Wat is botox en hoe werkt het precies?

Wat is botox en hoe werkt het precies

Botox is voor veel mensen inmiddels wel een bekend begrip. Aan de andere kant zal er ook nog veel onbekend zijn over wat het nu precies is en vooral, wanneer het toegepast kan worden. We nemen je dan ook graag mee de diepte in om je nader kennis te laten maken met Botulinetoxine, oftewel Botox.

Wat is Botox precies?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden, het is een natuurlijk eiwit. En de eigenschap van dit eiwit is dat het de beweging van de spieren kan beïnvloeden. Dat is van tijdelijke aard, maar het is wel de reden dat het dus toegepast wordt bij bijvoorbeeld neurologische behandelingen. Botox zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht in de zenuwbanen verminderd wordt. De spieren reageren hierop door minder samen te trekken. En dat betekent weer dat de huid ook minder beweging heeft, waardoor er bijvoorbeeld minder rimpels ontstaan. De hoeveelheid Botox die nodig is voor een behandeling, is afhankelijk van het doel van de behandeling.

Waar kun je Botox allemaal voor toepassen?

Botox kan voor veel verschillende ongemakken een oplossing geven. Het zijn vaak klachten die in verband staan met het ouder worden. De huid verouderd en in combinatie met de activiteit van de spieren kun je bijvoorbeeld kraaienpootjes krijgen, voorhoofdrimpels of rimpels in je hals en decolleté. Met Botox kun je deze rimpels en lijnen aan het zicht onttrekken. Maar er is meer mogelijk dan dat. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling met Botox om je neustip te liften of een mini-lift toe te passen op de onderste helft van je gelaat.

Hoelang duurt een behandeling met Botox?

Als je kiest voor een behandeling met Botox, om welke reden dan ook, is het belangrijk dat er vooraf een intakegesprek plaatsvindt. De behandelend arts moet goed in beeld hebben wat je vragen en klachten zijn en wat je medische conditie is. Als je bijvoorbeeld zwanger bent, kun je geen botoxbehandeling krijgen. Bepaalde medicijnen zijn van invloed op het resultaat van de Botox, zowel in positieve als in negatieve zin. Heb je eenmaal alles besproken en een afspraak voor een behandeling gemaakt, dan moet je rekenen op een behandeling van een kwartier tot een uur. De lengte is afhankelijk van wat er behandeld gaat worden.

Wat is het resultaat van een botoxbehandeling?

De behandeling met Botox is goed te verdragen, maar je kunt ook vragen om een verdoving. Direct na de behandeling is het resultaat nog niet zichtbaar. Dit duurt ongeveer drie dagen, waarbij je ongeveer voor 50% kunt zien hoe het uiteindelijk gaat worden. Na twee weken zul je het definitieve effect van de behandeling zien. Je kunt rekenen dat je drie tot zes maanden het cosmetisch effect behoudt. Dat verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van de werking en de kracht van je spieren.

Een natuurlijke uitstraling

Om welke reden je ook voor een botoxbehandeling kiest, het blijft belangrijk dat je een natuurlijke uitstraling houdt. Botox is een veilig product, maar het is uiteraard noodzakelijk dat de artsen die er mee werken hiervoor opgeleid zijn en met de juiste producten en technieken werken. Daarnaast zullen deze specialisten ook met je meedenken over de effecten die een behandeling heeft. Zo weet je zeker dat je ook na een behandeling met Botox, nog steeds je stralende zelf bent.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *