Wat zijn de voordelen van duurzame desinfectie?

Wat zijn de voordelen van duurzame desinfectie

Desinfectie is in heel veel branches belangrijk, op kantoren, in de gezondheidszorg en openbare ruimten, maar ook in de varkens- en melkveehouderij. Op veel plekken worden er nog traditionele desinfectiemiddelen gebruikt. Echter, deze middelen bevatten vaak schadelijke chemicaliën en zijn allesbehalve goed voor het milieu. Maar gelukkig is er een oplossing: duurzame desinfectie. Maar wat is duurzame desinfectie nu precies? Waar wordt het van gemaakt? En wat zijn de voordelen? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is duurzame desinfectie?

Als we het hebben over duurzame desinfectie bedoelen we een product dat is gemaakt zonder chemicaliën, alcohol of andere schadelijke middelen. Chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn namelijk niet biologisch afbreekbaar, maar ook kunnen ze schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kan er bijvoorbeeld huidirritatie ontstaan na het gebruik van een traditioneel desinfectiemiddel.

Duurzame desinfectie is biologisch afbreekbaar en is hierdoor beter voor het milieu en de gezondheid. Nu vraag je je natuurlijk af: werkt dat wel goed? Ja, duurzame desinfectie is bewezen effectief en helpt tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Het middel doet dus eigenlijk alles wat een traditioneel desinfectieproduct ook doet, maar het wordt nu gemaakt zonder chemicaliën. 

Waar wordt het van gemaakt?

Je weet nu dat er geen chemicaliën en alcohol worden toegevoegd aan een duurzaam desinfectiemiddel. Maar waar wordt het dan wel van gemaakt? In veel branches is het belangrijk dat er goed gedesinfecteerd wordt. Je wilt dus ook zeker weten dat het product werkt. Bij Watter, een producent van duurzame desinfectie, maken ze gebruik van elektrolyse van water en zout. Door het gebruik van elektriciteit wordt het water gesplitst in zuurstof en waterstofgas. En zo ontstaat er hypochlorigzuur. 

Hypochlorigzuur wordt door ons eigen immuunsysteem geproduceerd en het is effectief tegen bacteriën, virussen, schimmels en meer. Er worden verder geen bijproducten toegevoegd, waardoor het een volledig natuurlijk product is.

De voordelen van duurzame desinfectie

Duurzame infectie biedt ten opzichte van chemische desinfectiemiddelen veel voordelen, zowel voor het milieu als de gezondheid. 

Goed voor het milieu

Aangezien het product helemaal duurzaam is en geen dure chemicaliën bevat, is het goed voor het milieu. Er hoeft geen speciale verpakking voor de chemicaliën worden ontwikkeld, wat bijdraagt aan duurzaamheid. 

Niet schadelijk voor de gezondheid

Chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo zorgen agressieve schoonmaakmiddelen wel eens voor huidirritatie, ademhalingsproblemen of allergische reacties. Het middel is gebruiksvriendelijk en zorgt voor een goede bescherming tegen bacteriën en virussen, waaronder het Corona- en Norovirus.

Geschikt voor verschillende toepassingen

Duurzame desinfectie is geschikt voor gebruik in verschillende branches. Zowel in de voedingsmiddelenindustrie als de veehouderij is het natuurlijke middel effectief gebleken. Je gebruikt het onder andere om oppervlakken, water en gereedschap te desinfecteren. Maar het is ook geschikt als handdesinfectiemiddelen.

Kan op locatie worden geproduceerd

Duurzame desinfectie kan op locatie worden geproduceerd. Dit betekent dat je geen chemicaliën meer hoeft te transporteren, wat weer bijdraagt aan een verminderde CO2-uitstoot. Bovendien is er geen speciale opslaglocatie nodig aangezien het middel geen gevaarlijke stoffen bevat.

Aangedreven door energiebronnen

Aangezien het maken van duurzame desinfectie een natuurlijk proces is, kan het overal plaatsvinden. Ook bij jou op locatie. Het proces werkt door middel van elektriciteit. Deze elektriciteit kan op een duurzame manier worden verwerkt, zoals door zonne-energie of windenergie. Dit maakt het een duurzame keuze voor bedrijven. 

Welke desinfectiemiddelen kan ik vervangen?

Ben je overtuigd van de voordelen van desinfectie gemaakt op basis van hypochlorigzuur van Watter? Dan kun je jouw oude desinfectiemiddelen vervangen. Dit zijn een aantal traditionele middelen waarvoor duurzame desinfectie een goed alternatief is:

  • Formaline: dit wordt soms nog gebruikt in de veehouderij en voedingsindustrie.
  • Waterstofperoxide: deze stof is gevaarlijk voor mens en dier.
  • Perazijnzuur: dit creëert een zure omgeving waardoor het niet altijd veilig is.
  • Chloordioxide: wordt gebruikt om proceswater mee te desinfecteren.
  • Ethanol/alcohol: wordt nog altijd gebruikt in handdesinfectiemiddelen, maar dit is niet nodig.
  • Natriumhypochloriet: voor de reiniging van sanitaire faciliteiten, zoals toiletten, maar ook voor tandartspraktijken.

Voor welke branches?

Nog een belangrijke vraag: voor welke branches zijn natuurlijke desinfectiemiddelen geschikt? Het is vrijwel voor iedere branche inzetbaar. We noemen hieronder de meest voorkomende industrieën waarin het desinfectiemiddel van Watter met hypochlorigzuur wordt gebruikt:

  • Voedingsindustrie
  • Veehouderij
  • Procesindustrie
  • Akkerbouw en plantenteelt
  • Kantoren en openbare ruimtes

Het gebruik van duurzame desinfectie biedt veel voordelen. Het is goed voor het milieu, niet schadelijk voor de gezondheid en kan op locatie worden geproduceerd. Volgens Watter is desinfectie met hypochlorigzuur een goed en veilig alternatief voor chemische desinfectiemiddelen. Naast desinfectie bieden ze ook natuurlijke oplossingen om biofilm te bestrijden. Biofilm vormt vooral een probleem in drink- en waterprocessystemen. Het bestrijden van biofilm wordt ook gedaan aan de hand van duurzaam desinfectiemiddel met de actieve stof hypochlorigzuur.