Hoe zit dat met natuurlijke huidverzorgingsproducten?

huidverzorgingsproducten

Blog van Danielle Ooteman

Wat je smeert, moet je ook kunnen eten! Met dit artikel help ik je graag op het ‘natuurcosmetica-pad’. Is natuurlijk écht natuurlijk? Klopt het dat er hormoonverstorende stoffen in kunnen zitten? Waarom is natuurlijk beter dan synthetisch? Kun je met de producten in de badkamer bijdragen aan de Plastic Soup?

Deze en nog veel meer vragen krijg ik regelmatig in mijn praktijk en tijdens lezingen. In cosmeticaland is het tegenwoordig een wilde westen aan ‘greenwashing’ en zie je door de bomen het bos niet meer. Mijn motto ‘wat je smeert moet je ook kunnen eten’ geeft je een eerste richtlijn.

Natuurlijke huidverzorging bevat ingrediënten uit de natuur, maar in veel gevallen ook ingrediënten van synthetische aard. De werkstoffen zelf zijn meestal puur natuurlijk, maar bij de hulpstoffen gaat het vaak mis en kiest een merk voor onnatuurlijke varianten. Hulpstoffen worden onder andere toegevoegd voor conservering, parfumering en emulgatie. Daarnaast is het ontleden van de ingrediëntenlijst een ware kunst. Zo is het zelfs bij producten waar op de verpakking staat ‘zonder parabenen’ of ‘parfumvrij’ opletten geblazen! Specifiek déze stoffen zitten dan niet in het product, maar er kan zomaar een synthetische variant met een andere naam zijn toegevoegd.

Natuurcosmetica is huidverzorging met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, veelal van biologische en biodynamische komaf. In mijn ogen is natuurcosmetica de enige veilige en huidvriendelijke keuze die je voor je huid kunt maken. Als je weet dat veel stoffen binnen 10 minuten in de bloedbaan terechtkomen, klinkt het niet meer dan logisch dat je in je lichaam niets anders dan puur natuur wenst. Je huid is immers je grootste orgaan! Synthetische ingrediënten kunnen hormoonverstorend werken. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. De agressieve ontvetters SLS en SLES tasten de natuurlijke lipidenlaag en barrièrefunctie van je huid aan.

Daarnaast worden paraffine liquidum, petrolatum, vaseline en minerale olie op grote schaal gebruikt in verzorgingsproducten. Deze restproducten van de aardolie-industrie zijn volop beschikbaar en bovendien heel goedkoop. Helaas sluiten ze je huid af zodat deze niet meer kan ademen en je eigen stofwisseling wordt stilgelegd. Op korte termijn voelt je huid weliswaar glad en verzorgd aan, maar na een tijdje heeft dit vaak een extreem droge, vale, bleke en/of verstopte huid tot gevolg. Je huid raakt als het ware ‘paraffine-verslaafd’; en vraagt om steeds meer. Zodra je overstapt naar 100% natuurlijke huidverzorging betekent dit dat je echt moet afkicken.

Huidverzorgingsproducten puur natuur

Naast het feit dat puur natuur goed is voor je gezondheid, is het gebruik van 100% natuurlijke producten ook een must voor het milieu. Wat je smeert, doucht, deodoriseert, wast etc. komt immers direct in het riool terecht. Synthetische stoffen zijn zeer milieubelastend. Het gebruik van paraffine, siliconen en microbeads (kleine plastic bolletjes in onder meer tandpasta en scrubs) dragen bij aan de Plastic Soup.

Doordat er geen wettelijke regelgeving is met betrekking tot natuurlijke of niet-natuurlijke cosmetica is, is de onduidelijkheid groot. Vaak heb je wel de intentie om puur natuurlijke en biologische producten te kopen maar grijp je onbewust toch mis. Aan de verpakking kun je moeilijk ontdekken of je om de tuin geleid wordt. Als je kiest voor producten met het Natrue, BDIH of Icada keurmerk weet je zeker dat je  een volledig natuurlijk product zonder toevoeging van  synthetische ingrediënten in handen krijgt.

Geniet van het moois wat de natuur je te bieden heeft en onthoud ‘what goes on you, comes in you’!

natuurzuiver

Gezonde groene groet,
Danielle Ooteman

www.studionatuurzuiver.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *