Jezelf nalaten aan de natuur

natuurbegraven

Wat doet dat met je, en het landschap?

“Death is another part of Life.” Er ligt veel wijsheid in de gedachte dat je, tijdens je leven, ook wat bewuster nadenkt over de manier waarop je jezelf na laat. Wat heeft jouw voorkeur? Natuurbegraven? Dat blijkt verrassend genoeg prima samen te gaan met natuurbehoud.

Tekst: Erwin Polderman

Je zelf nalaten op een plekje in de natuur, die je past. Het is een trend die door steeds meer mensen met open armen wordt ontvangen. Niet zozeer omdat de meer traditionele begrafenissen en graven meer impact op het milieu hebben, al zal dat gezien het momentum van klimaatverandering zeker mee spelen (de CO2-footprint van natuurbegraven is veel lager), maar vooral omdat het gevoel er zo anders bij is: je ervaart al vooraf -tijdens het treffen van dergelijke voorbereidingen- een bijkans warm gevoel… van vrijheid, en van het opgaan in de natuur. Alsof je op een of andere wijze nog doorleeft.

Je hoeft niet heel spiritueel te zijn om de symboliek ervan te voelen. Juist als je vrij nuchter bent, meer down-to-earth om bedoeld deze woordgrap te maken, werkt natuurbegraven zalvend. Het voelt ergens ook zoveel natuurlijker en logischer, om op te gaan in de natuur.

Ook goed voor de natuur
Wat blijkt, natuurbegraven zorgt voor méér natuur. Er ontstaat letterlijk meer landschap, het wordt goed onderhouden en ook naburig, bestaand natuurlandschap profiteert mee.
Een prachtig idee: dat het einde van jouw leven weer nieuw leven voortbrengt. Daar kan geen testament tegenop!

Meer over natuurbegraven:
> Een ‘groene’ uitvaart
Natuurbegraafplaats Heidepol

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.