NL loopt voorop bij lancering nieuwe B Corp in Europa

b corp

's Werelds duurzaamste bedrijfsnetwerk presenteert zich in Amsterdam

Het Amerikaanse B Lab, oprichters van ’s werelds meest duurzame en sociale bedrijfsnetwerk B Corps, zal op 22 april in Amsterdam het nieuwe Europese B Corps netwerk officieel lanceren met de presentatie van de eerste zestig Europese bedrijven.

B Lab certificeert sinds 2006 bedrijven die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreven. B Corps, wat staat voor Benefit Corporations, inspireren mensen om ondernemerschap in te zetten als middel om de wereld te verbeteren. Inmiddels telt het wereldwijde netwerk van B Corps ruim 1300 bedrijven in 38 landen. B Lab heeft Amsterdam uitgekozen omdat het aantal Nederlandse B Corps binnen Europa enorm hard groeit. Bekende Nederlandse B Corps zijn Tony’s Chocolonely, Moyee Coffee en Dopper.

Een betere wereld en ondernemen gaan goed samen
“Ik ben Dopper begonnen om bij te kunnen dragen aan een betere wereld”, zegt Dopper oprichter Merijn Everaarts. “Ondernemen met als doel er rijk van te worden past niet bij de uitdagingen van onze huidige wereld. Wel om dingen in beweging te krijgen, transparant te zijn en samen te werken. B Corp bevestigt dat een betere wereld en ondernemen heel goed samengaan.”

b corp

Onderdeel van deze meerdaagse conferentie in Amsterdam is een openbaar evenement op 22 april waar, onder de titel ‘Celebrate the Changemakers’, de Europese koplopers worden gevierd. Er zijn keynotes van onder meer Jacqueline Cramer (Amsterdam Economic Board), Jochanan Senf (Director Ben & Jerry’s Europe) en Marcello Palazzi (oprichter B Lab Europe). Verder kunnen bezoekers zich middels workshops en een markt onderdompelen in het B Corp netwerk.

B Corps voldoen aan strenge sociaal-maatschappelijke criteria en blinken uit op het gebied van milieu-impact, transparantie en corporate governance. Met een groeiende markt voor duurzame en biologische producten is B Corp als Europese standaard meer dan welkom. Steeds meer bedrijven, zoals Ben & Jerry’s, Patagonia en Etsy beseffen dat consumenten tegenwoordig niet alleen goede producten willen kopen, maar ook eisen dat de bedrijven waarvan ze kopen een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Meer info
Eerdere artikelen over het internationale duurzame bedrijvennetwerk B Corp:
De beste bedrijven voor de wereld, NRC Handelsblad / The Optimist
Firms with benefits, The Economist
Are B Corps redefining business in the 21st century?, The Guardian
Assessing the benefits of becoming a Benefit Corporation, The New York Times

Meer informatie over de B Corp conferentie van 21 tot 22 april kunt u inwinnen bij:
Hubertine Roessingh; 06-44347307

Aanmelden voor het evenement op 22 april kan hier:
Interview verzoeken en perskaarten kunnen worden aangevraagd via:
Lonneke Craemers, dutch; 06-24889925

Over B Lab
B Lab is een non-profitorganisatie die in 2006 is opgericht in de Verenigde Staten door Bart Houlahan, Jay Coen Gilbert en Andrew Kassoy. B Lab bedient een wereldwijde beweging van bedrijven die niet alleen de beste in de wereld te willen zijn, maar ook de beste voor de wereld. B Lab drijft deze systeemverandering door 1) een netwerk van gecertificeerde B Corps te bouwen waardoor het verschil tussen “goede bedrijven” en “goede marketing” inzichtelijk wordt; 2) beleid te ontwikkelen waarmee de groei van sociaal ondernemerschap en impact investeringen worden versneld; 3) gratis tools ter beschikking te stellen waarmee bedrijven hun sociaal-maatschappelijke impact en hun milieu-impact kunnen meten (tot nu toe hebben meer dan 20.000 bedrijven deze B Impact Assessment gebruikt); en 4) het promoten van B Analytics, een platform dat investeerders kunnen gebruiken om impact data te verzamelen, te vergelijken en daarover te rapporteren.
www.bcorporation.net

Over B Corps
B Corps zijn gecertificeerd door B Lab om vrijwillig een rigoreuze standaard voor sociale en milieu prestaties, verantwoordelijkheid and transparantie na te streven. B Corporations onderscheiden zichzelf in een competitieve markt met hun positieve kijk op de manier waarop bedrijven zaken kunnen doen ten gunste van medewerkers, de gemeenschap en het milieu. De B Corp beweging bestaat uit meer dan 1.300 bedrijven in 38 countries en 121 sectoren. Samen werken ze aan een gemeenschappelijk doel: de kracht van ondernemerschap gebruiken voor de publieke zaak.
www.bcorporation.eu

Founding class B Corps Europa, zie http://bcorporation.eu/b-corporations-in-europe

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *