Op deze manier zorg je voor de beste onboarding binnen je bedrijf

Op deze manier zorg je voor de beste onboarding binnen je bedrijf

Nieuwe werknemers hebben tijd nodig om de weg te vinden in je bedrijf. Je wilt als ondernemer dat het nieuwe personeel zo snel mogelijk productief is. Zo zie je ook graag dat er snel betrokkenheid ontstaat bij je bedrijf. Verder wil je niet dat medewerkers maar even bij je werken om daarna met alle opgedane kennis weer te vertrekken. Het is daarom belangrijk om voor de beste onboarding binnen je bedrijf te zorgen. Dat doe je op de volgende manieren.

Help de newbies op weg met een goed inwerkprogramma

Ook al is een medewerker nog zo ervaren en kundig het gevoel een newbie te zijn is altijd aanwezig. Gevoel is een emotie en een goede onboarding speelt daarop in. Het gaat daarom een stapje verder dan alleen de introductie in de nieuwe werkomgeving. Nieuw personeel is doorgaans zeer gemotiveerd om zich te bewijzen. Het is daarbij wel van belang om voor een goed inwerkprogramma te zorgen. Dan blijft de motivatie behouden. Het is voor de eerste werkdag al mogelijk om een preboardingprogramma te gebruiken. Denk ook aan simpele zaken, zoals het regelen van een toegangspasje en toegang tot accounts op de computer.

Vergroot de betrokkenheid

Onboarden heeft ook betrekking op het vergroten van de betrokkenheid. Het is belangrijk dat medewerkers en ook nieuwe medewerkers gezien worden. Zichtbaarheid is van groot belang, want daarmee leg je de basis voor het serieus nemen van je medewerkers. Het is voor newbies ook van belang om hen zich bewust te laten worden van waar behoefte aan is. Of wat de eigen bijdrage daarin kan zijn. Het vergroten van de betrokkenheid heeft een positieve invloed op de motivatie en productiviteit.

Stimuleer het demonstreren van capaciteiten

Er zijn newbies die liever eerst op de achtergrond blijven. Dat is een gemiste kans voor ondernemers, want daarmee is de productiviteit niet optimaal. Nieuwe medewerkers beschikken over capaciteiten en die moeten juist zichtbaar worden. Daarom is het belangrijk om hen de ruimte te geven deze capaciteit ook te demonstreren. Dat geeft een beter gevoel dan het idee te hebben binnen het bedrijf nog van weinig waarde te zijn. Maak het iedereen en jezelf extra gemakkelijk door van een onboarding app gebruik te maken. Op die manier houd je op een efficiënte manier contact met nieuwe medewerkers. Creëer de beste omgeving om je nieuwe collega’s een goede en zachte landing te geven.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *