Tips tegen hooikoorts

Fluitende vogels, bloeiende bomen en rondfladderende vlinders: een overduidelijk signaal dat de natuur ontwaakt en de lente weer van start gaat! Voor velen betekent dit echter ook het begin van een nieuw hooikoortsseizoen vol met rondvliegende pollen en bijbehorende allergische reacties zoals niesbuien, een kriebelende neus en tranende ogen. Dit lijkt op een verkoudheid maar in werkelijkheid reageert het immuunsysteem overgevoelig op stuifmeel (pollen) van bloemen, bomen of grassen. Dat uit zich weer in vervelende hooikoortsklachten waarbij histamine vrijkomt. Gelukkig bestaan er heel wat tips om je dagelijkse activiteiten niet al te veel door hooikoorts te laten belemmeren. Je wilt natuurlijk wel gewoon de deur uit en van een heerlijk drankje op het terras of een wandelingetje in het park genieten.

De eerste en belangrijkste tip is: weten of en waarvoor je precies allergisch bent. Raadpleeg in dit geval je huisarts voor een huid- of bloedtest. Op die manier kun je namelijk de hooikoorts- of pollenradar in de gaten houden en precies zien welke pollen er op welke dag in de lucht hangen. Zijn de pollentellingen erg hoog? Pas dan je buitenactiviteiten wat aan.

Een tweede tip: luchten! Alhoewel het handig is om je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden, regelmatig te stofzuigen en je ervan bewust te zijn dat het ventilatiesysteem in de auto voor binnensluipende pollen kan zorgen, is een beetje luchten op z’n tijd natuurlijk wel zo fris. Het verdrijft de eventueel vervuilde binnenlucht. Lucht daarbij wel verstandig. Zet de ramen vooral ’s ochtends of ’s avonds open – het liefst na een regenbui – en zorg voor antipollenhorren of een speciaal pollenfilter. In de ochtend en avond is de kans op pollen beduidend kleiner. Houdt hier ook tijdens je sportactiviteiten of vakantiebestemmingen rekening mee. Bossen en grasvelden kun je maar beter links laten liggen. Zet je koers liever richting zee of de bergen.  

Een derde tip: hygiëne. Pollen hechten zich makkelijk aan bezwete kleding of wasgoed en blijven na een dagje in de buitenlucht ongemerkt in je haren, wenkbrauwen en wimpers hangen. Dat geldt ook voor je neus die je uit voorzorg tegen prikkeling met vaseline of crème kunt insmeren. Een frisse douche voordat je gaat slapen is beslist een aanrader. Was je haren regelmatig en borstel ze goed uit. Op die manier blijven er geen pollen op je hoofdkussen achter. Gooi je kleding direct in de was en hang ze niet buiten.

Heb je tijdens het pollenseizoen vooral last van geïrriteerde en jeukende ogen? Zet dan een zonnebril op die goed om je ogen sluit. Een vochtig washandje of het spoelen van je ogen met koud water kan ook helpen. Hierdoor zal de irritatie aanzienlijk verminderen. Mocht dit allemaal tevergeefs zijn, dan bieden de zelfbevochtende lenzen met hoge verdraagzaamheid nog een uitkomst. Deze handige daglenzen van Lensplaza hebben een innovatief vochtfilter en helpen irritatie aan de ogen te verminderen.

Tot slot kun je ook qua voeding nog wat maatregelen nemen. Wat dacht je van voeding tegen hooikoorts die de aanmaak van het stofje histamine afremt en daardoor de allergische reactie op pollen vermindert? Denk aan vitaminerijke blauwe- en zwarte bessen, verse groentesap met knoflook, bietjes en wortel of lokale honing van de imker. Stuk voor stuk producten die ontstekingsreacties aan de slijm- of luchtwegen verminderen en ook nog eens enorm gezond zijn!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.