Zo ontdek je welke zorgverzekering bij je past

Twijfel je of je de juiste zorgverzekering hebt? Overweeg je te wisselen van zorgpolis of zelfs over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Hieronder gidsen we je door de vier verschillende soorten zorgpolissen, zodat je erachter kunt komen welke polis het beste bij jou past.

1. Restitutie

Met een restitutiepolis heb je de meeste vrijheid. Je kunt te allen tijde terecht bij welke zorgverlener en welk ziekenhuis je maar wil, zolang deze voldoet aan de voorwaarden van je verzekeraar. Voor de zorg hoef je geen eigen bijdrage te betalen.

Vergeleken met de andere soorten zorgpolissen betaal je iets meer premie, maar daar staat dus wel tegenover dat nota’s van zorgverleners veelal volledig worden vergoed. Mits de zorgverlener min of meer de gebruikelijke, redelijke tarieven hanteert. In het geval van een privékliniek kan de zorgverlener bijvoorbeeld besluiten om de nota deels of niet te dekken.

2. Natura

Bij een naturapolis ligt de premie wat lager en heb je te maken met gecontracteerde zorgverleners. Dit betekent dat je zorgverzekeraar contracten heeft met geselecteerde zorgverleners en ziekenhuizen. Als je een naturapolis hebt en je door een gecontracteerde zorgverlener laat behandelen, wordt je nota geheel gedekt. Ga je naar een zorgverlener of ziekenhuis zonder contract en is de behandeling niet spoedeisend? Dan wordt het grootste deel van de kosten vergoed (veelal 75-80%, afhankelijk van de zorgverzekeraar).

De lijst met geselecteerde zorgverleners is meestal lang. En voor spoedeisende zorg kun je gewoon in alle ziekenhuizen in Nederland terecht, zonder de kosten uit eigen zak te betalen. Uiteraard kun je ook gewoon altijd kosteloos terecht bij je eigen huisarts, de kosten voor dit bezoek vallen altijd onder de basisverzekering.

3. Combinatie

De naam zegt het al: de combinatiepolis ligt tussen de naturapolis en de restitutiepolis in. In bepaalde gevallen heb je te maken met gecontracteerde zorgverleners, maar soms ook niet – het hangt af van de behandeling die je nodig hebt. In andere woorden: bij sommige soorten zorg heb je vrije zorgkeuze die volledig vergoed wordt, en bij andere soorten zorg ben je gebonden aan gecontracteerde zorgverleners. Als je per se naar een niet-gecontracteerde zorgverlener wil, wordt de zorg meestal tot een maximaal tarief gedekt.

4. Budget

De budgetpolis is de meest voordelige zorgpolis op de markt. Je hebt hierbij de minste vrijheid in zorgkeuze, maar krijgt er dan ook een scherpe premie voor terug. Vergeleken met een naturapolis heb je iets minder gecontracteerde zorgverleners om uit te kiezen. Zorg door een gecontracteerde zorgverlener wordt volledig gedekt, en deels als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Duurzaamheid

Naast het kiezen van de juiste polis, is het ook van belang dat je een geschikte zorgverzekeraar kiest. Hierbij gaat het niet alleen om het verschil in prijs, maar ook het desbetreffende beleggingsbeleid. Verzekeraars hebben met hun beleggingen een grote invloed op hoe de wereld verandert. Het beleggingsbeleid geeft een indicatie hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord een verzekeraar is. Verantwoord beleggen kan onder andere door te investeren in hernieuwbare energie, microfinanciering of duurzame technologie. Door te kiezen voor een duurzame zorgverzekeraar, stimuleer je positieve veranderingen.

Overstappen

Ben je eruit en wil je wisselen van zorgpolis of overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Doe dit dan op tijd. Dit kan namelijk alleen van 12 november t/m 31 december. Als je je zorgverzekering uiterlijk 31 december zelf stopzet, kun je uiterlijk 31 januari nog wisselen of overstappen. Een zorgverzekering is wettelijk verplicht in Nederland.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *