Kies voor eerlijke chocolade

Dit artikel gaat over wat wij ‘eerlijke’ chocolade noemen, ook wel bekent als Fairtrade chocolade. Het Fairtrade label is in het leven geroepen om boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere positie in de handelsketen te geven. 

Maar waar komt deze eerlijke chocolade eigenlijk vandaan? En wat betekent Fairtrade voor deze boeren?

Waarom Fairtrade?

Er zijn veel boeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die erg kleinschalig zijn en zich daardoor moeilijk in de wereldmarkt kunnen begeven. 

Vaak maken grote bedrijven, zoals supermarkten misbruik van hun macht om de inkoopprijzen zo veel mogelijk naar benden te drukken. Soms is dat zelfs zo laag dat het onder de prijs zit van het maken van het producten. Dit lijdt tot oneerlijke handel en zorgt ervoor dat de mensen in de ontwikkelingslanden nagenoeg niks over houden om van te leven. 

Het Fairtrade label moet ervoor zorgen dat boeren en arbeiders in die ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun product krijgen. Hierdoor kunnen deze boeren voldoende verdienen om weer te kunnen investeren in een duurzame toekomst voor zichzelf. 

Wat krijgen de boeren?

Als er een Fairtrade logo op de chocola staat weet je zeker dat de leverancier de boer een prijs betaalt, waarmee de boer kosten van de productie zou moeten kunnen betalen. Deze vaste minimumprijs voorkomt ook dat de boer verlies maakt, wanneer de prijs van een product plotseling daalt op de wereldhandelsmarkt. 

Voor kleine boeren is het belangrijk dat ze zich gaan organiseren. Het voordeel is dat ze samen kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Boeren krijgen hierdoor een betere onderhandelingspositie, waardoor ze een betere prijs krijgen voor hun oogst en een goede toegang tot de wereldmarkt. De belangrijkste voorwaarde van Fairtrade is daarom ook dat boeren samenwerken in coöperaties.

Fairtrade chocolade 

Door een chocoladereep te kopen met het Fairtrade keurmerk kies je bewust en weet je dat er sprake is van eerlijke handel. Een voorbeeld van Fairtrade chocola is Tony’s Chocolonely. Zij betalen meer dan de wettelijk vastgestelde prijs voor cacao en dragen een deel van de omzet af aan Fairtrade gecertificeerde cacao coöperaties. Tony’s Chocolonely is in 2012 terecht uitgeroepen tot meest duurzame chocolademerk.

Verder zijn er nog andere Fairtrade merken in de winkel, zoals Conscious Chocolate, Green & Black’s, Vivani en nog meer. Je kan ze herkennen aan het logo wat erop staat. Ook kan je naar een biologische chocoladewinkels gaan. Je betaalt misschien iets meer, maar dan weet je wel dat je een eerlijk product hebt gekocht en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Hoja Verde chocolade

Nog een voorbeeld van een merk die eerlijke prijzen betaalt aan de cacaoboeren is Hoja Verde chocolade uit Ecuador. Ze doen zelfs nog meer dan Fairtrade. Hoja Verde betaalt twee keer meer dan de minimum cacaoprijs aan de cacaoboeren. Naast de eerlijke prijzen bieden ze werk aan de lokale bevolking, doordat ze twee fabrieken in Ecuador hebben geplaatst. Hierdoor houden ze het werk en de productie in eigen land. Er is geen kinderarbeid, de lonen in de fabriek zijn fair en er zijn goede arbeidsvoorwaarde. 

 

Het Fairtrade logo op een verpakking maakt dus echt een verschil.

De cacaoboeren in ontwikkelingslanden worden hierdoor geholpen aan een toekomst en jij kan daaraan bijdragen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *