De basis van je gezondheid: Je darmen!

darmen-in-balans

Over de spijsvertering, stressmanagement en probiotica

De basis van je gezondheid ligt in je darmen. Niet voor niets bepaalt dit orgaan voor een groot deel je afweer. Dus als je daar begint, heb je al het halve werk verricht. Daarom voor jou wat nuttige informatie, tips en een geweldig recept voor je darmen.

Blog: Kimberly Gerts

Om te beginnen even in het kort de weg je voedselvertering van mond tot kont. Alles begint in de mond met behulp van speeksel, vervolgt zijn weg in de maag onder invloed van maagzuur, gaat verder naar de dunne en dikke darm waar duizenden bacteriën zich gaan uitleven en tot slot verlaat alle afval het lichaam via je endeldarm en je nieren.

Dat klinkt eigenlijk vrij simpel. Maar hoe simpel het ook lijkt, het kost veel energie. Het eerste wat dan ook ten koste gaat van je vertering is stress. Je lichaam moet namelijk eerst van alles regelen om te zorgen dat jij die stress kan handelen. Die spijsvertering is dan voor latere zorg. Gevolg is helaas dat er minder maagzuur wordt aangemaakt en zonder maagzuur geen enzymen. Het voedsel wordt niet goed voor verteerd, komt niet goed voorbereid in de darmen en de verkeerde bacteriën doen zich er tegoed aan. Heb je aanhoudende stress, dan stapelt alles zich op in de darmen met alle gevolgen van dien.

Aanpakken dus die stress. En hoe vervelend het ook is, en soms lastig te omzeilen in deze maatschappij, kun je er zeker wat aan doen. De rust zit hoofdzakelijk in je eigen lichaam en daar heb je zelf grip op. Prachtige manieren zijn bijvoorbeeld een ontspannen ademhaling en yoga. Ook een goede nachtrust kan wonderen doen. Neem je een magnesiumvoetenbad voor het slapen gaan, dan ben je helemaal goed bezig! En natuurlijk is goede voeding belangrijk, die zorgt er namelijk voor dat je lijf sneller herstelt van een stressmoment.

Wat precies goede voeding is, is moeilijk zo kort te definiëren. Basis is in ieder geval dat wat jij verteert, jouw voedt. Belangrijk is dus te weten hoe jij je voelt bij wat je eet en wat het met je doet. Dat hoeft helemaal niet gelijk iets zweverigs te zijn. Simpelweg de bewustwording van wat je in je mond stopt, rustig eten en genieten is al een goed begin. En geef je lichaam de tijd om alles te kunnen verteren. Je lijf zal je dankbaar zijn J

Natuurlijk kun je wel je spijsvertering een handje helpen. Probiotica is daar een geweldig hulpmiddel bij, die je eigenlijk iedere dag via je voeding binnen zou moeten krijgen en het liefst bij iedere maaltijd. Probiotica vind je ook in dure pilletjes, maar kun je ook heel goed zelf maken door groente of zuivel te fermenteren. In China eten ze bijvoorbeeld veel gefermenteerde groente, zoals kimchi. Wij Hollanders kennen bijvoorbeeld zuurkool. Een kleine beetje daarvan bij de maaltijd is al voldoende.

Zie je het fermenteren helemaal zitten, ga dan lekker zelf aan de slag. Niets is leuker dat je eigen gefermenteerde groente! Bovendien is het een goede oplossing voor restjes groente.

Het volgende pickle recept komt van de website HealingFoods, opgericht door Susan Vroemen en bedoeld om kennis over traditionele voeding te delen.

Groentepickle

Ingrediënten:

  • pickle-groenten, gewassen. Gebruik met name de hardere groenten.
  • eventueel: tuinkruiden en specerijen
  • een blaadje rode kool
  • picklevloeistof: 2% zoutoplossing (= 2 gram zout per 100 ml water). Maak ca. 500 ml per 500 gram groenten.

Benodigdheden:

  • Mes of rasp
  • Snijplank
  • Beslagkom
  • Picklevloeistof: 2% zoutoplossing (keltisch zeezout of himalaya zout)
  • Blaadje rode kool
  • Schone, ronde, platte steen
  • Jampotten met deksel (steriel gekookt)

Bereiding:

  • Was de groente goed. Je gebruikt de groente rauw, dus je hoeft ze níet te koken of roerbakken.
  • Snijdt of rasp de groente. Als je spaanse pepers gebruikt, snijd je deze niet.
  • Tijdens het snijden of raspen kun je de gesneden of geraspte groente in de beslagkom doen.
  • Doe de groente over in de jampotten en druk goed aan. Je vult de potten tot ca. 2 cm onder de rand.
  • Schenk hierover de picklevloeistof. Zwenk de pot een aantal keer zodat de luchtbellen eruit gaan. Vul tot ca. 2 cm onder de rand zodat er lucht overblijft. Dit is belangrijk zodat gassen die tijdens het fermenteren ontstaan weg kunnen.
  • Dek de groente af met een blaadje rode kool.
  • Hierop plaats je de schone steen, zodat de groente onder water blijft staan.
  • Draai de deksel goed op de pot.
  • Zet de pot op een donkere plaats op kamertemperatuur. De eerste dagen draai je iedere dag de deksel los zodat de potten kunnen ontluchten. Afhankelijk van de hardheid van de groente en hoe klein je deze gesneden hebt, laat je de potten 7-20 dagen staan. Je kunt tussendoor even proeven. Als de groente de zure smaak krijgen, zijn ze goed.
  • Na openen steeds zorgen dat de groente onder water staat. Eventueel vul je de picklevloeistof aan. Bewaar de pot dan in de koelkast.

Aanvullende informatie:

  • Gebruik de hardere groentensoorten zoals bloemkool, wortel, kool, koolrabi, knolselderij. Aubergine, pompoen en bladgroenten zijn ongeschikt. De pickleduur is afhankelijk van de hardheid van de groente en hoe fijn je deze snijd en varieert van circa 10 dagen tot enkel maanden (bij kool bijvoorbeeld).
  • In plaats van zout kun je ook wei of een deel shoyu of tamiri gebruiken
  • Het blaadje rode kool is de starter, die de lactobacillen omzet in melkzuur. Deze stap kun je overslaan als je gebruik maakt van bietjes of wortels.
  • Het blaadje rode kool bevat de lactobacillen, die vervolgens melkzuur gaan aanmaken. Je gebruikt het blaadje als ‘starter’. Het zout remt de rottingsbacteriën de eerste dagen, totdat er voldoende melkzuur is geproduceerd om het over te nemen. Je bewaart de potten op kamertemperatuur. Bij die temperatuur zijn de lactobacillen actief. Zet je de potten te koud of te warm, dan worden ze geïnactiveerd.
  • Ongeopend kun je de groente bewaren op een koele plek. Daar blijft het ca. 3 maanden goed.

 

Kimberly, afgestudeerd aan de HBO opleiding Voeding & Gezondheid, heeft een hart voor een gezond(er) leven en bewustwording. Met veel passie en plezier deelt ze haar kennis, ervaringen en vaardigheden rondom gezondheid. Alles is het kader van balans & liefde voor je lijf. En jij denkt en doet mee toch?!

Lees ook:
> Pik jij een graantje mee? + recept   {Blog Kimberly}
> Ecover slaat Plastic Whale aan de haak!
> Biologisch Comfort Food voor winterse dagen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.