FAIR of FAKE! Blij van bubbels!

Eerlijk duurt het langst. Daarom testen we in elke editie van De Betere Wereld een selectie FAIR bevonden producten – van wijn tot teenslippers. En lees je hoe je FAKE-producten ontmaskert. Deze editie: de beste dranken om mee te proosten

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel  

Wie het nieuwe jaar eerlijk en heerlijk wil beginnen, proost niet zomaar met de eerste de beste bubbel. Nee, dan wil je een drank in je glas die met liefde is gemaakt, zonder restjes pesticiden en die de wereld ietsje mooier maakt. Wij zetten vijf FAIRe flessen voor je op een rij.

Wat: Witte wijn van De Betere Wijn
Ingrediënten: Verdejo-druiven, omdat bij de klaring van de wijn de kleisoort bentoniet is gebruikt in plaats van bijvoorbeeld gelatine, eiwit of vislijm, is deze wijn 100% veganistisch.
Keurmerk:
Europees biologisch keurmerk
Smaak: Fris en fruitig met een beetje citrus.     
Alcohol: 12%
Prijs:
€ 6,69
Perfect voor: de wijnliefhebber zonder liefde voor bubbels en met liefde voor de natuur. Van elke verkochte fles gaat een bedrag naar de stichting I Love Beeing die zich inzet voor het behoud van de bijen.

 

 

Wat: Cuvée rosé van Fattoria la Vialla  
Ingrediënten: 100% pinot nero, 26 maanden gerijpt in de fles, gemaakt volgens methode traditionnel.
Keurmerk: Europees biologisch keurmerk, Bio Vegan
Smaak: Fris met een vleugje roodfruit en vrolijkmakende bubbeltjes.     
Alcohol: 12,5%
Prijs:
€ 15,85
Perfect voor: elk feestje! De oudroze kleur staat prachtig in je glas en deze spumante is een echte allemansvriend. Ook fijn: doordat de wijnen van La Vialla weinig of niet gefilterd worden, is er maar een piepklein beetje sulfiet nodig.

 

Wat: Cava brut van Neleman
Ingrediënten: Blend van chardonnay en macabeo druiven, 12 maanden gerijpt in de fles, gemaakt volgens methode traditionnel
Keurmerk: Europees biologisch keurmerk, niet-veganistisch
Smaak: Niet te droog, zachte bubbels en zelfs een beetje romig.    
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 8,50
Perfect voor: eerlijk proosten in stijl. Wijnpionier Derrick Neleman maakt in Spanje vol overtuiging de mooiste wijnen, waaronder deze biologische cava. Bubbels om blij van te worden.

 

Wat: Belvoir Elderflower pressé
Ingrediënten: Bronwater, suiker, vlierbloesem, citroensap
Keurmerk:
Europees biologisch keurmerk
Smaak: Bloemig en fris     
Alcohol: 0%
Prijs:
€ 3,29
Perfect voor: proosten met bubbels, zonder alcohol. Een perfect alternatief voor de veelverkochte mierzoete kinderchampagnes.

 

 

Wat: Champagne Cuvée Blanche Brut van Bruno Michel   
Ingrediënten: Blend van pinot meunier (53%) en chardonnay (47%) druiven
Keurmerk:
Ecocert en Frans biologisch keurmerk
Smaak: De wijngids De Grote Hamersma 2018 prijst deze zachte champagne. “Proef gele en rode appels, rijpe peren, Sherry en licht getoaste amandel. En dan die fijne, frisse afdronk. Mjam.”
Alcohol: € 12%
Prijs:
€ 29,95
Perfect voor:
het betere proosten. Bruno en Catherine Michel stoppen op hun 12ha grote domaine in Frankrijk al hun liefde in hun druiven en het maken van deze lekkere biologische champagnes. En dat proef je.

FAKE – Waar moet je opletten als je geen FAKE-wijn wilt kopen
Fake-wijn vinden wij van De Betere Wereld wijn die gemaakt wordt van bespoten druiven en meer uit een laboratorium lijkt te komen, dan van de wijngaard. Nee, dan Fair-wijn, dat is wijn die met liefde wordt gemaakt door de wijnboer. Met liefde voor zijn druiven, de natuur en de lekkerste wijn.

Ken je wijnmaker
De regelgeving in de EU staat bij het bereiden van wijn tientallen additieven toe, die niet op het etiket vermeld te hoeven worden. Daarmee hebben wijnmakers een hele trukendoos tot hun beschikking om de smaak, geur en looks van hun wijn te beïnvloeden. Veel wijnen worden dan ook meer in een laboratorium gemaakt, dan in de wijnkelder. Daarom is misschien wel de belangrijkste regel voor het kopen van een FAIRe wijn: ken je wijnmaker! Weet waar de wijn die je drinkt gemaakt wordt en door wie. Regel twee: kies voor biologisch. Op korte termijn beter voor jezelf (geen restjes pesticiden in je glas en biologische wijn bevat meer polyfenolen, krachtige antioxidanten) en op de lange termijn beter voor het behoud van de biodiversiteit, een vruchtbare bodem en schoon oppervlaktewater.

Waar? Hier!
Witte wijn van De Betere Wereld, Champagne Cuvée Blanche Brut van Bruno Michel en Belvoir Elderflower pressé bij Ekoplaza.
– Cuvée rosé van Fattoria la Vialla te bestellen via www.lavialla.it
– Cava brut van Neleman te bestellen via www.neleman.org

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *