Glutenvrij eten??? Alleen als het moet!!

geen gluten wel brood

Je kunt er zelf voor kiezen glutenvrij te gaan eten, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen die lijden aan de ziekte coeliakie hebben geen keuze en die MOETEN glutenvrij eten. De rest van hun leven. Ieder jaar in de maand mei schenken we hier extra aandacht aan, want Meimaand = Coeliakiemaand.

Glutenvrij eten is niet per definitie gezond!!! Dat is ook de reden waarom wij enkel diegenen aanraden die gediagnostiseerd zijn met coeliakie of met glutensensitiviteit om zich streng aan het dieet te houden. Ieder ander raden wij het af. Denkt je dat je leidt aan coeliakie?? Ga naar de huisarts, bespreek de klachten en de optie om je bloed op coeliakie te testen.

Eet je al glutenvrij of ben je van plan glutenvrij te gaan eten zonder medisch onderzoek en diagnose? Al vrij snel zijn er dan geen antistoffen in je bloed meer aan te tonen. Een arts kan dan geen coeliakie meer vaststellen, of je moet je lichaam weer een glutenbelasting laten ondergaan en een paar maanden glutenvol gaan eten.

Waarom is glutenvrij niet zo gezond?

De glutenvolle granen worden bij het produceren van glutenvrije producten/voeding vervangen door glutenvrije granen. Veel glutenvrije producten zijn gemaakt met zetmelen uit mais, aardappelen en rijst. Deze bestaan uit snelle koolhydraten, zorgen daarom voor pieken in de suikerspiegel en geven binnen de kortste keren weer een hongergevoel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat coeliakiepatiënten een grote kans hebben op diabetes type 2 (suikerziekte). Dit komt doordat het eten van glutenvrije producten en de daaruit voortkomende sterke schommelingen van de bloedsuikerspiegel over een langere periode.

Hoe maak je glutenvrij eten gezond?

Eet gevarieerd en snoep niet tussendoor. Eet voldoende groeten en fruit om voldoende vezels binnen te krijgen. Volg ook de richtlijnen voor goede voeding.

En het belangrijkste voor coeliaken: kies voor producten gefabriceerd van glutenvrije langzame zetmelen/koolhydraten, zoals glutenvrije haver, glutenvrij gemaakt tarwezetmeel, teff, glutenvrije boekweit, lupine, gierst, quinoa, amaranth en sorghum.
Maak zo weinig mogelijk gebruik van pakjes & zakjes en stap zelf de keuken in. Neem de tijd om zelf te bakken en te koken. Zonder dat het culinaire hoogstandjes hoeven te zijn kun je heel gezond én lekker glutenvrij eten. Kies voor eerlijke kwalitatief goede producten, dan is het eindresultaat er ook naar.

Klik voor inspiratie en recepten: www.ruttmans.nl of kom naar onze winkel in Assen. Wij helpen u graag met onze door studie opgedane kennis en inmiddels bijna 20 jaar lange glutenvrije praktijkervaring.

bionext

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *