Dit is wat een SKD flow automation microgrid doet met energie-efficiëntie

Dit is wat een SKD flow automation microgrid doet met energie-efficiëntie

De energieprijzen lijken in een stijgende lijn te werken en de druk op het elektriciteitsnet neemt toe. Het is wat bedrijven steeds vaker confronteert met de uitdaging om hun energieverbruik efficiënter te beheren. Of het nu gaat om stroomuitval, piekbelastingen of hoge energiekosten; ze kunnen de continuïteit van bedrijfsprocessen ernstig verstoren. Bedrijven die willen investeren in betrouwbare en duurzame oplossingen, kunnen veel baat hebben bij de integratie van een SKD flow automation microgrid, een innovatieve manier om controle te krijgen over het eigen energieverbruik. Dit type microgrid maakt het mogelijk om het stroomverbruik binnen de eigen infrastructuur te optimaliseren. Hier vertellen we hoe.

Wat is een SKD flow automation microgrid?

Een SKD flow automation microgrid wordt de afgelopen jaren steeds vaker ingezet om slimmer om te gaan met energie. Simpel gezegd, is dit een lokaal energiesysteem dat stroom opwekt, distribueert en beheert binnen een afgebakend gebied, zoals een fabriek of een bedrijfsterrein.

Het mooie eraan is dat dit systeem functioneert zowel met als zonder aansluiting op het hoofdnetwerk. Dit maakt bedrijven een stuk flexibeler in het omgaan met de energiebehoefte én maakt ze niet langer afhankelijk van externe verstoringen.

Slimme sturing en balans

Een SKD flow automation microgrid werkt met slimme technologie die steeds vaker wordt ingezet bij de industriële automatisering voor bedrijven, want het kan de energiestromen continu monitoren en regelen. Het microgrid precies weet wanneer er pieken en dalen in het verbruik zijn, en kan daarop inspelen.

Door bijvoorbeeld energiemeters te integreren binnen een bedrijf, krijgt de organisatie een nauwkeurig beeld van hoeveel energie er op welke momenten wordt verbruikt. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om energiebronnen, zoals zonne-energie of batterijen, op het juiste moment in te zetten. Dit alles draagt bij aan een slimme balans in het energiegebruik, wat op zijn beurt het stroomverbruik optimaliseert.

Lagere kosten en minder verspilling

Eén van de grootste voordelen van een microgrid? Dat het helpt om op kosten te besparen. Dankzij flexibele energiestromen hoeven bedrijven niet meer afhankelijk te zijn van de piekuren op het traditionele energienetwerk, wat zich vertaalt in goedkopere stroom tijdens daluren of met de mogelijkheid om eigen opgewekte energie te benutten. En dat kan de energierekening flink verlagen.

Bovendien helpt dit systeem om energieverspilling te voorkomen. Met het microgrid kan er namelijk verzekerd worden dat energie alleen wordt ingezet wanneer dat echt nodig is, en dat er dus geen onnodige stroom verloren gaat door inefficiënte processen.