Duurzaam verven: 3 tips

Duurzaam verven 3 tips

Is je huis toe aan een make-over en ben je van plan om de verfkwasten er (weer) eens bij te pakken? Maar wil je tegelijkertijd niet het milieu extra belasten? Dan is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Wie duurzaam wil leven, moet ook rekening houden met de gevolgen van zijn of haar acties. Niet alleen tijdens het alledaagse leven, maar ook tijdens verbouwingen of aanpassingen van de woning. Daar past schilderwerk ook bij. Maar hoe let je op duurzaamheid tijdens het verven?

Milieuvriendelijk schilderen hangt met heel veel factoren samen. Hierbij kijk je niet alleen naar de wijze waarop je verft en de producten die je gebruikt, maar ook naar het vervoer en de productie hiervan. In dit artikel leggen we aan de hand van drie tips uit hoe je duurzaam kunt verven.

1. De juiste verf kiezen

Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om de juiste verf te kiezen. Sommige verfsoorten bevatten zeer schadelijke stoffen voor het milieu. Verfsoorten met bindmiddelen uit de petrochemische industrie moeten zoveel mogelijk terzijde worden geschoven. Gelukkig zijn er ook genoeg verfsoorten die inmiddels over zijn gestapt op milieuvriendelijke grondstoffen.

Goed voorbeeld is Sigma verf. Dit kwaliteitsmerk en tevens een marktleider in deze sector begreep die verantwoordelijkheid heel goed. Dat maakte ook dat Sigma één van de eerste kwaliteitsmerken was die de overstap naar duurzame grondstoffen maakte. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de grondstoffen die worden gebruikt, maar ook naar de productie en het vervoer hiervan. Tevens zijn de verpakkingen door de jaren heen verbeterd en worden deze inmiddels van gerecycled plastic gemaakt. Dit leidt tot een besparing van circa 90% CO2.

Het is misschien verleidelijk om voor een goedkopere pot in de winkel te kiezen, maar onder de streep ben je uiteindelijk duurder uit. Prijsverschillen gaan hand in hand met kwaliteitsverschillen. Kies je voor een goedkopere pot, dan zal het schilderwerk ook veel minder goed dekken en minder lang blijven zitten. Je bent meestal goedkoper uit door simpelweg voor een duurdere pot te kiezen. Bovendien is dat ook nog eens beter voor het milieu.

2. Goede schrobklasse

Ben je op zoek naar verf voor de kinderkamer of eetkamer? Dan is het wel belangrijk dat hier eenvoudig een doekje over gehaald kan worden. Het laatste wat je wil is dat de verf stuk gaat zodra je er een doekje overheen haalt. Dat betekent immers ook dat je weer sneller een nieuwe laag aan moet brengen en dus wéér nieuwe producten nodig hebt en het milieu mogelijk belast. Kies daarom voor een goede schrobklasse (minimaal klasse 1). Sigma perfect matt is een goede keuze. Deze kan eenvoudig afgenomen worden met water, bevat een goede dekkingsgraad en is ook nog eens duurzaam geproduceerd.

3. Tijdens het verven

Ook tijdens het verven zijn er dingen waar je rekening mee moet houden om het milieu zo min mogelijk te belasten. Let hierbij met name op de wijze waarop je de kwasten gebruikt en uitspoelt. Veel mensen houden verf onder de kraan, maar dit is geen van de gevallen een goed idee. Enkel natuurverf mag uitgespoeld worden. Wil je de kwast de volgende dag nog een keer gebruiken? Plaats deze dan in een glaasje water. Is het verven klaar? Gooi de kwasten en de roller dan weg bij het huisafval. Zo komt de verf niet in het riool terecht. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.