Beste vandiktebank volgens ons onderzoek
Sommige klusaccessoires gebruik je vaker dan andere klusaccessoires. Iets wat je bijvoorbeeld niet al te vaak gebruikt, is een vandiktebank. Dit is een machine waarmee je hout aan twee zijden kunt verspanen. Je bent hiermee dus in staat om hout in zowel de dikte als de breedte te schaven. Super handig, maar uiteraard niet voor elke klusser geschikt. Ben jij wél op zoek naar een goede vandiktebank? Dan maak je hieronder direct kennis met de beste vandiktebank van 2024! De beste vandiktebank is volgens ons de Borg Vlak en Vandiktebank MBY 8. Deze vandiktebank is ontzettend krachtig, is veelzijdig te gebruiken en is ook nog relatief goedkoop!
Top 10 beste vandiktebank 2024:
Dit is onze top 10 beste vandiktebanken van 2024:
Uitgelicht: 5 beste vandiktebanken
Onze keuze voor de 5 beste vandiktebanken lichten we hieronder toe.
1. Borg Vlak en Vandiktebank MBY 8
De Borg Vlak en Vandiktebank MBY 8 is de beste vandiktebank van 2024. Deze vandiktebank is ontzettend handig in gebruik, is van een waar topmerk en wordt erg goed beoordeeld door huidige gebruikers. Zelf ben ik onder meer over het hoge toerental (8000 toeren per minuut), de maximale schaafdikte (120 mm) en het motorvermogen (1250 Watt) te spreken. Deze specificaties zorgen ervoor dat je eigenlijk voor elke schaafklus déze vandiktebank kunt gebruiken. Het fijne is ook nog dat je ‘m volledig zelf naar wens in kunt stellen. Wat je vervolgens zelf nog moet doen, is de plank of balk in te voeren. Deze beste vandiktebank neemt vervolgens de rest van het werk voor je uit handen.
2. Scheppach PLM1800
Ook met de Scheppach PLM1800 doe je een geweldige aankoop. Bij deze vandiktebank is vooral de eenvoud mij opgevallen. Met dank aan een makkelijk bedienbare knop stel je eenvoudig de gewenste werkhoogte en schaafdikte in. Overigens is de maximale schaafdikte indrukwekkend te noemen. Dat geldt ook voor het motorvermogen van maar liefst 1500 Watt. Dankzij de geïntegreerde handgrepen en het krachtige invoermechanisme geniet je van des te meer gemak. Wel moet je even goed naar de prijsstelling kijken: de Scheppach PLM1800 is namelijk bijna dubbel zo duur als de beste vandiktebank. Over beide varianten ben ik in ieder geval erg te spreken!
3. Makita 2012NB
De Makita 2012NB is de beste vandiktebank van het merk Makita. Dit merk biedt meerdere vandiktebanken aan, waarvan dit absoluut de beste optie is. Dit komt onder meer door het forse motorvermogen van 1650 Watt. Elke schaafklus die je wilt klaren, is binnen mum van tijd geklaard. Met dank aan dit forse motovermogen, de maximale schaafdikte van 15m mm en de hoge aanvoersnelheid. Deze machine beschikt ook nog over een eenvoudige bediening; je kunt ‘m eenvoudig geheel naar wens instellen en daarmee het hout op de gewenste manier laten schaven. Wel moet je ook bij deze vandiktebank goed naar de prijs kijken; je betaalt hier pakweg €775 voor. Veel geld, maar je krijgt dus wel de beschikking over een vandiktebank van het A-merk Makita!
4. Scheppach HMS860
De Scheppach HMS860 is ook een vandiktebank die ik je van harte aan kan raden. Bij deze variant is vooral de maximale schaafdikte mij opgevallen: 204 mm. Het is hiermee een vandiktebank die je óók voor de grootste klussen in kunt zetten. Deze schaafdikte is overigens onder meer aan het hoge motorvermogen van 1500 Watt te danken. Deze vandiktebank is verder eenvoudig te bedienen, is relatief compact uitgevoerd en is met een prijskaartje van €365 behoorlijk betaalbaar. Daarnaast ben ik uitermate te spreken over de twee stalen hogesnelheidsmessen. Deze messen werken indrukwekkend snel én zorgen voor precieze en gladde sneden.
5. Borg Vlak en Vandiktebank MBY 10
Mijn top 5 sluit ik graag af met de Borg Vlak en Vandiktebank MBY 10. Deze vandiktebank lijkt veel op de beste vandiktebank die dus ook van het merk Borg is. Maar, deze vandiktebank kis net een slag groter en krachtiger. Zo beschikt deze variant over een motorvermogen van 1500 Watt. De maximale werkbreedte is met 254 mm ook indrukwekkend; je kunt hierdoor ook brede planken en balken naar wens bewerken. Verder ben ik ook over de instelmogelijkheden, het hoge toerental (8000 toeren) en de maximale schaafdikte (120 mm) uiterst te spreken. Al met al is dit een vandiktebank waar echt elke klusser veel baat bij heeft. Ongeacht of je nou een doe-het-zelver of een professional bent!
Waarom hoort een vandiktebank bij een betere wereld?
Met een goede vandiktebank worden doe-het-zelvers aangemoedigd om eigen meubels en houtconstructies te maken of repareren. Hiermee zorg jij ervoor dat er minder behoefte is aan natuurlijke materialen zoals hout. Ook vergroot je jouw zelfredzaamheid en ben je daarom niet meer afhankelijk van professionele klussers. Je draagt dus een steentje bij aan een betere leefomgeving en je bespaard geld in je eigen portemonnee.
Waarom heb je een vandiktebank nodig?
Het is geen vast gegeven dat elke klusser een vandiktebank nodig heeft. Of je zo’n apparaat nodig hebt, hangt vooral af van de werkzaamheden die je uitvoert.
Ben je druk in de weer met hout, hout en nog eens hout? Is het daarbij belangrijk dat je bijvoorbeeld een houten plank of balk zo snel mogelijk kunt schaven? Dan kun je uit een schaafmachine en vandiktebank kiezen.
Je kiest voor een vandiktebank indien je dubbelop wilt schaven. Met een vandiktebank kun je een houten plank zowel in de breedte als in de diepte schaven. Dit kun je in één handeling tegelijkertijd doen, waardoor je hier oprecht veel tijd mee weet te besparen. De beste vandiktebank brengt daardoor overigens ook meer gemak met zich mee.
Wil je even snel iets schaven? Dan lijkt de keuze voor een normale schaafmachine de betere keuze. Of mogelijk kun je in zo’n situaties zelfs beter voor een haakse slijper of slijptol kiezen.
Welke merken bieden goede vandiktebanken aan?
Voor de beste vandiktebank kom je direct uit bij het merk Borg. Dit merk levert de beste vandiktebanken, levert pure kwaliteit en richt zich op de doe-het-zelvers. Ook als je een professional bent, kun je gelukkig kiezen voor een vandiktebank van Borg.
Maar, ook met vandiktebanken van andere A-merken zit je goed. Denk hierbij aan de merken Makita en Scheppach. Ook deze merken leveren kwaliteit en bieden meerdere soorten vandiktebanken aan. Dit stelt je in staat om een goede vergelijking te maken!
Beste vandiktebank kopen: hier moet je op letten
Heb je een vergelijking tussen een vandiktebank en schaafmachine gemaakt? Heb je daarbij de conclusie getrokken dat een vandiktebank beter op je wensen aansluit? Dan hoef je nog maar één ding te doen: een vergelijking tussen bovenstaande vandiktebanken te maken.
Om je hier een handje bij te helpen, heb ik deze koopgids opgesteld. In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste aandachtspunten en eigenschappen. Door juist op deze punten te letten, vind je snel de beste vandiktebank voor in jouw situatie.
Gewenste gebruik
Je moet allereerst goed naar het gewenste gebruik kijken. Waar wil je je nieuwe vandiktebank precies voor gebruiken? En waarvoor wil je je nieuwe vandiktebank gebruiken? Als je dit weet, kun je alvast een schifting in het aanbod maken.
Mijn advies is om ook even goed naar je situatie te kijken. Ben je een doe-het-zelver of een professional? Dit is uiteraard bepalend voor de eisen/wensen die je aan je nieuwe vandiktebank kunt stellen.
Vermogen & toerental
Ten tweede moet je goed naar het vermogen en het toerental kijken. Het vermogen en het toerental zijn bepalend voor de snelheid klussen. Uiteraard wil je elke klus zo snel mogelijk klaren, waardoor je dus baat hebt bij een hoger motorvermogen en toerental.
De beste vandiktebank werkt met een maximaal toerental van 8000 toeren per minuut. De motor van de beste vandiktebank levert een vermogen van 1250 Watt. Voor elke doe-het-zelver zijn dit de perfecte specificaties. Je voert hiermee namelijk zo’n beetje elke klus op een bijzonder snelle manier uit!
Werkbreedte & schaafdikte
Ten derde moet je goed naar de werkbreedte kijken. Dit is eigenlijk de maximale breedte van de houten balk of plank die je wilt schaven. Idealiter ligt de maximale werkbreedte rond de 254 mm; daarmee kun je echt elke klus klaren.
Ook heb je nog met de maximale schaafdikte te maken. De beste vandiktebank, zie hierboven, werkt met een maximale schaafdikte van 120 mm. Dit betekent dat je zo’n beetje elke klus kunt klaren als doe-het-zelver. Ben je professional? Dan heb je wellicht baat bij een vandiktebank met een nóg betere maximale schaafdikte. Dit is echter iets dat je goed op het gewenste gebruik en je situatie af moet stemmen.
Bediening
Ten vierde moet je bij een vandiktebank goed naar de bediening kijken. Wat kun je allemaal op de machine instellen? Des te meer instelmogelijkheden, des te meer controle je over de vandiktebank behoudt.
Ook moet je goed naar de bediening zelf kijken. Hoe moet je de machine precies bedienen? Heb je de beschikking over bijvoorbeeld een handige knop? Of moet je ‘m op een andere manier bedienen? Ga dit even goed na.
Afmetingen
Ten vijfde heb je nog met de afmetingen van de vandiktebank te maken. Hoe groot is de machine en wat is zijn gewicht? Dit is ook weer iets dat je op het gewenste gebruik af moet stemmen. De grotere vandiktebanken zijn wellicht lastiger in je schuur of huis te gebruiken. In zo’n situatie kun je beter voor een kleinere variant kiezen.
Wil je als professional gebruik maken van een vandiktebank? Dan moet je bepalen of je dit op één locatie of op elke locatie wilt doen. Indien je ‘m op meerdere locaties wilt gebruiken, moet de vandiktebank idealiter lichter dan gemiddeld zijn.
Prijs & kwaliteit
Tot slot heb je nog met de prijs en kwaliteit te maken. Hier kan ik echter kort over zijn:
- Kies voor de beste vandiktebank uit mijn top 5. Deze machine, van het merk Borg, is van de beste kwaliteit, is bijzonder betaalbaar en gaat erg lang mee.
- Durf te investeren. Mijn advies is om sowieso te investeren in de beste vandiktebank. Daar geniet je nu eenmaal langer van, waardoor je maar één keer deze investering hoeft te doen.
Andere duurzame klusproducten
- Beste excentrische schuurmachine
- Beste slijpmachine voor beitels
- Beste slijptol
- Beste snijplotter
- Beste schaafmachine
- Beste excentrische polijstmachine
- Beste bovenfrees
- Beste sleuvenfrees
Veelgestelde vragen over vandiktebanken
Hoe stel je de juiste diepte in op een vandiktebank?
Voordat je begint met schaven, stel je de diepte van de vandiktebank in afhankelijk van hoeveel materiaal je van het hout af wilt halen. Begin met een kleine afname, meestal niet meer dan 1-2 mm per keer, om te voorkomen dat het hout scheurt of de machine overbelast raakt. Pas de diepte geleidelijk aan totdat je de gewenste dikte bereikt. Dit zorgt voor een gelijkmatige afwerking en minimaliseert het risico op fouten.
Wat zijn de veiligheidsmaatregelen die je moet nemen bij het gebruik van een vandiktebank?
Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsbrillen, gehoorbescherming en stofmaskers wanneer je een vandiktebank gebruikt. Zorg ervoor dat je loshangende kleding, sieraden, of lang haar beveiligt om te voorkomen dat deze in de bewegende delen van de machine verstrikt raken. Gebruik duwstokken om het hout door de machine te voeren en houd je handen altijd uit de buurt van de invoer- en uitvoerzones terwijl de machine in werking is.
Hoe onderhoud je een vandiktebank om optimale prestaties te behouden?
Regelmatig onderhoud van je vandiktebank is essentieel om de levensduur te verlengen en optimale prestaties te behouden. Reinig de machine na elk gebruik om houtsnippers en stof te verwijderen. Controleer en vervang de messen als ze bot zijn of beschadigingen vertonen. Smeer bewegende delen zoals lagers en schroefassen volgens de specificaties van de fabrikant om soepele bewegingen te garanderen. Controleer bovendien alle verstellingen en kalibraties regelmatig.
Kan een vandiktebank ook worden gebruikt om andere materialen dan hout te schaven?
Vandiktebanken zijn primair ontworpen voor het werken met hout. Het gebruik van een vandiktebank voor andere materialen zoals metalen of kunststoffen wordt niet aanbevolen, tenzij uitdrukkelijk gespecificeerd door de fabrikant. Het schaven van niet-houten materialen kan de messen beschadigen en de machine overbelasten, wat kan leiden tot defecten of onveilige werkomstandigheden. Voor andere materialen dien je geschikte machines en gereedschappen te gebruiken die specifiek voor die materialen zijn ontworpen.