Vijf weetjes over detoxen: Dit is waarom ontgiften met versgeperste groentesapjes zo goed werkt!

Vijf weetjes over detoxen Dit is waarom ontgiften met versgeperste groentesapjes zo goed werkt!

Detoxen is gezond, dat weten we. Maar waarom eigenlijk? Daarvoor moeten we eerst uitleggen wat detoxen betekent. Detoxen is het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Je lichaam ontdoen van de afvalstoffen die het door de loop der tijd heeft opgeslagen door opname uit de omgeving en je eten. Ons huidige voeding en eetgewoontes zorgen ervoor dat ons eten te veel dierlijke eiwitten, bewerkte koolhydraten, E-nummers, bestrijdingsmiddelen, suiker, zout, cafeïne en alcohol bevatten. De voortdurende en te grote inname van deze voedingsstoffen kan voor opeenhoping van afvalstoffen in ons lichaam zorgen.  Daarnaast krijgen we afvalstoffen binnen via chemicaliën in de lucht, uit de bodem en via ons drinkwater en dringen ze onze huid binnen via alle cosmeticaproducten die we gebruiken. Is dat erg dan? Ja, dat kun je wel stellen. Als afvalstoffen te lang in ons lichaam zitten, voelen we ons moe en futloos, hebben we vaker hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en/of slechte stoelgang, een slechtere doorbloeding van de huid en zijn we minder scherp. Je kunt er uiteindelijk ook langdurig ziek van worden. En dat wil toch helemaal niemand! Detoxen met slowjuiced groentesapjes biedt een lekkere, gevarieerde en supergezonde oplossing. Waarom detoxen met sapjes zo goed werkt? Dat gaan we je uitleggen in vijf weetjes. Weet jij het ook! 🙂

Weetje 1: De mens doet het al eeuwen! Detoxen zit letterlijk in onze natuur.

Detoxen is hot, en terecht, maar het is zeker niet nieuw. Al eeuwen proberen mensen op verschillende manier hun inwendige systeem te ondersteunen. Denk aan colonhydrotherapie, leverzuivering, kruidentheekuren, bloesemtherapie en watervasten. Je lichaam is een wonder van de natuur en natuurlijke voeding biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt. Tegenwoordig eten we veel bewerkte voeding waarin onnodige en ongezonde voedingsstoffen zitten. Door detoxen met verse groentesapjes breng je weer al het goeds uit de natuur terug in je voeding. Vroeger hadden we geen andere optie, maar de voeding was ook echt beter! Met een uitgebalanceerde samenstelling van verse groentesapjes tijdens je detox dagen krijgt je wél alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen maar NIET de moeilijk verteerbare voedingsstoffen en schadelijke afvalstoffen. Je voeding bestaat alleen uit groenten (en een beetje fruit), versgeperst en daarmee makkelijk verteerbaar. Tijdens de periode van detoxen ondersteun je de natuurlijke reinigende werking van je lichaam. Dichter bij de natuur komt je voeding niet.

Weetje 2: Door detoxen komt je lichaam eindelijk toe aan die grote schoonmaakbeurt!

Weetje 2 Door detoxen komt je lichaam eindelijk toe aan die grote schoonmaakbeurt!

We stellen hoge eisen aan ons leven. We willen er goed uitzien, afvallen, presteren, op elk moment goed voor de dag komen. We staan continu “aan” en op onze devices bezig. We verliezen daarbij steeds meer het contact met onszelf. Met ons lichaam. Het reinigende vermogen van ons spijsverteringssysteem komt onder druk te staan. Door ons eigen gedrag én door allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Je inwendige systemen moeten veel harder hun best doen om vervuiling, stress en ongezonde stoffen uit je eten het hoofd te bieden. Dat gaat zich op de lange termijn wreken. We zijn door de eeuwen heen een beetje vergeten dat we goed moeten zorgen voor ons lijf. DUS: Je lichaam heeft jouw aandacht nodig! Een vrije dag, bezoekje aan de sauna of een wandeling in de natuur. Van die dingen weten we dat het goed is. Het inwendig reinigen van je lichaam hoort daar gewoon bij. Je zorgt, door het drinken van uitsluitend verse groentesappen en/of soepen, voor een voeding waar je vertering geen omkijken naar heeft. Een weekje chill. Je organen kunnen nu zonder afleiding aan de slag met het verwijderen van de al eerder opgestapelde afvalstoffen zodat je systeem echt goed gereinigd wordt. Je voelt je na afloop energieker en letterlijk schoner. Je kunt weer helder denken en stapt positiever door de dag heen. En die energie kunnen we in deze tijd maar al te goed gebruiken! Een paar keer per jaar detoxen met sapjes reinigt je lichaam én je geest. Dat je dat simpel en effectief met een sapkuur kunt bereiken, is toch een weetje waar je instantly van opknapt?

Weetje 3: Je darmen krijgen hun broodnodige rust en kunnen optimaal ontgiften.

Detoxen zorgt voor het “schoonspoelen en doorsmeren” van je darmen. Je immuunsysteem krijgt een oppepper en je brengt je lichaam in optimale conditie om de gifstoffen af te voeren. Je spijsverteringssysteem gaat op standje “tandje terug” en dat komt ten goede aan de reinigende werking van je organen. Je raakt via ontlasting, urine, huid en transpiratievocht extra afvalstoffen kwijt. En dat merk je. Je wordt je bewust wat verse groenten en groentesapjes voor jouw gevoel van welbevinden kan betekenen. Met enige regelmaat detoxen kan net zo belangrijk zijn als bijvoorbeeld vaker bewegen of het kwijtraken van overgewicht. Het volhouden van een gezond eetpatroon wordt na een sapkuur een stuk eenvoudiger. Je weet nu tenslotte waar je het voor doet!

Weetje 4: Rood, geel, groen en oranje: alle kleuren groenten leveren hun eigen unieke samenstelling vitamines en mineralen. Mixen dus.

Let erop dat je, als je gaat sapkuren, dat je alle kleuren van de regenboog aan groenten in je dagmenu verwerkt. Wist jij dat per kleur groente de hoeveelheid vitamines en mineralen varieert? In dit assortiment sapjes staat een gevarieerd aanbod in kleuren sapjes op het menu staat zodat je van alles voldoende binnenkrijgt. Rode groente- en fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C en fytronutrienten, zoals lycopeen en anthocyaan. Deze stofjes zijn belangrijk voor je lichaam want ze versterken je immuunsysteem, ondersteunen de werking van je prostaat en blaas en beschermen ze je tegen onder andere ontstekingsreacties en het ontstaan van hart –en vaatziekten. Rode paprika’s, bietjes, tomaten, kersen, frambozen en aardbeien mogen dus zeker niet op je sapdagen ontbreken. In oranje groenten zit bétacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Vitamine A heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Kies dus wat vaker voor wortels, pompoen, sinaasappels, perziken en nectarines. In groene (blad)groentes zitten veel verschillende vitmines en mineralen. Ze bevatten hoge concentraties foliumzuur, een B-vitamine die helpt bij de aanmaak van het “blijmaakstofje” serotonine. En ze geven je energie door het magnesium en ijzer dat erin zit. Spinazie, broccoli, courgette, groene paprika, andijvie en selderij; doe die er ook zeker bij!

Weetje 5: Door op- en afbouwen van je detox sapkuur voel je je beter!

Als je gelijk begint met detoxen kan dat een te grote overgang voor je lichaam zijn. Dan is het moeilijker vol te houden, heb je waarschijnlijk last van meer bijverschijnselen en is het uiteindelijk ook minder effectief. Probeer ruim van te voren al met het eten en drinken van bepaalde voeding(sstoffen) af te bouwen. Begin rustig met bijvoorbeeld het drinken van twee in plaats van meerdere koppen koffie per dag en bouw dit steeds verder af vóórdat je met de drie daagse pre-tox fase begint. Hetzelfde geldt voor witbrood, witte rijst, producten met suiker, gefrituurde producten, alcohol en zuivel. Probeer tegelijkertijd juist steeds meer water en kruidenthee te drinken. Van dit afbouwen kun je al wat merken, zoals hoofdpijn en een lager energieniveau. Je lichaam heeft tijd nodig om de extra afvalstoffen af te voeren. Je zet als het ware je inwendige systeem startklaar voor dat het echte detoxen begint. Daarna bouw je voeding in minimaal drie dagen af tot je alleen nog salades, groentesoep, (rauwe) groente en knollen, peulvruchten, fruit en noten eet. Bij de aanschaf van een detoxkuur van deze slowjuiced groentesapjes ontvang je een uitgebreid plan met daarin adviezen en tips voor het afbouwen en weer opbouwen van je voeding. We adviseren je dit zeker te volgen voor een (eerste) fijne detox-ervaring. Na de detox dagen kun je weer heel rustig je voeding gaan uitbreiden. Neem dat advies ook echt serieus. Juist in deze fase is het belangrijk om heel bewust je voeding te kiezen en op te bouwen. Zie het als een nieuwe start waarbij je je lichaam gunt om voor langere tijd van die welverdiende rust te kunnen genieten. Denk dus goed na bij de keuze van je voeding, bouw je dagmenu heel geleidelijk op en voel hoe je op die aanpassingen reageert.  Belangrijk: laat koffie, snoep en alcohol voorlopig nog even staan!

Zo. Nu weet je wat ons betreft alles wat belangrijk is om met sap detoxen te beginnen. Zelf maken van gezonde sapjes is ontzettend leuk om te doen. Je kunt hiervoor een gewone sapcentrifuge gebruiken, maar wil je de meeste voedingsstoffen uit je verse groenten halen, kies dan voor een slowjuicer. Hiermee worden de groenten langzaam gekneusd of geperst waardoor het sap geconcentreerder is en meer voedingsstoffen bevat.

Heb je weinig tijd of wil je je tijd aan andere leuke dingen besteden? Wij zijn enthousiast over de slowjuiced sapjes van Cilly Juices. Ze hebben een speciaal Cilly Recovery detox programma en daarop op afgestemd detox-assortiment. Mooi om te zien dat de 100 % biologische groenten in deze sapjes komen van kleine boerderijen van Nederlandse bodem en in glazen flesjes zitten die door mensen vanuit een sociale werkplaats weer worden schoongemaakt en retour geleverd. Dat geeft je een extra goed gevoel erbij!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *