Supergezonde smaakmaker: porcini! (inclusief recept)

Voor de beginnende vegetariër is het even zoeken wat er op tafel getoverd moet worden. Je wilt natuurlijk niet elke avond wéér een veggie-burger. Gelukkig is het aanbod aan vleesvervangers door de groeiende markt zeer groot geworden. De smaakmaker die supergezond is, kennen wij onder de naam porcini, in het Nederlands beter bekend als eekhoorntjesbrood. Hier alles over de porcini, plus een heerlijk recept!

Trends en duurzaam gaan hand in hand

Het duurzame leven neemt een vlucht zodra je besluit om, al is het maar parttime, vegetariër te worden. Het scheiden van afval, het kiezen voor groene energie, bijvoorbeeld middels het installeren van zonnepanelen, de investering in een elektrische auto, het zijn allemaal niet alleen initiatieven die bijdragen aan een betere wereld, maar ook steeds vanzelfsprekender zaken. Sommige, zoals vegetarisme, zijn zelfs behoorlijk in opkomst.

Opkomend vegetarisme

Tot de eeuwwisseling werd de vegetariër in restaurants nog afgescheept met een biefstuk, maar dan zonder de biefstuk (oftewel alleen garnituren omdat de koks niks konden verzinnen). In veel eetcafés was er juist een enorme overdaad; een bord pasta met groenten, kaas en noten – alsof je het ontbrekende vlees moest compenseren met heel veel andere calorieën. Gelukkig is de culinaire wereld langzamerhand meegegroeid. Umami, de vijfde (hartige) smaak kan op talloze manieren aan een gerecht worden toegevoegd. Deze smaak zit onder andere in porcini, de gedroogde paddenstoelen die in Nederland ook wel bekend zijn onder de naam eekhoorntjesbrood.

Gezonde smaakmaker

In 100 gram porcini zitten 26 calorieën, maar je hebt per persoon maar 20 tot 30 gram nodig. Ook bevatten ze geen vet laat staan cholesterol. Wel zitten ze boordevol vezels, eiwitten, zink, koper en ijzer en de vitaminen A, B en C. Nog nooit porcini gegeten? Doen! Populaire gerechten zijn risotto met porcini, lasagne met porcini en spinazie (over gezond gesproken!) en pappardelle met porcini (zie hieronder).

Pasta met porcini-saus

Week de porcini tien minuten in gekookt water (niet weggooien, hierin kook je de pasta gaar terwijl je de saus maakt!), fruit een gesnipperd uitje in flink wat olijfolie en bak twee tenen gehakte knoflook een minuutje mee zodra de uitjes glazig zijn. Voeg een eetlepel tomatenpuree (liefst die uit de tube van het merk Mutti) en wat gehakte peterselie toe, blus af met witte wijn en doe de geweekte porcini erbij. Schep om, voeg twee glazen water toe, verlaag het vuur en laat alles indikken tot een soort jus. Voeg saus en pasta bij elkaar en serveer met geraspte echte Parmezaan, een glas witte wijn en niet te vergeten een stukje brood zodat je je bord schoon kan ‘likken’ en het zó de kast weer in kan. Eet smakelijk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *