De boer als de dokter van de toekomst

Het gaat langzaam, te langzaam, maar er is toch sprake van een niet te stoppen bewustwordingsproces over de relatie tussen voeding en gezondheid. Aangevoerd door clubs als ‘Voeding Leeft’ en ‘Vereniging Arts en Leefstijl’ worden zichtbare voordelen getoond voor o.a. bestrijding van diabetes 2 door aangepaste voeding.

Dokter van de voeding

Wetend dat we het vanuit het gangbare denken bijna nooit – of alleen met immense kosten- op stoffelijk niveau  hard kunnen bewijzen of bijvoorbeeld biologische voeding gezonder is dan gangbaar geteeld voedsel, zijn er gewoon patiëntengroepen gestart  met andere voedingspatronen en is met metingen onderbouwd dat ze grote voordelen hebben bij aanpassingen van hun dieet.  Meer groenten en fruit voorop. Biologisch handelsbedrijf in fruit en groenten Eosta is samen met de EkoPlaza winkels en Dr GoodFood begonnen met spreekuren voor klanten van deze biologische speciaalzaken om ze te helpen met praktische recepten die onze vitaliteit ondersteunen.

De volgende hier direct aan verbonden stap in het bewustwordingsproces moet natuurlijk zijn dat deze voeding ook uit een gezond landbouwsysteem  komt. Onze gezondheid staat immers in direct verband met de gezondheid van onze omgeving en vooral de aarde waarin geteeld wordt. En net als bij mensen kun je aan de bodem al snel aflezen of dat een gezonde ‘voedingsbodem’ betreft. Door te onderzoeken of er volop bodemleven aanwezig is.  Daar is echt geen hogere wiskunde voor nodig, maar wel boeren die vanuit bodemgezondheid werken en denken zoals de biodynamisch werkende boeren en tuinders.

“Laat voeding uw medicatie zijn”

De slogan ‘de boer als de dokter van de toekomst’ is natuurlijk niet van recente datum, dokters leggen nog steeds de ‘Eed van Hippocrates af die de beroemde woorden sprak ‘laat voeding uw medicatie zijn en niet medicatie uw voeding’. Maar tijdens de opleidingen geneeskunde is er vervolgens geen aandacht meer voor leefwijze en voedingsgewoonten. Ook daar begint nu gelukkig een kentering te ontstaan met pleidooien voor leefstijlgeneeskunde.

Het is jammer dat het miljardenbal van reclames van de voedselverwerkende industrie en de wellicht nog vermogender farmaceutische industrie zoveel mensen op een verkeerd pad hebben gestuurd. Natuurlijk is er ook behoefte aan wat bewerkt voedsel en soms kunnen medicijnen levensreddend zijn, maar het zouden kleine hoekjes van winkelschappen en drogisterijen moeten betreffen. Laat de producten van de echte helden – namelijk de boeren en tuinders zijn die de gezondheid van aarde en mens tegelijk en onlosmakelijk van elkaar ondersteunen- nu eens echt de ruimte en aandacht krijgen.

Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl

Deze column verscheen ook in onze landelijk verkrijgbare krant (Dec/Jan2018)

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *