Klussen in huis: schakel ik een vriend of een vakman in?

Nederlanders zijn echte klussers geworden. Sinds de economie het weer goed doet, besteden consumenten hun geld aan verbouwingen. Bouwvakkers kunnen de vraag niet aan en vragen dan ook de hoofdprijs aan hun klanten. Zij die willen besparen, steken de handen zelf uit de mouwen. Dat kan alleen zijn, met een vriend of samen met een vakman. Een vriend is veel goedkoper maar is het wel een goed idee om iemand waarmee je een vriendschap hebt opgebouwd zomaar in te schakelen voor klusjes in jouw droomhuis?

Kleine klussen

Negen op tien woningeigenaars heeft in zijn huis geklust de afgelopen vijf jaar, zo becijferde de bank ING. Een derde van de klussers steekt zelf de handen uit de mouwen om geld te besparen. De helft voerde zijn klussen alleen uit, de andere helft deed een beroep op een vriend of op een vakman. Kleine klusjes zoals lampen ophangen, schilderen of dakgoten schoonmaken doen we samen met een bekende. Wanneer we willen betegelen of een badkamer installeren, contacteren we liever een vakman.

Misschien had je er nog niet bij stilgestaan maar een vriend vragen om mee te komen schilderen, kan lastige gevolgen hebben. De wet is zeer streng voor ‘helpende vrienden’ en als je niet uitkijkt, betaal je een fikse boete. Het is daarom sterk aan te raden je vriend niet alleen te laten werken in jouw huis. Komt er een inspecteur langs, dan zal die veel strenger zijn als de eigenaar zelf niet aanwezig is.

Lees ook:

Tips voor het verduurzamen van het huis

Verzekering

Ook de grootte van de klus speelt een rol net als het statuut dat degene heeft die bij jou een vriendendienst uitvoert. Als werkzoekende valt deze persoon onder een andere wetgeving als iemand die wel een vaste baan heeft. Bovendien kan ook de verzekeringsmaatschappij het je knap moeilijk maken als jouw vriend gewond raakt door gereedschap van jou te gebruiken dat niet helemaal in orde is. Voor familie en schoonfamilie tot de tweede graad is er geen probleem. Vraag hen gerust om te komen helpen.

Bij grote klussen vragen we meestal om hulp aan een vakman, zeker wanneer het gaat om een verbouwing waarvoor een bouwvergunning nodig is. Ook als je duurzaam wil verbouwen, is het noodzakelijk dat iemand met kennis van zaken dat doet. Meer en meer installatiebedrijven zijn daarin gespecialiseerd. Probleem is dat deze vaklui niet onmiddellijk beschikbaar zijn en de wachttijd serieus oploopt. Veel aannemers zijn al volgepland de komende maanden, er heerst personeels- en materiaaltekort in de sector.  Je kan je klus beter aanbieden op een online platform als Werkspot om zo de juiste mensen te vinden.

Het juiste materiaal

Ga je zelf aan de slag dan maakt goed materiaal het verschil. Je zal minder tijd in de klus steken en het resultaat zal mooier zijn. Of het nu gaat om een boormachine, een zaag of een schroevendraaier, wat in de gereedschapskist zit, moet naar behoren werken. “Er bestaan bijvoorbeeld veel verschillende soorten schroevendraaiers: Van elektrische modellen met een accu, tot handmatige modellen, elk weer gemaakt vanuit een ander materiaal. Idealiter moet je op zoek gaan naar een product dat is gemaakt van hoogwaardige materialen die bij je werk passen en dat comfortabel in de hand ligt”, weet Kurt Visservan TOOLKIEZER.

Ga je nog veel klussen, dan is een elektrische schroevendraaier een betere investering dan een handmatige. De handmatige is veel goedkoper, je koopt al een complete kit voor minder dan dertig euro, maar met de elektrische schroevendraaier is de schroef er na twee seconden uit en bespaar je flink wat tijd. Nadeel is dat ze duurder zijn, je de accu moet opladen en verschillende koppen moet bijkopen.

Lees meer:

Tips voor het verduurzamen van het huis

Zonnepanelen maken Amsterdam een stuk groener

Wat is duurzame gevelreiniging?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.