoten. Toen hij zes maanden oud was, emigreerden zijn ouders met het gezin naar Argentinië. Zij startten daar een biodynamische boerderij, dus als klein mannetje leerde hij al holistisch kijken naar de natuur. Op zijn negende verhuisden zij met het hele gezin – van inmiddels acht kinderen – naar Chili, waar ze in een huis omringt met vijftig hectare bos woonden.

_1040133 copyNederlandse tuintjes
Al sinds hij op zijn twaalfde terugkwam in Nederland, stoort hij aan de keurige nette tuintjes in de stad. Hij is namelijk vrije, ongeremde natuur gewend. Planten als varens en mossen die oertijden hebben overleefd, wortels van verschillende groenten die hun eigen gang gaan en zelfvoorzienende ecosystemen boeiden me steeds meer.

Experimenteren met planten
Jonael begon te experimenteren met planten en leerde zichzelf alles over permacultuur. Een uit de kluiten gewassen hobby, want zijn hele huis stond na verloop van tijd vol met projectjes. Toen zijn dochtertje geboren werd, moest hij ruimte inleveren. Zo ontstonden de sustainable worlds. ‘Eens kijken wat er gebeurt als ik deze planten combineer in een glazen pot’, zo een beetje. Jonael kreeg leuke feedback, er kwamen opdrachten binnen voor installaties aan muren van restaurants en langzaam kon hij zijn werk verkopen. Naast de ecosystemen ontwerpt hij nu ook meubels. Jonael werkt zo veel mogelijk met Europese materialen, het liefst met hergebruikt hout uit de stad Amsterdam of zelfs hout dat hij vindt bij het grofvuil. Inmiddels heeft hij twee dochtertjes, woont hij met zijn gezin in De Pijp in Amsterdam (nog steeds zonder tuin) en heeft hij een atelier in het ‘proefstation’ van de oude landbouwschool in Aalsmeer. Hij zit daar namelijk echt op zijn plek.

(J) SLA-Westerstraat-165 copy

Om Spruit naar de next level te brengen, heeft Jonael een crowdfunding project geopend. Spruit staat niet alleen mooi in je huis, het is ook nog eens heel duurzaam! Klik op de link om Spruitje te helpen : Spruitje

Meer lezen?
Tshared: zero waste t-shirts, op bestelling!
Intrigerend: Silent Land 2016 (Win!)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.