FAIR of FAKE: Happy vegan summer

Eerlijk duurt het langst. Daarom testen we in elke editie van De Betere Wereld een selectie FAIR bevonden producten – van wijn tot teenslippers. En lees je hoe je FAKE-producten ontmaskert. Deze editie: Vegan summer.

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel

Tuurlijk, als je vegan eet, laat je vlees, eieren, honing en zuivel voor wat het is. Maar vegan gaat verder dan alleen eten. Het is een leefstijl. Daarom testen we in deze FAIR or FAKE fijne vegan-spullen voor een happy summer voor mens én dier.

Wat: Coco Frohstick
Merk:
Abbott Kinney’s
Gemaakt van: Romig yoghurtijs van kokosmelk met daaromheen een laagje fair trade chocolade. Gezoet met bio-rietsuiker en rijststroop. Zonder lactose.
Prijs:
3 ijsjes voor €5,99
Verkrijgbaar: o.a. bij Ekoplaza
Happyfactor: Waanzinnig lekker, met een zachte kokossmaak en romige structuur. Om met je ogen dicht van te genieten tot de laatste hap. Wat, nu al op?!
Perfect voor:
Een bountygevoel waar je ook bent!

 

Wat: Vegan Sandalen Zorag
Merk:
Love Sofie
Gemaakt van: Biologisch katoen, gerecycled polyester en plantleather in Spanje.
Prijs:
€ 129,
Verkrijgbaar: Vegan schoenen webshop EN&, via www.en-enn.nl
Happyfactor: Vrolijker en vrouwelijker zomerschoenen ga je niet vinden! Daarbij zorgen de stevige blokhak van 6 cm hoog en de zachte binnenzool dat je comfortabel loopt, hoe hard je ook rondhuppelt. Met zorg en aandacht gemaakt en dat zie je: geen los draadje te bekennen, alles tiptop in orde.
Perfect voor: Elke wereldbewuste fashionista met lef.

 

Wat: Solid perfume Amelie Mae
Merk: Lush
Gemaakt van: O.a. jojoba-olie, etherische olie van rozen en ylang-ylang en candelillawas (een plantaardige vervanger van bijenwas).
Prijs:
€ 12,50 (6 gram)
Verkrijgbaar: Lush-winkels, www.lush.nl
Happyfactor: Zwoel, bloemig en een tikkeltje zoet. Een klein likje in je hals, je decolleté en polsen is genoeg om de hele dag naar de zomer te ruiken.
Perfect voor:
In elke tas – het potje is zo klein dat je het makkelijk overal mee naar toe neemt.

 

Wat: Plantaardige kruidenzeep
Merk: Werfzeep
Gemaakt van: Verzeepte oliën van kokos, olijf en cacaoboter, water en etherische oliën van rozemarijn, lavendel, salie en basilicum.
Prijs: € 5,75 (per 100 gram)
Verkrijgbaar: www.werfzeep.nl
Happyfactor: Deze prachtige zepen worden met de hand gemaakt in hartje Utrecht. De plantaardige ingrediënten worden op lage temperatuur gekookt, zodat de werkzame stoffen behouden blijven. Niet te vergelijken met fabriekszeep die je huid strak en trekkerig maken. Met een heerlijk zachte kruidige geur. Kunstwerkjes!
Perfect voor: Je hele lijf en zelfs je lokken.

 

Wat: Vegan Kip-kerrie salade
Merk:
De Vegetarische slager
Gemaakt van: O.a. soja (gmo-vrij), groenten, appel en specerijen.
Prijs:
€ 2,19 (120 gram)
Verkrijgbaar: o.a. Jumbo
Happyfactor: Romig en fris tegelijk en flink gevuld. Verrassend lekkerrr!
Perfect voor: Een picknick in het park of een vegan-bbq in de tuin.



FAKE – Waar moet je op letten als je geen FAKE-zomerspullen wilt kopen?

Als je het belangrijk vindt dat jouw zomerse aankopen geen materialen bevatten die afkomstig zijn van dieren, dan zijn dit handige weetjes:

Wijn
Wijn wordt gemaakt van druiven. Hartstikke plantaardig, maar om de wijn helder te maken worden soms wel dierlijke producten gebruikt zoals albumine uit het wit van eieren, of gelatine of caseïne. Andere wijnmakers gebruiken soms vislijm, uit visblazen, om hun eindproducten te klaren. Gelukkig bestaat er ook vegan wijn.

Huidverzorging en cosmetica
Check make-up en huidverzorgingsproducten op ingrediënten als bijenwas, royal jelly, honing, lanoline (afkomstig van schapenwol), én bekijk onze FAIR cosmetica test

Chocolade
Pure chocola is meestal veganistisch. Maar in sommige varianten zitten dierlijke producten zoals wei, melkvet, droge melkbestanddelen, geklaarde boter of vetarme melkpoeder.

Hulpstoffen
Bepaalde E-nummers in je eten kunnen dierlijk zijn. Voorbeelden zijn onder andere E120, E322, E422, E471, E542, E631, E901 en E904. Zie je cochenille of karmijn staan, dan zijn er gemalen schilden van schildluizen gebruikt om een product rood te kleuren. Gelatine is een verdikkingsmiddel dat gemaakt wordt van de huid, botten en bindweefsels van koeien en varkens.

Mode
Bont, leer, dons, wol, suède en zijde kun je beter laten hangen. Er zijn steeds meer gave alternatieven gemaakt van plantenvezels, bijvoorbeeld van bamboe, ananasplanten, hennep, enzovoort. Minstens zo mooi!

Gelukkig kun je steeds vaker vertrouwen op het Vegan-keurmerk. Wel zo makkelijk J.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.