Het is niet een onderwerp waar de meeste mensen regelmatig aan denken: hun uitvaart. Daardoor kan het eenvoudig gebeuren dat zij ook niets regelen voor wanneer het einde daar is. Dat kan problemen opleveren. Een uitvaart is namelijk duur en wanneer je zelf niet voldoende geld achter de hand hebt, is de kans groot dat je je nabestaanden met grote kostenposten opscheept. Dat kun je gelukkig eenvoudig voorkomen door een uitvaartverzekering af te sluiten. Zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee je uitvaart laten vergoeden. In dit artikel leggen we je uit wat deze polis inhoudt en hoe je hem kunt afsluiten.
Wat verzeker je precies als je een uitvaartverzekering neemt?
Als iemand overlijdt, moet er in korte tijd heel veel geregeld worden. Ten eerste moet de overledene in een kist worden gelegd. Deze kist is vaak duur en daarom is een verzekering een goede keuze. Vervolgens moet je afscheid gaan regelen. Het is gebruikelijk om hier een uitvaart ondernemer voor in de arm te nemen. Deze kan je heel veel werk uit handen nemen. Een overlijden is namelijk een emotionele gebeurtenis en voor nabestaanden is het vaak moeilijk om zich nog te kunnen concentreren. Je wilt niet dat er iets misgaat tijdens de uitvaart, dus is het fijn dat je alles wat geregeld moet worden, kunt overlaten aan een professional. Deze zal de dienst en de uitnodigingen en alles wat maar nodig is, in orde brengen. Ook je laatste rustplaats of je crematie zelf worden door je verzekeraar vergoed. Tot slot geeft je verzekering je nabestaanden ook nog de mogelijkheid om steun te zoeken wanneer ze vastlopen in hun rouwproces. Je polis is een goed vangnet.
Zorg ervoor dat je je plannen goed op papier hebt staan
Een van de dingen die belangrijk is als het gaat over je uitvaart, is dat je een idee hebt van wat je ongeveer wilt. Hiermee voorkom je ten eerste dat je bijvoorbeeld ergens begraven wordt waar je dat niet wilt, maar ook maak je het je nabestaanden veel gemakkelijker. Neem daarom eens de tijd om te kijken of je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd wilt worden. Ook kun je alvast beschrijven hoe je afscheidsdienst moet zijn. Wil je dit in een kerk laten plaatsvinden, of hou je het liever in een zaaltje ergens anders? Zorg er ook voor dat bekend is wat er met je bezit moet gebeuren. Wil je bijvoorbeeld dat een specifiek iemand je huis erft, laat dit dan vastleggen bij de notaris. Hiermee voorkom je dat je bezit geërfd wordt door je familie. Zorg er tenslotte ook voor dat je nabestaanden toegang hebben tot al je accounts en verzekeringen zodat ze deze eenvoudig voor je kunnen opzeggen. Dat scheelt moeite.
Voorkom problemen en sluit je verzekering vandaag nog af
Heb je nog geen uitvaartverzekering, dan is het tijd om eens te kijken of je dit wilt veranderen. Heb je voldoende geld op je spaarrekening staan, dan kun je de verzekering eventueel achterwege laten. Anderzijds; waarom zou je je spaargeld gebruiken om je uitvaart te bekostigen? Een verzekering houdt ook rekening met inflatie waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je uiteindelijk toch te weinig geld hebt. Je kunt online eenvoudig bij diverse verzekeraars bekijken wat ze voor je kunnen doen. Kijk daarbij niet alleen maar naar wie de laagste premie biedt, maar kijk vooral naar wat ze aan dekking bieden. Goedkoop kan duurkoop zijn en daar word je vaak niet beter van. Regel je zaakjes dus goed.