Je steentje bijdragen aan het milieu zonder moeite te hoeven doen!

In de afgelopen jaren is het verslechterende milieu een steeds belangrijker thema geworden in ons leven. Inmiddels is de hele wereld er wel achter dat de huidige manier van leven niet langer kan. We moeten zuinig zijn op de aarde en daarom is het belangrijk dat we er met ze allen wat aan gaan doen. Een groot gedeelte zal geregeld moeten worden vanuit de overheid, zoals het verminderen van schadelijke gassen, maar er is ook veel dat je zelf kunt doen. 

Ecologische voetafdruk verkleinen

Met weinig moeite kun je al best veel kleine dingen doen die een steentje bijdragen aan het milieu en je ecologische voetafdruk verkleinen.  Als veel mensen die kleine dingetjes doen, kunnen al die kleine dingen samen een enorme impact hebben. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Simpele dingen die je kunt doen in huis

Je kunt in huis bijvoorbeeld al heel veel dingen doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. Laat bijvoorbeeld geen lampen aan staan als je een kamer verlaat. Gebruik Ledlampen of spaarlampen in plaats van gloeilampen. Gloeilampen zijn namelijk veel slechter voor het milieu, aangezien ze veel meer stroom verbruiken. Daarnaast kun je de verwarming een standje lager zetten en een warme trui aandoen. 

Verder is het belangrijk om je huis bijvoorbeeld goed te isoleren en om een stopknop op de wc te installeren. Bij het doorspoelen van het toilet wordt namelijk enorm veel water gebruikt. Veel meer water dan vaak nodig is. Met een stopknop kun je ervoor zorgen dat de toestroom van water wordt gestopt, zodra je ziet dat alles is doorgespoeld. Op het gebied van stopcontacten kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een stekkerdoos met een aan/uit knop aan te schaffen. Wanneer je de apparaten, die je hebt aangesloten op de stekkerdoos, niet meer nodig hebt, kun je de stekkerdoos aansluiten en zo veel stroom besparen. Ook helpt het al om je opladers uit het stopcontact te trekken als je niets aan het opladen bent.

Op het gebied van consumeren

Ook in je koopgedrag kun je veel kleine dingen doen die een steentje bijdragen aan het milieu. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het beperken van het kopen van producten met een plastic verpakking. Plastic is een enorme vervuiler in de wereld en wordt vaak gebruikt als verpakkingsmateriaal. Veel milieuvriendelijker zijn bijvoorbeeld verpakkingen van karton. 

Daarnaast is het belangrijk dat we met z’n allen minder met het vliegtuig gaan reizen. Pak daarom bijvoorbeeld de trein als je naar een vakantiebestemming gaat die niet heel ver weg is. Andere kleine maatregelen op het gebied van transport zijn bijvoorbeeld het vaker pakken van de fiets of het aanschaffen van een elektrische auto. Probeer verder ook zoveel mogelijk producten uit eigen land te kopen. Niet alleen steun je daarmee onze eigen boeren, ook zorg je ervoor dat een product niet de halve wereld hoeft af te reizen voor het in de supermarkt terecht komt. Waarom zou je een tomaat uit Zuid-Amerika kopen, als je er ook gewoon Nederlandse tomaten beschikbaar zijn. Bezoek daarom bijvoorbeeld eens een markt. Daar vind je over het algemeen veel lokale producten. 

Kortom, duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn. Met bovenstaande (kleine) dingen kun je zelf eenvoudig je steentje bijdragen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *