Duurzaam koffie drinken: hoe doe je dat?

In Nederland drinken we gemiddeld vier bakjes koffie per dag. Dat is behoorlijk veel. Ook in de rest van de wereld neemt het drinken van koffie steeds verder toe. Onder andere op koffieboeren geeft dit een behoorlijke druk. Zij gaan steeds meer koffie produceren en belasten hun gronden. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te verduurzamen. In dit artikel laten we zien hoe je op een duurzame manier koffie drinkt. Een hoe je hier als koffiedrinker invloed op hebt.

Tips om duurzaam koffie te drinken
Op een duurzamere manier koffie drinken? 

  • Zet nooit meer koffie dan nodig. Met veel apparaten zet je één kopje koffie tegelijk. Dit is de ideale manier om goed te doseren. Zet je een pot koffie? Kijk dan goed naar de maatvoering van het bekertje en hoeveel water je in de kan doet. Zo zet je precies de juiste hoeveelheid voor het aantal kopjes dat je nodig hebt.
  • Schakel het koffiezetapparaat uit als je klaar bent.
  • Koop koffie die voldoet aan de juiste keurmerken of ga voor biologische koffie. Zo weet je zeker dat er bij de productie van koffie is nagedacht over het duurzaamheidsaspect. Besef daarnaast dat biologisch en duurzaam niet altijd hetzelfde is. Zo zijn er soms meer middelen of vierkante meters nodig om tot dezelfde productie te komen. Dit is niet altijd even duurzaam, terwijl het om een biologisch product gaat.
  • Gebruik je thuis of op het kantoor wegwerpbare bekertjes? Kies voor duurzame koffiebekers. Er zijn zelfs bekertjes die 100% recyclebaar zijn.
  • Gebruik je cups? Verzamel al het aluminium in plastic zakken. Als deze zakken gevuld zijn, lever je het materiaal aan en worden er nieuwe cups van gemaakt.

Duurzaamheid: thuis en op het werk
Principes van thuis lijken op ons werk te verdwijnen. Zo blijkt het sorteren van afval in een werkomgeving veel lastiger dan thuis. Belangrijk is dat je elkaar het goede voorbeeld geeft, alleen op deze manier is er een gedragsverandering mogelijk. Niet onbelangrijk, want met name op het werk is er een wereld te winnen en als het om verduurzamen gaat. Dit doen we samen! Thuis en op het werk.

Door: Menno de Haan

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.