Hoe financier je duurzaamheid in huis

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet alleen vanwege het klimaat maar ook omdat de energierekening de komende jaren verder omhoog gaat. Je wilt het milieu sparen maar ook besparen in de portemonnee. Om een woning te verduurzamen, kun je allerlei maatregelen nemen. Daarbij zijn er diverse manieren om deze initiatieven te financieren.

Subsidies en hypotheken

Een nieuwe of bestaande woning maak je duurzamer door de isolatie te verbeteren, het plaatsen van zonnepanelen, het opvangen van regenwater of bijvoorbeeld door het installeren van een warmtepomp. In veel gevallen zijn er subsidies of speciale hypotheken en leningen waarmee je deze initiatieven kunt financieren.

Duurzaam

Duurzaam bouwen

Er zijn op landelijk niveau weinig subsidies waar je aanspraak op kunt maken wanneer je een duurzaam huis bouwt. Simpelweg omdat de potjes voor dergelijke initiatieven op zijn. Hypotheekverstrekkers daarentegen willen het verduurzamen van woningen juist stimuleren en bieden daarom speciale hypotheken aan. Meestal is de rente op dit soort hypotheken lager dan die op een standaard hypotheek. Op basis van de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt), wordt vastgesteld hoe energiezuinig de woning is en wordt een speciaal rentetarief of korting op de rente gegeven.

Duurzaam verbouwen

Duurzaam verbouwen kun je ook via een (extra) hypotheek financieren. De hypotheekverstrekker redeneert in dat geval dat de energiekosten omlaag gaan door deze maatregelen. Hierdoor neemt je financiële ruimte toe en kun je een hoger hypotheekbedrag aflossen.

Andere subsidies

De overheid biedt nog wel subsidies voor bepaalde kleinere duurzaamheidsingrepen. Via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je mogelijk een tegemoetkoming krijgen in de aankoop van onder meer zonneboilers en warmtepompen. En installeer je zonnepanelen, dan kun je de btw hierop terugvragen bij de Belastingdienst.

Check de Energiesubsidiewijzer

Om een beeld te krijgen van de subsidies die er momenteel op landelijk en lokaal niveau bestaan om duurzaamheidsmaatregelen te helpen bekostigen, kun je een check doen bij de Energiesubsidiewijzer. Je krijgt zo een overzicht van welke subsidies er zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Ook word je direct doorgestuurd naar de juiste website.

Geld lenen

Als je je woning wilt verduurzamen is geld lenen ook een optie. Er zijn standaardleningen om dit te doen, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. In beide gevallen hoef je het geleende bedrag niet alleen te gebruiken voor het duurzaam maken van het huis, maar kun je een eventueel restbedrag ook aan andere dingen besteden. Bij een doorlopend krediet ben je bovendien wat flexibeler in de aflossing en kun je het bedrag dat je hebt afgelost opnieuw opnemen.

Er zijn ook kredietvormen die speciaal zijn bedoeld voor het verduurzamen van een woning. Vraag bij je bank na welke mogelijkheden er zijn. Ook gemeenten hebben soms speciale leningen die bedoeld zijn voor het verduurzamen van een woning. Het voordeel van deze specifieke kredieten is dat de rente vaak lager is dan bij het afsluiten van een gewone lening. Leen je bovendien geld voor een verbouwing, dan zijn er mogelijk fiscale voordelen. Van de Belastingdienst mag je namelijk de rente en de financieringskosten aftrekken tot zes maanden nadat je een verbouwingslening hebt afgesloten.

Meer lezen over duurzaamheid?

Energie besparen doe je zo
20% duurzame energie in 2020
>
 De groei van milieuzones

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.