Bhutan: een land van draken en tijgers, mythes en legendes

Maak kennis met een uitzonderlijk land

Links rijzen besneeuwde Himalaya-reuzen op. Aan de rechterkant scheert het vliegtuig over donkere, eindeloos beboste bergen. In de heuvelachtige vallei in de verte ligt een korte landingsbaan. De landing in het Bhutanese Paro is één van de meest spectaculaire landingen ter wereld. Een passende eerste kennismaking met een uitzonderlijk land.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

DSC05329Ingeklemd tussen China en India ligt Bhutan. Een Boeddhistisch koninkrijkje in het hart van de Himalaya, dat tot 1960 vrijwel geen buitenlanders toeliet en geen wegen of munteenheid had. De koning van Bhutan wil het land op een verantwoorde manier de toekomst in leiden. De vorige koning introduceerde daarom het Bruto Nationaal Geluk, waarin het behoud van cultuur, natuur en duurzame economische ontwikkeling centraal staan. Aan de hand van deze filosofie wordt de levenskwaliteit van de inwoners gemeten.

Unieke cultuur
De wens om haar cultuur te behouden maakt Bhutan een fascinerend land. Elke plaats, bergpas en tempel heeft verhalen over draken en tijgers, goden en demonen. Het zijn verhalen die elke Bhutanees kent. Neem dat van het Tigers’s Nest, een hooggelegen klooster dat op het randje van een steile klif balanceert. De Bhutanezen geloven dat Guru Rinpoche (de grondlegger van het Boeddhisme in Bhutan) op een tijger naar de grot vloog waar nu het klooster omheen staat. De klim naar het Tiger’s Nest is het hoogtepunt van je reis. Onderweg geniet je van mooie uitzichten, maak je een praatje met pelgrims en passeer je honderden wapperende gebedsvlaggen.

DSC03791archery 2

Wervelend festival bijwonen
Ga je naar Bhutan, probeer dan één van de jaarlijkse meerdaagse festivals bij te wonen. Dit zijn spektakels met felgekleurde kostuums, angstaanjagende maskers, opzwepende muziek, wervelende dansers en honderden dolenthousiaste Bhutanezen, gekleed in hun mooiste traditionele kleding. Vaak vinden de feesten plaats in één van de imponerende, prachtig gedecoreerde kloosterforten van Bhutan, de dzongs. De festivals vormen een mooie kans om Bhutanese vrienden te maken, want de feestvierders zijn altijd in voor een praatje.

DSC05508DSC04604

Juist het gewone is bijzonder
Toch zijn het niet de overweldigende kloosterforten en de kleurrijke festivals die de meeste indruk maken. Het zijn juist de gewone dingen in het leven van een Bhutanees die je bijblijven. Ga bijvoorbeeld kijken naar een wedstrijd boogschieten, de nationale sport. De boogschieters schieten van een afstand van ruim 120 meter op het doel. Geen wonder dat er bij een schot in de roos een ingetogen overwinningsdansje wordt gedaan.

Lokale markt
Ga naar de lokale markt en vergaap je aan de kilo’s rode pepers die Bhutanezen dagelijks inslaan. Een dag geen pepers gegeten, is een dag niet geleefd. Bezoek ’s ochtends de National Memorial Chorten in Thimphu, waar ouderen naartoe worden gebracht om er veilig en gezellig de dag door te brengen. Hier is het genieten van mooie mensen die fanatiek met hun gebedsmolens zwaaien. Het is onmogelijk om niet onder de indruk te raken van de Bhutanese toewijding aan het Boeddhisme.

Homestay
Niet alleen de cultuur, ook de natuur van Bhutan is spectaculair. 60% van het land is bos, omringd door besneeuwde Himalaya-reuzen. Ideaal voor een trekking. Het land heeft bovendien prachtige valleien. Wil je het boerenleven van dichterbij bekijken? Boek dan een homestay bij mensen thuis. Vraag ook of je hier een hot-stone bad kunt nemen. Stenen die urenlang verhit zijn in het vuur, worden in een houten kist met water gelegd. Volgens de Bhutanezen voorkomt zo’n kokend heet bad allerlei kwaaltjes. Reizen door Bhutan is onvergetelijk. En het is te hopen dat het land haar unieke cultuur weet te behouden.

Zo reis je door Bhutan
Je kunt Bhutan alleen met een georganiseerde reis bezoeken. Je Bhutan-reis kun je bijvoorbeeld boeken bij Better Places. Dit platform verbindt reizigers en lokale reisprofessionals, zodat je in overleg met een lokale expert je ideale reis kunt boeken. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal.

Kijk voor meer informatie op  www.betterplaces.nl.

Lees verder:
> Zoek je een inspirerende en gevarieerde reis?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *