7 Groene producten voor in je badkamer zonder microplastic

groene producten badkamer

Microplastic zit tegenwoordig in veel producten. Je kan het bijvoorbeeld vinden in tandpasta, handzeep en douchegel. Maar wat is microplastic eigenlijk en welke problemen geven ze voor het milieu? In dit artikel geven we daar antwoord op en vind  je ook 7 producten die je wel met een gerust hart door het afvoerputje kunt spoelen.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine deeltjes kunststof. De deeltjes zijn kleiner dan vijf centimeter en kunnen ontstaan door het uit elkaar vallen van grotere stukken plastic. Plastic kan niet worden afgebroken door de natuur het kan alleen uit elkaar vallen in kleinere deeltjes. Microplastic komt overal voor: in het water, in de lucht en op het land. De waterzuiveringsinstallatie, waar ons afval langs komt voordat het in de rivier of zee terecht komt, is niet in staat om deze kleine plastic deeltjes uit het water te filteren. De plastic deeltjes die wij door het putje spoelen komen zo dus in de zee terecht. De deeltjes kunnen nog niet worden afgebroken en blijven hierdoor dus in de zee liggen. 

Problemen microplastic voor mens en milieu 

Veel risico’s van microplastic zijn nog onbekend en er wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Wat we wel weten is dat gifstoffen zich kunnen binden aan deze deeltjes en omdat de deeltjes worden aangezien als voedsel eten dieren deze deeltjes op. De kleine diertjes die de het plastic op hebben gegeten worden weer door grotere dieren opgegeten en zo komt het plastic in de hele voedselketen terecht. En omdat wij die vis en andere dieren eten, komt het dus ook in ons lichaam terecht. 

Er is nog geen techniek gevonden om het microplastic uit de zee te filteren. Ongevaarlijk is het niet. Soms wordt microplastic bewust aan verzorgingsproducten toegevoegd. Daarom is het belangrijk om goed op het etiket te kijken van een product, zodat je zo min mogelijk microplastic binnen krijgt.

Producten zonder microplastic

Alle onderstaande  producten zijn vrij van:

  • synthetische sulfaten (SLS),
  • siliconen
  • microplastics,
  • minerale oliën 
  • parabenen 
  • synthetische geur en kleurstoffen 
  • GMO- en proefdiervrij

7 Groene producten voor in je badkamer zonder microplastics

  • Het Franse 100BON maakt 100% natuurlijke parfums en personal care producten op basis van biologische etherische oliën. Alle flacons zijn gemaakt van 100% recycled plastic en de verpakkingen zijn bovendien navulbaar. De liquid soap is verkrijgbaar in vier geurcombinaties, waaronder de populaire oranjebloesem/lelie variant. (€14,50 – 300 ml)

 

  • De Niyok tandpasta op basis van biologische kokosolie werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. De tube – voor 50% van krijt – combineert duurzaamheid en functionaliteit. Met Niyok krijg je alleen wat een tandpasta echt nodig heeft: schone, gezonde tanden en tandvlees en een langdurig glad tand gevoel (€6,95).

 

  • MÁDARA Nourish & Repair Shampoo is Ecocert gecertificeerd en reinigt het haar mild en zonder SLS. Bevat kruidenextracten, rozenwater, kweepeer en brandnetel. De fles is gemaakt van 100% gerecycled plastic (€14,50).

 

  • MÁDARA Grow Volume Conditioner op basis van cantharellen maakt het haar gezonder en sterker. Deze Ecocert gecertificeerde conditioner is verpakt in een tube van 95% plant-based ‘plastic’. De conditioner omhult het haar met een vochtregulerende laag, verzacht, ontklit, versterkt en zorgt voor een zijdezacht, glanzend resultaat zonder het haar te verzwaren (€19,90).

 

  • SO’BiO étic Argan Anti-Aging Cleansing Oil is een Ecocert gecertificeerde vegan gezichtsreiniger met een gel-textuur die verandert in een fijne en delicate olie. Verwijdert onzuiverheden en make-up en verandert in een romige milk zodra je naspoelt met water (€9,95).

 

  • NOVEXPERT Express Radiant Cleansing Foam met vitamine C is een 100% natuurlijke, vegan en Ecocert gecertificeerde hypoallergene cleanser. Reinigt op milde wijze, verwijdert dode huidcellen en helpt om poriën te reinigen en te verfijnen. Door toevoeging van vitamine C krijgt de huid een prachtige glow (€22,95).

 

  • MÁDARA Exfoliating Oil-to-Milk Scrub is een exfoliërende scrub op oliebasis en bevat scrubdeeltjes van vulkaanzand om de poriën te reinigen. Bestanddelen uit abrikoos en haver binden zich aan vuil en onzuiverheden. Vegan en Ecocert gecertificeerd (€24,95).

Deze producten zijn onder andere te koop bij Drogisterij.net en Degroenedrogist.nl.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.