Terug van weggeweest: appel(cider)azijn

Open een willekeurige gezondheidsblog en je leest over appelazijn of appelciderazijn. Vraag jij jezelf ook af wat het verschil is tussen beide omschrijvingen? En wat is eigenlijk appelazijn?

Appelazijn en appelciderazijn betekenen precies hetzelfde. Appelazijn is dubbel gefermenteerd appelsap. Fermenteren is een proces waarbij suikers door bacteriën en gisten worden afgebroken tot alcohol, melkzuur en azijnzuur. Bij de eerste fermentatie worden de suikers in appelsap omgezet in alcohol en koolzuur, wat resulteert in appelcider. Bij deze omzetting ontstaan ook diverse enzymen. Vervolgens wordt de appelcider nog een 2ekeer gefermenteerd. Daarbij zetten azijnzuurbacteriën de alcohol om in azijnzuur. Het verzuringsproces kan wel maanden duren. Dit proces kan versneld worden door oppervlaktevergroting. Hiervoor gebruikt men houten kuipen gevuld met beukenkrullen. Azijnzuurbacteriën hechten zich op de krullen, waardoor overal lucht (zuurstof) kan doordringen. De bereiding duurt dan ‘slechts’ enkele weken.

Appelazijn was vroeger al te vinden als wondermiddeltje in grootmoeders keukenkastje. Naast smaakmaker in gerechten werd appelazijn ook gebruikt o.a. ter bevordering van de spijsvertering, als tonic voor op de huid, bij muggenbeten, maar ook als schoonmaakmiddel. Multifunctioneel dus en daarom ook niet zo vreemd dat het nog steeds een heel populair product is.

Ben je op zoek naar een goede appelazijn, kies dan voor een ongefilterde en ongepasteuriseerde (rauwe) azijn. Dan weet je zeker dat ‘the mother’ er nog in zit. Hiermee wordt het troebele residu bedoeld waarin de enzymen, bacteriën en waardevolle voedingsstoffen zich bevinden. Fertilia appelazijn is hier een goed voorbeeld van. Bovendien is het gemaakt van biologische appels.

Tot slot nog een paar tips voor als je appelazijn wil gaan gebruiken: drink het op een lege maag, vlak voor je gaat eten. Mix een of twee theelepels in een groot glas water. Drink het niet puur, dit is te zuur voor je slokdarm. Drink het mengsel met een rietje om je tanden te beschermen.

Fertilia biologische natuurtroebele appelazijn is verkrijgbaar in de speciaalzaak.

Lees meer:

Gepersonaliseerde voeding: de nieuwe gezondheidsrevolutie

Voeding voor je gewrichten!

Effect van voeding op chronische ziektes

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Win het My Magic Mud tandpasta pakket

> Witte tanden binnen 2 weken!

> Natuurlijke ingrediënten: Kokosolie, Actieve kool en Bentoniet klei

> Vegan & Puur zonder fluoride

> Blijf op de hoogte van onze beste artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en je maakt automatisch kans!

 

U bent succesvol aangemeld.