5 tips voor duurzame keukenapparatuur

We proberen allemaal op zoveel mogelijk manieren bij te dragen aan een beter milieu. De opkomst van high tech producten zoals de slimme thermostaat of een slim verlichtingssysteem, zonnepanelen en duurzame huishoudelijke apparatuur zorgen ervoor dat het steeds makkelijker wordt om duurzamer te wonen en te leven. 

Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet om je keuken zo duurzaam mogelijk in te richten:

  1. Kies voor multifunctionele apparatuur
  2. Kijk naar het energielabel
  3. Gebruik duurzame materialen
  4. Voorkom sluipverbruik
  5. Gebruik apparatuur slim

 

  1. Kies voor multifunctionele apparatuur

Er zijn multifunctionele apparatuur te vinden die niet alleen minder ruimte in beslag nemen, maar ook duurzamer zijn dan de ‘oude’ varianten. Denk bijvoorbeeld aan slimme oplossingen zoals een multifunctionele kraan die je zowel van koud en warm als kokend en gefilterd water voorziet. Of wat een handige combimagnetron die meerdere functies vervuld en er ook voor zorgt dat je in een handomdraai een gezonde en duurzame maaltijd op tafel hebt staan? 

Hoe meer functies de apparatuur heeft, hoe ruimtebesparender in hoe minder energie er in je keuken verbruikt wordt.

 

  1. Kijk naar het energielabel

Is het tijd om nieuwe keukenapparatuur aan te schaffen? Kijk dan altijd goed naar het energielabel. Het label A+++ is het meest duurzaam, en het label D is het minst duurzaam. 

Hoe beter het energielabel hoe duurzamer het apparaat is en hoe minder energie het verbruikt. Let hier vooral op bij het aanschaffen van grote apparatuur die veel energie verbruiken zoals bijvoorbeeld je koelkast, vaatwasser of oven. Hoe meer je een apparaat gebruikt, hoe meer je potentieel kunt besparen.

 

  1. Gebruik duurzame materialen

Ga je de keuken verbouwen of opknappen? Kies dan voor duurzame materialen zoals hout, FSC plaatmateriaal of bamboe. Deze materialen zijn op een meer duurzame manier geproduceerd, hebben minder impact op het milieu en gaan daarnaast ook langer mee. 

Deze materialen zijn niet alleen beschikbaar voor de keuken zelf, maar in sommige gevallen ook voor de apparatuur die je in de keuken plaatst. Zo is er tegenwoordig duurzaam servies te krijgen gemaakt van biologisch afbreekbaar bamboe. En buiten dat deze materialen duurzaam zijn, gaat een mooie stijlvolle keuken minder snel vervelen en dus langer mee.

 

  1. Voorkom sluipverbruik

Net als alle apparatuur in onze woning heeft ook keukenapparatuur een hoog gehalte aan sluipverbruik. Sluipverbruik is het verbruik van energie wanneer apparaten niet in gebruik zijn, maar toch energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die niet volledig uitgezet wordt maar op stand-by modus staat. Probeer sluipverbruik van je keukenapparatuur zoveel mogelijk te voorkomen door apparaten helemaal uit te zetten; eventueel zelfs met de stekker uit het stopcontact.

 

  1. Gebruik apparatuur slim

Probeer je apparatuur daarnaast zo slim mogelijk te gebruiken. Je kunt water in een pan koken en hierdoor de energie van het gasfornuis verbruiken, maar je kunt het ook eerst koken in de waterkoker en vervolgens warm houden in de pan. Hoe efficienter je met gas en energie omgaat, hoe beter voor het milieu.

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.