Ben jij Hygge? (blog)

hygge

He? Wat zeg je? Hygge? Waar heb je het over? Nou, over Hygge! Wat dat is en wat het met jou te maken heeft ga ik je vertellen.

De betere wereld is natuurlijk een platform over groene en gezonde lifestyle en dus ook over een gezonde mindset. Wat dan gezond is, is natuurlijk een discussiepunt; het is voor iedereen anders. Maar we zijn het er wel over eens dat gelukkig zijn een gezonde mindset is! Lichaam en geest werken samen. Ben je depressief? Dan heb je meer kans op ziektes. Dus ben je gelukkig dan heeft dat ook gevolgen voor je lichaam. En daar komt Hygge om de hoek kijken.

Het woord Hygge komt uit Denemarken en wat het precies betekent is lastig te omschrijven. Het staat meer voor een gemoedstoestand, gevoel en sfeer dan voor een fysiek of specifiek iets. Het is een levensstijl die alles te maken heeft met gezelligheid. Een gevoel van geborgenheid en liefde. Jezelf omringen met familie en vrienden, gezellig rond een knisperende open haard, een warme kop thee en de kaarsen aan.

“Het draait veel meer om een bepaalde sfeer en ervaring dan om spullen. Het draait om het samenzijn met mensen van wie we houden. Een gevoel van thuis. Het gevoel dat we veilig zijn en ons kunnen ontspannen, afgeschermd van de buitenwereld.”
__ Meik Wiking

 

Door de Denen wordt Hygge ook wel gezien als vorm van kunst. De kunst om een intieme sfeer te scheppen. En ze zijn er goed in! Elk jaar staan de Denen bovenaan de lijst met gelukkigste mensen. Ze stralen optimisme en kalm geluk uit. En dat komt volgens hen zelf door “Hygge”.

Een aantal woorden staan centraal bij het fenomeen Hygge:
Aanwezigheid: Blijf in het hier en nu, en zet je telefoon eens uit.
Gelijkheid: Behandel iedereen als je gelijke.
Vriendschap: Onderhoud je vriendschappen. Je familie en vrienden zijn de mensen die het dichts bij je staan, die jou het best kennen en waar je je op je gemak voelt.
Geniet: Geniet van de dingen in het leven. Zelfs kleine dingen kunnen je dag mooier maken. Het zitten in de zon met een cappucino bijvoorbeeld. Of een heerlijk, warm bad.
Dankbaar: Wees dankbaar voor de dingen die je ontvangt en overkomen. Veel mensen hebben het zoveel slechter en minder als ons.
Harmonie: Leef in harmonie. Vrede is één van de belangrijkste dingen in het leven.

Wij Nederlanders staan over het algemeen bekend als nuchter en zakelijk. En wat Hygge introducen in ons leven en onszelf is zo verkeerd niet. Erg goed juist want je wordt er gelukkiger van!

En, ben jij gelukkig? Dan straal je dat ook uit naar de mensen om je heen. De wereld en jijzelf worden er alleen maar beter van!

Voel jij je al “Hyggelig?”

Wie ben ik?
Ik ben Johanna Post, 25 jaar, interieurontwerpster (neem een kijkje op mijn website!) en heb een passie voor gezonde voeding en leefstijl. Wij eten zoveel mogelijk biologisch, en ik probeer plastic te vermijden maar dat blijft een struggle! 🙂
Ik ben gek op mijn eigen homemade cappuccino met geitenmelk rechtstreeks van de boer, vers geroosterde noten en dadels. 🙂
Verder ben ik samen met manlief ook nog eigenaar van een visspeciaalzaak dus ben je in de buurt van Groesbeek? Kom langs voor een lekkere en gezonde haring of makreel!

Groetjes,
Johanna Post

Lees ook deze blog:

Van afval naar geupcyclede sieraden

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *