Wat eten we vandaag? Rucola!

Zonnig smaakbommetje #15.

Nepsnorren, sombrero’s, een cd met hyperactief Mexicaans gitaargetokkel en tortilla chips. Wij zijn het enige volk ter wereld dat gek genoeg is om van een avondje Mexicaans koken met vrienden een compleet theater te maken. Couscous, noodles, pasta, rijst; we doen er alles aan om maar af te wisselen op de Hollandse pot. Ook de populaire Zuid-Amerikaanse slasoort rucola hebben we naar de Lage Landen gesmokkeld onder de Nederlandse schuilnaam: raketsla. Om de balans te herstellen combineer ik deze vitamine C rijke raketvormige blaadjes met een oer-Hollands graangewas, dat de meesten van jullie zullen herkennen als vogeltjesvoer: gierst.

Citroengierst met rucola

Citroengierst met rucola

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 150 gram gierst
– 1 groene paprika
– 2 winterpenen
– 1 zak rucola
– Honing
– Olijfolie
– Verse peterselie
– Verse munt
– Verse koriander
– 1 citroen
– Paprikapoeder
– Peper en zout

Bereiding:
1. Weeg 150 gram gierst af en kook dit in 300 milliliter water gedurende 20 minuten op laag vuur. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de groene paprika en de winterpenen in reepjes en leg ze in een ovenschaal. Roer een eetlepel honing en een eetlepel olijfolie door de groenten. Bestrooi naar smaak met peper en zout.

paprika en winterpeen uit de oven

3. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.
4. Snijd de verse peterselie, munt en koriander fijn. Meng dit in een kommetje met het sap en de geraspte schil van de citroen. Strooi hier een beetje paprikapoeder overheen en doe er een scheutje olijfolie bij. Meng dit alles goed door elkaar.

Kruidenpapje

4. Schep de gare gierst in een kom en roer het kruidenpapje erdoor. Verdeel de gierst over twee borden.
5. Haal de ovenschaal uit de oven. Verdeel de groenten over de gierst en serveer met de raketsla ernaast.

Citroengierst met rucola

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben zijn alle recepten uit de Zonnige Smaakbommetje-serie vegetarisch of veganistisch. Ik zie het als een uitdaging rijke gerechten op tafel te zetten zonder zompig nepvlees. Voor de vegetariërs (of avontuurlijke carnivoren) onder jullie die de smaak van vlees toch af en toe missen, is het namaakvlees van de Vegetarische Slager een echte aanrader. Sommige vegetariërs willen het niet eens eten, omdat het teveel naar echt vlees smaakt. Alle Bagels en Beans vestigingen verkopen nu tijdelijk een (biologische!) actiebagel met vegetarische tonijnsalade van de Vegetarische Slager. Genieten!

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Wat eten we vandaag? Rode kool!
> Wat eten we vandaag? Pompoen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.