Hoe kun je de examenuitslag positief beïnvloeden?

Hoe kun je de examenuitslag positief beïnvloeden

Het is eindelijk zo ver. Je examen komt langzamerhand in zicht. Misschien kijk je al met veel vertrouwen naar die datum. Het kan ook zo zijn dat je je erg onzeker voelt en misschien zelfs in de stress schiet. Je hebt ook een vreemde studietijd achter de rug. Zeker als je die vergelijkt met de studietijd van je ouders. Jij hebt immers te maken gehad met veel noodzakelijke les op afstand, vanwege de pandemie. Jij hebt moeten studeren in een unieke tijd en het is logisch dat je dan wel eens twijfelt aan je kennisniveau. Gelukkig hebben we tips voor je. Je kunt je examenuitslag positief beïnvloeden. Met discipline, een goed tijdsplan en door te oefenen met de examenbundel. Wil je weten hoe?

Begin op tijd en doe dit gestructureerd

Je kunt je examenuitslag positief beïnvloeden door planmatig te werken en op tijd te beginnen. Een open deur? Heb je dit al niet je hele studietijd gehoord? We geven het toe, we trappen hier inderdaad een open deur in. Toch zit er waarheid in. Je kunt veel beter elke dag een beetje doen, dan te gokken op veel blok- en stampwerk in de laatste week voor je examen. Tenzij je het lekker en verstandig vindt om jezelf uit te putten. Probeer het eens. Maak een globale planning en schrijf per week op welke examenstof je wilt leren. Reken maar dat je achteraf zegt dat het je veel rust heeft gegeven. 

Zorg voor een positieve mindset

Als het mooi weer is en je vrienden zijn buiten bezig, dan wil je uiteraard gewoon meedoen en niet achter je boeken of computerscherm zitten zwoegen. Bijt toch maar even door die zure appel heen. Bekijk je examen als een uitdaging waar jij echt niet voor gaat weglopen. Neem voldoende rust, om je geest en je lichaam fris te houden. Neem tussen het leren pauzes om te genieten van je favoriete muziek of activeer je lichaam door te dansen of te sporten. Uren achter elkaar leren, daar wordt niemand vrolijk van en het werkt bovendien niet efficiënt. Doe je het in kleinere blokken, dan ga je merken dat je de stof sneller opneemt en langer vasthoudt. Zo werk je aan een goede examenuitslag.

Trainen en testen, ook tussendoor

Lionel Messi en Christiano Ronaldo doen het ook, elke week. Gewoon blijven trainen en zichzelf testen, om het beste uit zichzelf te halen. Dat ga jij dus ook doen, want zo vergroot je de kans op een goede examenuitslag. Als je een hoofdstuk of onderwerp hebt afgesloten, ga je testen hoeveel van de stof is blijven hangen. Je test of je de details weet en of je de grote lijnen goed in je hoofd hebt. Hoe doe je dit? Door te oefenen met de examenbundel.

Gebruik de examenbundel om je voortgang te meten

De examenbundel bevat een hoop examens die in de voorafgaande jaren zijn afgenomen. Door te oefenen met de examenbundel bereik je twee dingen. Allereerst raak je gewend aan de manier van vragen stellen en kom je niet op je examen voor verrassingen te staan. Ten tweede kun je spelenderwijs meten hoeveel van de stof is blijven hangen en op welke punten je nog bij moet leren. Zo kom je goed voorbereid naar je examen en mag je erop vertrouwen dat je examenuitslag goed zal zijn.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.