Glutenvrij? Bekijk deze 8 topproducten + recept

broodje gezond?

Je kunt er voor kiezen glutenvrij te gaan eten, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen die lijden aan de ziekte coeliakie hebben geen keuze en MOETEN glutenvrij eten. De rest van hun leven. Ieder jaar in de maand mei schenken we hier extra aandacht aan, want Meimaand = Coeliakiemaand.

De afgelopen 3 weken hebben we geschreven over wat coeliakie is en hoe je er gezond mee om kunt gaan. Deze stukjes zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel hebben we de wetenschappelijke bevindingen van de laatste decennia er in trachten mee te nemen.

Oorzaak is de diagnose coeliakie (na bloedtest en biopt) bij onze toen 2-jarige dochter bijna 20 jaar geleden. Als ouder wil je het leven voor je kind zo aangenaam mogelijk maken. De zoektocht naar echt lekkere producten is toen begonnen. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een (web)winkel www.ruttmans.nl en groothandel om alle coeliaken dezelfde lekkere producten aan te kunnen bieden.

Onze topproducten:

  • IJshoorntjes;
  • All-purposemix;
  • Maïsreepjes;
  • Pasta’s op teff-basis;
  • Vezelrijke broodmixen & ontbijtpappen;
  • Pizzamix;
  • Mugcakes;
  • Hot Cod;

 

Recept Hartige taart Nomix

(Nominal – Bezlepková mouka)

Benodigdheden:

Deeg:

  • 350 g glutenvrij NOMIX-meel
  • 200 tot 220 ml melk
  • 14 g verse gist ( 5 g gedroogd)
  • 4 g zout
  • 40 ml olijfolie
  • 3 g suiker

Vulling:

  • 150 g spek
  • 750 g ui
  • tijm
  • 4 tot 5 eieren
  • 200 ml zure room
  • 150 gram geraspte harde kaas
  • zout
  • peper
  • gemalen karwij
  • een beetje knoflook

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten voor het deeg, Kneed dit goed (keukenmachine ca. 10 minuten met deeghaak) en laat 10 minuten rusten.

Rol het deeg uit (tussen 2 vellen bakpapier) en leg de deeglap over de ingevette bakvorm, waar je het zachtjes duwend met je vingers in drukt. Bak de bodem blind gedurende 10 minuten op 150 ° C. (boven- en onderwarmte)

Pel en snipper de uien. Bak de blokjes spek uit en bak aan het eind de ui even mee tot deze glazig ziet. Laat de spek en ui uitlekken /schep ze van het vet af.

Meng ei, zure room en geraspte kaas. Breng op smaak met zout, peper en gemalen karwij. Voeg eventueel een beetje uitgeperste knoflook en verse tijm toe.

Verdeel het spek met ui over de bodem van het deeg. Giet het ei-mengsel er over.

Bak het geheel af in ongeveer 30 minuten op 170 ° C.

Tegen het einde van het bakproces kan de temperatuur enigszins worden verhoogd.

20 jaar glutenvrije ervaring

Klik hier voor inspiratie en meer recepten: www.ruttmans.nl of kom naar onze winkel in Assen. Wij helpen u graag met onze door studie opgedane kennis en inmiddels bijna 20 jaar lange glutenvrije praktijkervaring.

Lees ook:

> Tips voor coeliaken
Glutenvrij eten??? Alleen als het moet!!
Meimaand = Coeliakiemaand

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.