Krachttraining voor ouderen? Joan geeft het beste voorbeeld

Het is zo’n drie jaar geleden dat ze de stap zette regelmatig naar de sportschool te gaan. Ook startte ze met gezonder eten. Het gevolg: ze viel kilo’s af, kreeg een totaal ander lijf en daarmee ook een ander leven. De Canadese Joan MacDonald, inmiddels 74 jaar, is een favoriet op Instagram onder de hashtag #trainwithjoan. 

Ze zat een paar jaar geleden in een moeilijke periode in haar huwelijk en eten was haar troost. Op een gegeven was ze vele kilo’s zwaarder, kreeg medicijnen voor hoge bloeddruk en haar cholesterolgehalte was zorgelijk. Ze kreeg allerlei pijntjes. 

Het was vervolgens haar dochter die haar aanspoorde om het roer drastisch om te gooien. Joan moest gaan bewegen, anders eten en gewoonweg beter voor zichzelf gaan zorgen. Ze nam het advies ter harte en startte met trainen. Op Instagram laat ze zien dat ze bijna dagelijks haar workouts doet met de nodige workout gear

Verlies aan spierkracht hoeft niet definitief te zijn

Ze is niet de enige oudere die we in de sportschool tegenkomen. Steeds meer zeventig plussers kiezen voor krachttraining. Het verlies aan spierkracht op oudere leeftijd hoeft niet definitief te zijn. Volgens experts vergroot hoge intensiteit krachttraining, met veel gewicht, weinig herhaling en een trage uitvoering de spiergracht. Beter dan lage intensiteit krachttraining (licht gewicht, veel herhalingen en een snelle uitvoering). 

Verlies van spiermassa kun je niet tegenhouden als je niets doet. Bij de meeste mensen gaat het tussen hun veertigste en vijftigste bergafwaarts. Bij sommige al veel eerder. Twee keer per week aan krachttraining doen, blijkt voor mensen boven de 55 jaar heel veel gezondheidsvoordelen op te leveren. Goed voor behoud van spiermassa en kracht. 

Denk aan squats, legpress, benchpress, shoulder press, biceps curls. Is dat voor jou abacadabra? Geen man overboord. Het is sowieso verstandig om de oefeningen in de sportschool onder goede begeleiding uit te voeren. Niet alles tegelijk willen, kleine stapjes vooruit, maar wel heel gericht de oefeningen uitvoeren. En altijd met een goede warming up. 

Krachttraining, voeding en rust 

Naast krachttraining zijn ook de juiste voeding en rust belangrijk. Dat wil zeggen een voedingspatroon met voldoende eiwitten en regelmatig rust om de spieren te laten herstellen en te groeien. 

Joan pakte dit gemotiveerd op. Ze viel in het eerste jaar dat ze trainde al dertig kilo af en weegt nu zo’n zestig kilo. Medicijnen slikt ze niet meer. Ze is niet alleen fysiek veranderd, maar ze voelt zich er gewoonweg gelukkiger door. Ze straalt, dat is duidelijk op de foto’s te zien. “Ik voel me beter, krijg complimenten en het is een boost voor mijn zelfvertrouwen,” vertelt ze.

Iedereen kan het, onder goede begeleiding

Ze heeft inmiddels bijna tweehonderdduizend volgers op Instagram. Wie haar volgt, ziet haar onder andere gewichten tillen en met fitness elastiek alle mogelijke oefeningen doen. Iets wat eigenlijk iedereen zou kunnen, met de juiste begeleiding. Ze traint vier keer in de week in de sportschool en haar dochter is inmiddels haar coach geworden. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *