Het boeddhisme

Het boeddhisme is geen godsdienst, het is een levensbeschouwing, filosofie en een religieuze stroming. Deze levensbeschouwing werd gesticht door Gautama Boeddha, hij leefde ongeveer 500 jaar voor Christus. Hij was toen de prins van India.

 Geschiedenis

Toen de moeder van Siddhartha Gautama zwanger van hem was hebben wijze mannen gezegd dat ze zwanger was van een goddelijke zoon en dat hij een groot heerser of een groot geestelijke leraar zou worden. Zijn moeder overleed een week na de bevalling. Zijn vader, koning Sudddhodhana was vastbesloten dat zijn zoon hem zou opvolgen. Hij heeft Gautama heel lang in het paleis gehouden. Gautama leidde een luxeleven, maar hij was helemaal niet gelukkig. Gautama trouwde met zijn nicht en hij kreeg een zoon.

De vier mannen

Op een dag verliet hij het paleis om een wandeling te maken. Hij kwam toen vier mannen tegen, een oude man, een zieke man, een dode man en een geestelijke man. De geestelijke man bezat niks, hij leefde van het voedsel en geld dat hij geschonken kreeg. Toch zag Gautama dat hij gelukkig was. Hij vertrok diezelfde avond uit het paleis.

Hij besloot niet meer te eten en na ongeveer 6 jaar toen hij bijna verhongerde besloot hij dat dit niet de juiste manier was en begon weer te eten. Toen hij weer sterker was besloot hij om onder een boom te mediteren. Hij zou niet onder de boom vandaan komen tot hij een verlossing had gevonden. Op de negenenveertigste dag kreeg hij inzicht in zijn vorige levens, en zekerheid over de oorzaken van het lijden van de mens en hoe dat lijden kan worden weggenomen. Hierdoor was hij een ontwaakt persoon, de Boeddha.Op tachtigjarige leeftijd wist hij dat hij dood zou gaan. Toen men hem vroeg wie hem op moest volgen, vertelde hij dat er geen opvolger moest komen, maar dat zijn lessen bewaard moeten blijven.

Nirvana is een heel belangrijk begrip in het boeddhisme en verwijst naar de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden, en waardoor heiligheid behaald wordt. Het betekent letterlijk: uitgeblust, onbeweeglijk. Ook het boeddhisme heeft een soort boek, De Tripitaka is een collectie van de vroegste geschriften van het boeddhisme. De geschriften zijn samengesteld rond 500 voor Christus door leiding van de monnik Mahakasyapa.

 

De vier nobele waarheden

De vier nobele waarheden beschrijven het lijden, de oorzaak hiervan, de mogelijkheid om ervan verlost te worden, en de weg om deze verlossing te bereiken. Deze waarheden worden soms ook geformuleerd in termen van de aanwezigheid van geluk, haar oorzaak, de afwezigheid ervan en de oorzaak van deze afwezigheid.

De vier nobele waarheden in de klassieke definitie zijn:

  1. Het leven is vol lijden.
  2. Lijden wordt veroorzaak door verlangen: we zijn nooit tevreden met wat we hebben, we willen altijd meer.
  3. Het lijden stop als het verlangen stopt. Het einde van het lijden wordt verlichting genoemd.
  4. De weg naar verlichting is het achtvoudige pad, o.a. juiste daden (vijf voorschriften), juiste woorden (niet liegen) en juiste levensonderhoud (verdien je geld op eerlijke manier).

Het boeddhisme is een levensbeschouwing en hier gelden regels voor: je mag niet doden, niet stelen, geen seksueel wangedrag tonen, niet liegen en geen alcohol of drugs gebruiken.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over het boeddhisme, dit is nog maar een klein deel. Toch weet je waarschijnlijk al veel meer dan hiervoor!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *