Voorbereiding op je theorie-examen, gewoon online, thuis en in je eigen tempo!

Voorbereiding op je theorie-examen, gewoon online, thuis en in je eigen tempo!

Veel Nederlandse kandidaten die hun theorie examen auto afleggen, slagen daar niet in één keer voor. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 40 procent. Dat betekent dat nog niet eens de helft van alle kandidaten in één keer voor het theorie examen weet te slagen. De reden daarvoor is vaak simpel; kandidaten overschatten hun kennis en besteden niet genoeg aandacht aan het leren en oefenen van het examen. Toch is alleen kennis van de verkeersregels niet voldoende. Het is vaak het onderdeel gevaarherkenning waar veel kandidaten over struikelen. Hoe kun je het best je theorie examen op je eigen tempo leren?

Theorie examen leren

Wie een theorie examen auto wil gaan doen, moet zich daar goed op voorbereiden. Het is in Nederland verplicht om eerst het theorie examen met succes af te leggen, voordat je het praktijkexamen (afrijden) mag gaan doen. Er zijn heel wat manieren om een theorie examen auto te leren. Je kunt bijvoorbeeld het theorieboek van vrienden of familie leren. Toch veranderen de verkeersregels en andere zaken die je moet weten snel in ons land. Als je dus een verkeersboek uit de jaren ’80 van je ouders krijgt, is de kans groot dat je niet zal slagen.

Een betere manier om het theorie examen te leren is door het online theorieboek te gebruiken. De informatie in het online theorieboek wordt steeds weer bijgewerkt volgens de laatste methodes van het CBR. Alles wat je moet weten staat erin. Net als foto’s en video’s, zodat je beter kunt begrijpen waar de tekst precies over gaat. Het is slim om elke dag een uurtje in het theorieboek aan de slag te gaan. Overdrijf het niet. Als je merkt dat je geen zin hebt of moe bent, kun je er beter voor vandaag even mee stoppen. Volg dus gerust je eigen tempo!

Theorie examen oefenen

Nadat je het online theorieboek hebt gelezen, is het goed om nog even een oefenexamen te maken. Deze oefenexamens kun je online vinden. Ze zijn zelfs volledig gratis beschikbaar. Bij zo’n oefenexamen krijg je ongeveer dezelfde soort vragen als je bij het echte examen mag verwachten. Uiteraard zijn het niet precies dezelfde vragen. Bij het gratis oefenexamen krijg je te zien of je geslaagd of gezakt zou zijn. Als je ook wilt weten aan welke onderdelen je nog meer aandacht moet besteden, kun je het betaalde oefenexamen maken. Daarbij krijg je ook te zien wat wel het juiste antwoord was.

Tip: als je het online theorieboek aan het lezen bent, kun je ook zelf oefenvragen bedenken. Op die manier ben je actief met de lesstof bezig.

Richt je op gevaarherkenning

De meeste kandidaten zakken voor het theorie examen auto omdat ze problemen hebben met gevaarherkenning. Dit is dan ook het onderdeel van het examen waar het CBR het meest aandacht voor heeft. Het CBR wil dat je goed weet wanneer er gevaar is en wat je dan moet doen. Je moet volgens het CBR gevaarlijke situaties kunnen voorspellen en afhandelen. Daarom kun je het best veel tijd besteden aan dit onderdeel.

Vraag een theorie examen auto aan

Denk je dat je wel genoeg kennis hebt om het theorie examen auto af te gaan leggen? Dan kun je deze boeken via MijnCBR. Je hebt er alleen je DigiD voor nodig. Je hoeft dit dus niet aan je rijschool te vragen. Ook zij kunnen wel een examen voor je boeken, maar je bent dan vaak duurder uit. Het theorie examen doe je in de examenzaal. Heb je bijvoorbeeld faalangst of autisme? Dan kun je extra tijd krijgen voor je theorie examen. Geef dit dus gerust van tevoren aan!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.