Hou je huis gezond

Wat doe jij om gezond te blijven? Gezond eten en lekker bewegen? Goed bezig! Minstens zo belangrijk is gezond wonen, immers je huis vormt voor een groot deel jouw leefomgeving, jouw milieu. Is dit voor jou een plek om tot rust te komen, kun je er ontladen en opladen, of word je er omringd door schadelijke stoffen, allergenen en herrie? Is het misschien tijd voor een frisse wind?

Door Nanny Schutte

We staan er niet zo vaak bij stil, maar behalve vocht en temperatuur zijn alle voorwerpen in huis medebepalend voor het binnenklimaat, de kwaliteit of toestand van de lucht in huis. Bedenk dat alles invloed heeft op de omgeving en omgekeerd, iets wat vooral duidelijk wordt als je bijvoorbeeld nieuw tapijt aanschaft, of als je grote schoonmaak houdt. Zonder dat je er erg in hebt kun je schadelijke stoffen en allergenen binnenkrijgen die je gezondheid negatief beïnvloeden. Denk ook aan de straling van alle apparatuur in huis! Gezond wonen is gelukkig heus mogelijk. Met de volgende suggesties kom je een heel eind.

Isolatie versus ventilatie
Een absolute vereiste voor gezond wonen is ventilatie. Door alle aandacht voor energiebesparing zijn we het verleerd; ramen open zetten! Vervuilde lucht moet ten allen tijde naar buiten kunnen en frisse lucht naar binnen. Het is een misverstand dat dit energieverspilling is; vochtige lucht (die je uitademt, of afkomstig van koken, douchen, etc.) laat zich slecht verwarmen en stimuleert bovendien schimmelgroei. Beslagen ruiten vormen hier de beste graadmeter.
Natuurlijk zet je in een verwarmde ruimte geen grote ramen en deuren open en natuurlijk zorg je ervoor dat de warmte niet ongecontroleerd weglekt. Daken en vloeren isoleren loont zich beslist!

Natuurlijke materialen
Wees je bewust met wat voor spullen je je huis inricht, van welke materialen ze gemaakt zijn en/of welke middelen er gebruikt zijn tijdens de productie. Binnenshuis mag er al langere tijd alleen nog maar verf op waterbasis gebruikt worden en ook voor de productie van leren meubels zijn de eisen verscherpt. Maar hoe zit ’t met de lijm en de lak voor de vloeren? En welke synthetische middelen zijn er gebruikt voor meubel- en gordijnstoffen?
Het aanbod aan gifvrije bedden en matrassen en biokatoenen beddengoed groeit. Ook is er volop keus in anti-allergene kussens en dekbedden. En kijk eens kritisch naar de overige gebruiksvoorwerpen in je huis. Welke hebben de meeste invloed op het binnenklimaat, waar maak je veel contact mee? Denk bijvoorbeeld aan kaarsen en aan speelgoed, en denk aan schoonmaakmiddelen! Oh, en planten in huis zijn niet alleen gezellig, maar dragen natuurlijk ook bij aan schone lucht.

gezondwonen2

Elektrisch (on)gemak
Een modern huishouden is natuurlijk van allerlei apparaten voorzien, van witgoed en keukenapparatuur tot elektrisch (tuin)gereedschap. Met de komst van het digitale tijdperk is daar een hele reeks aan media-apparatuur aan toegevoegd, van computers, printers en andere hardware tot steeds kleinere, meer multifunctionele apparaatjes als mp3-spelers, navigatiesystemen, smartphones, tablets, etc. die meer en meer met elkaar in verbinding staan via draadloze communicatiesystemen en waar ook radio, TV en telefoon deel van uitmaken. Welke invloed heeft dit op onze leefomgeving? Elk elektrisch apparaat dat aan staat zendt sowieso elektromagnetische straling uit, met de magnetron als absolute koploper. Dus wat denk je van de permanente WiFi-straling?!
De toename van deze ‘elektrosmog’ wordt steeds vaker in verband gebracht in met uiteenlopende gezondheidsklachten, waardoor er ook stralingsarme producten en middelen ter bescherming ontwikkeld worden, bijvoorbeeld middels aarding, absorptie of neutralisatie.
Misschien overbodig om te melden dat apparaten uitzetten ook een manier is om straling te beperken – spaart meteen ook energie en dus geld! Slimme energiemeters kunnen helpen je bewust te worden van je energiegebruik.

Koester je lijf
Denk nou niet dat we helemaal niet opgewassen zijn tegen invloeden van buitenaf – we kunnen heel wat hebben! Het is alleen wel zo dat hoe meer energie we nodig hebben om onszelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten, hoe minder er overblijft voor al het andere waar we ons mee bezig willen houden. Het is dus van groot belang onszelf van goede energie te voorzien!
Eet gezond, zoveel mogelijk echt of natuurlijk, liefst vers, van het seizoen en biologisch. Drink voldoende, liefst (gefilterd of gevitaliseerd) kraanwater. Gebruik natuurlijke, voedende producten voor verzorging van je huid. Eigenlijk zouden ze eetbaar moeten zijn – je huid speelt een grote rol in de stofwisseling! Draag vooral kleding van natuurlijke materialen en bedenk dat er tijdens de productie ook allerlei middelen nodig geweest zijn om te kleuren, te wassen, etc. Zorg voor voldoende beweging èn rust – creëer stilteplekken en word je bewust van hoe lichaam en geest één zijn, bijvoorbeeld door middel van yoga en meditatie. Onze website biedt een flink dossier aan mooie producten om je lijf te koesteren, van eten en drinken tot cosmetica en van kleding tot artikelen ter ontspanning en meditatiecursussen.

Op onderzoek
Wie zich verder wil verdiepen in bovengenoemde aspecten van gezond wonen zou een kijkje kunnen nemen op eenveilignest.nl, een campagne van het internationale vrouwen- en duurzaamheidsnetwerk WECF. ElektrosmogNederland.nl informeert over elektromagnetische straling en biedt tips en advies. Stralingsvrijhuis.nl doet onderzoek naar straling en neutraliseert deze in samenwerking met therapeuten. VitaliTools.nl biedt een productoverzicht voor een gezond en duurzaam binnenklimaat, waaronder bescherming tegen straling. AirSoPure.nl houdt zich bezig met luchtzuiverende planten. Op MilieuCentraal.nl vind je allerlei informatie over onder meer energie(besparing), voedsel en milieu, en schoonmaak(artikelen) en onderhoud.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.