Waar let je op bij een elektrische fiets kopen?

Waar let je op bij een elektrische fiets kopen

Omdat een elektrische fiets een flinke investering is, wil je voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want het aanbod elektrische fietsen is ontzettend groot. Daarom helpen wij je een handje bij je zoektocht. In deze tekst vertellen we je namelijk waar je op let bij het kopen van een elektrische fiets.

Positie van de motor

Iedereen weet dat elektrische fietsen voorzien zijn van een motor, maar niet iedereen weet dat er verschil zit in de positie van de motoren. De motor kan in het voorwiel of achterwiel zitten, maar ook in het midden frame. Veel mensen kiezen voor een fiets waarbij de motor in het frame zit. Dit komt vooral doordat het gewicht dan beter verdeeld is en de prestaties vaak net wat beter zijn. Toch zijn er genoeg mensen die liever een elektrische fiets kopen waarbij de motor in het voor- of achterwiel zit. Probeer daarom vooral uit wat je zelf fijn vindt.

Kwaliteit van de accu

De motor is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets, maar dat geldt net zo goed voor de accu. Het spreekt voor zich dat een Giant elektrische fiets met een goede accu de voorkeur heeft. Wil je inschatten of een accu van goede kwaliteit is? Kijk dan hoeveel kilometer je kunt fietsen als de accu volledig is opgeladen. Besef je goed dat je deze afstand niet altijd zal halen. Het bereik hangt namelijk af van het terrein waarop je fiets, je gewicht en de mate van trapondersteuning.

Aantal niveaus van trapondersteuning

Het grote voordeel van een elektrische fiets is dat je niet volledig zelf meer hoeft te trappen. Dit soort fietsen beschikt namelijk over trapondersteuning. Het is alleen niet zo dat iedere elektrische fiets hetzelfde aantal niveaus van trapondersteuning heeft. Reden genoeg om hier ook op te letten. Het is namelijk prettig als je kunt schakelen tussen meerdere standen, zodat je de trapondersteuning aan kunt passen aan de omstandigheden waarin je fietst.

Remsysteem van de fiets

In de zoektocht naar een elektrische fiets hebben veel mensen alleen oog voor de bovenstaande drie punten. Deze zijn weliswaar belangrijk, maar vergeet niet om ook naar de remmen te kijken. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen velgremmen en schijfremmen. Het grote voordeel van schijfremmen ten opzichte van velgremmen is dat ze betere remprestaties leveren bij natte weersomstandigheden.

Prijskaartje

Tot slot let je ook op de prijs als je een elektrische fiets koopt. Schrik je van de nieuwprijs van een Cube elektrische fiets? Dan kun je op zoek gaan naar goedkopere merken. Het risico hiervan is dat je inlevert op de kwaliteit. Als je dit niet wilt, kun je kijken naar tweedehands elektrische fietsen. Deze zijn een stuk goedkoper en kunnen vaak nog prima een rondje mee.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.