Social travel: meet the locals!

betterplaces

Duik in het lokale leven en leer je bestemming écht kennen

Verborgen in de maisvelden staat een klein, enigszins vervallen huisje. Een huisje zoals we er al zoveel hebben gezien tijdens onze reis door Peru. Met als grote verschil dat we hier gaan slapen. Bij een lokaal gezin, dat geen Engels spreekt. En ons Spaans is ook niet geweldig. Een homestay leek zo’n leuk idee, maar nu het zover is, slaat de twijfel toe.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

We stappen het huisje binnen en meteen valt alle onzekerheid van ons af. Het gezin waar we logeren blijkt enorm gastvrij. De mooiste kamer is voor ons vrijgemaakt, opa komt onze handen schudden en op tafel staat een uitgebreide maaltijd klaar. We oefenen Engels met de twee oudste dochters, terwijl zij ons een woordje Spaans proberen te leren. We doen spelletjes en aaien de waakhond, die rustig aan onze voeten ligt. Zo krijgen we een uniek kijkje in het leven in Peru en maken we echt contact met de mensen. Dat is ons tot op dat moment nog niet gelukt. Deze ervaring hadden we dan ook niet willen missen.

better-places

Kopje thee…?

Social travel
Homestays zijn een onderdeel van social travel, een manier van reizen die sterk in opkomst is. Social traveling is het inschakelen van je (online) netwerk om een bijzondere reiservaring te creëren. Dat netwerk bestaat uit vrienden, kennissen en reisbloggers, maar ook uit de lokale inwoners van je reisbestemming. Vertrouwen, onafhankelijkheid en eerlijkheid zijn de sleutelwoorden: social travelers zoeken advies van mensen die ze vertrouwen en willen op pad met mensen die een bestemming door en door kennen. En wie kent een bestemming beter dan een inwoner van dat land? Websites als Couchsurfing (logeren bij locals) en Airbnb (huren van particuliere woningen) zijn dan ook enorm populair aan het worden.

Bewust reizen
Wil je meer dan alleen een speciale overnachtingsplek, dan kun je bij verschillende Nederlandse start-ups terecht voor het boeken van authentieke reizen en ervaringen.
Better Places is een nieuw online reisplatform, dat reizigers rechtstreeks in contact brengt met kleinschalige reisorganisaties in landen als Bhutan, Cambodja, Indonesië, Zuid-Afrika, Peru en Costa Rica. Samen met de lokale kenner stel je je ideale reis samen, helemaal afgestemd op jouw wensen. Bij Better Places slaap je in comfortabele eco-lodges en familiehotels en bovendien kun je in elk land bijzondere ervaringen boeken. Denk aan homestays en het bezoeken van een fair trade koffieplantage. Zo profiteert de lokale bevolking ook van het toerisme en leer jij een land echt kennen. Dat is bewust reizen.

better-places


Eten bij mensen thuis

Ben je op zoek naar kortere activiteiten, dan biedt Withlocals uitkomst. Withlocals verbindt reizigers direct met inwoners van Aziatische landen als Thailand, Singapore, Vietnam en Maleisië. Je kunt bij deze mensen thuis eten, samen trips ondernemen (denk aan stadswandelingen of dagtripjes) en workshops boeken. Leer een tuk tuk besturen in Thailand, volg een Muay Thai-boxing-les of leer Balinese offers maken. Alles samen met je lokale gastheer of- vrouw.

Bijzondere tours en homestays
I Like Local linkt reizigers met locals die activiteiten aanbieden in verschillende categorieën. Ze zijn actief in onder andere India, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Cambodja en Vietnam. Bij I Like Local boek je homestays, treks, vrijwilligerswerk, culturele activiteiten en kookworkshops. Je kunt ook kiezen voor bijzondere tours, zoals een bezoek aan de slums van Mumbai of een stadswandeling door Delhi met een jongere die als kind op straat leefde. Ben je op zoek naar een homestay in Thailand, kijk dan eens bij Doozze, een boekingsplatform dat reizigers in contact brengt met bijzondere homestays in Thailand.

i like locals


De diepte in

Boek je een reis of activiteit bij één van deze organisaties, dan duik je samen met lokale inwoners in de cultuur van hun land. Zo leer je een bestemming écht kennen.

Lees ook:
>  Bhutan, land van draken en tijgers, mythes en legendes
>  Sprankelend Nicaragua

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.