“Chocolade, in plaats van een bypass”

chocolade

Dit was een krantenkop toen bekend werd dat het eten van een paar pure chocolade-eitjes per dag de conditie van onze bloedvaten kan verbeteren. Chocolade met een hoog percentage cacao is dus niet alleen heel erg lekker, maar ook met mate gegeten gezond.

De Indianen wisten dit al lang en gebruiken sinds eeuwen cacao als medicijn. De eerste beschreven therapieën dateren uit 1522 en zijn opgeschreven door Europeanen die voor het eerst voet zetten in de Nieuwe Wereld. De oudste teksten beschrijven chocola als hulpmiddel om vieze medicijnen makkelijker in te nemen. Later werd het beschouwd als zelfstandig ingrediënt om een breed scala aan ziekten te behandelen.
Begin 17e eeuw rapporteerden onderzoekers dat cacao de stemming kon beïnvloeden. Een verhandeling vermeldt dat het mensen aardiger maakt.
In de 18e eeuw werd cacao gezien als een opkikkertje na een dag hard werken en als hartversterker.

chocolade

Minder hart- en vaatziekten door cacao?
Onderzoekers hebben inderdaad een verband gevonden tussen de dagelijkse consumptie van cacao en een lagere bloeddruk en een lager risico op sterfte aan hart- en vaatziekten. Tien gram pure chocolade (gemiddeld 4 gram cacao) per dag is mogelijk al voldoende.
Het positieve effect wordt toegeschreven aan de hoge concentratie polyfenolen (epicatechine) in cacao. Polyfenolen zijn sterke antioxidanten en stimuleren de aanmaak van stikstofoxide. Stikstofoxide versoepelt de vaatwanden en remt de bloedklontering. Ook een betere doorbloeding van de hersenen en daardoor mogelijk een beter geheugen kunnen mogelijk het resultaat zijn.

> Raw chocolate met superfoods van Lovechock, nu in tablets!

Chocolade met hoog percentage cacao het gezondst
Polyfenolen bevinden zich in de cacao, daarom zijn de gehaltes verschillend per type chocolade. Een zo hoog mogelijk percentage cacao in chocolade is het beste. In witte chocolade zitten dus geen polyfenolen en melkchocolade bevat weinig. De meeste onderzoeken zijn gedaan met pure chocolade dat voor tenminste 54% uit cacao moet bestaan. De hoeveelheden varieerden van 25 tot ruim 85 gram pure chocolade per dag, maar dagelijks 10-20 gram heeft hoogst waarschijnlijk al een positief effect.

Welke chocolade moet ik kopen
Bij Natuurwinkel zijn vele verschillende soorten chocolades te koop. Pure chocolade repen met 75%, 85% of 92% cacao of pure repen met een bijzondere smaken zoals gember en chilipeper. Probeer uit welke chocolade jij het lekkerst vindt en geniet elke dag van een zo’n verantwoord stukje chocolade.

Ook lekker:
>  Raw chocolate met superfoods van Lovechock, nu in tablets!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.