Pelican House: circulair design voor high-end hoofdtelefoon

Pelican House

Enjoy & Do Good zag er zelden zo goed uit!

In het jaar 1895 zag de allereerste koptelefoon het daglicht. En 120 jaar later verschijnt een kwalitatief zeer goede hoofdtelefoon met een innovatief businessmodel ten tonele, die ook nog ’s past binnen een betere wereld. Daar wilden we meer van horen, dus togen we naar Dorus Galama, mede-oprichter van Pelican House… 

Wat is de relatie tussen die eerste koptelefoon, en jullie product?
1895, London: de eerste hoofdtelefoon, de Electrophone, ziet het licht. En het leuke is, want nu zeer actueel: deze hoofdtelefoons waren niet te koop maar te huur. Voor £5 per jaar belden gebruikers in naar operahuizen en muziekhallen om zo thuis van de muziek te genieten!
Als echte muziekliefhebbers en adepten van de huidige tijdgeest vinden wij het een perfect moment om deze oude dienst nieuw leven in te blazen. En wel met topkwaliteit hoofdtelefoons (waarde €250) voor slechts €5 per maand. En geen zorgen: gaat er onverhoopt iets kapot? Dan ontvang je binnen vier dagen een vervangend onderdeel, zoals een nieuw oorkussen of kabel; en geheel gratis!

 

Klinkt goed! Wat is er wezenlijk anders? 
Onze hoofdtelefoon heeft een modulair design: alle onderdelen kunnen los en we gebruiken nergens lijm. Zo kunnen we gemakkelijk onderdelen vervangen, en zijn de hoofdtelefoons aan einde van hun gebruikstijd prima te recyclen.
Ook belangrijk: voor het akoestisch design, zoals dat heet, is Scheek Loudspeakers verantwoordelijk. Die kennen wij nog van onze studie aan TU Delft, maar voor wie ze niet kent: de broers Scheek ontwikkelen extreem exclusieve high-end luidsprekers van €90.000. Aan deze samenwerking heeft onze Pelican House-hoofdtelefoon zijn rijke en diepe geluid te danken!

 

Pelican House

En het businessmodel is ook anders, begreep ik. Wat kan je daarover vertellen?
Dat klopt! We bieden de hoofdtelefoon aan via een abonnementsvorm, namelijk voor €5 per maand. Die ‘lease-constructie’ biedt vele voordelen, want in tegenstelling tot conventionele hoofdtelefoonproducenten is vervanging van een onderdeeltje zo gepiept, hoeft er geen nieuwe gekocht te worden, en nog belangrijker: onze gebruikers halen voor een klein maandbedrag gegarandeerd topgeluid in huis, zonder gedoe of zorgen!

Op welke manier past jullie hoofdtelefoon binnen een betere wereld?
Onze persoonlijke drijfveer – naast het feit dat we allebei enorme muziekliefhebbers zijn – is dat wij het voortouw willen nemen richting circulaire consumentenelektronica. Het is toch zonde dat bergen elektronica vol waardevolle materialen en componenten eindigen als E-Waste enkel door simpele schades? Wij geloven dat de Circulaire Economie enorme kansen biedt voor een duurzame toekomst én behoud van welvaart, voor iedereen!

Komende maanden besteedt De Betere Wereld ism. CirculairOndernemen.nl, een project van MVO Nederland, veel aandacht aan de mensen en verhalen achter circulair ondernemen – Red.

Welke toepassingen zijn er voor deze high-end hoofdtelefoon denkbaar?
Ons model bevat zogenaamde 32 Ohms drivers, wat inhoudt dat de Pelican House hoofdtelefoon zeer geschikt is voor mobiel gebruik. Bijvoorbeeld om van muziek te genieten via een smartphone of laptop. Het model heeft een diep en warm geluid (bewust geen vlak monitorgeluid), wat hem in de eerste plaats perfect maakt om heerlijk te luisteren, of bijvoorbeeld om films te kijken.
Daarnaast is onze hoofdtelefoon ook zeer geschikt voor DJ’s, met name omdat onze oorkussens enorm goed afsluiten en het model een prachtig diepe basweergave heeft.

Ook DJ Isis, één van ’s werelds eerste vrouwelijke pioniers op het gebied van elektronische dansmuziek en zeer begaan met het wel en wee van de wereld, wilde graag onze hoofdtelefoon; dus zij heeft inmiddels een van de allereerste exemplaren al in gebruik.

pelican house Pelican House


Begin 2016 komt jullie hoofdtelefoon op de markt. Wat kunnen muziekliefhebbers, als ook consumenten die zich willen omringen met producten die een meer bewuste lifestyle uitstralen, nu al doen?

Voor de early birds, design- of muziekliefhebbers en DJ’s.., de voorinschrijving is inmiddels geopend op www.pelicanhouse.nl! Dan weten zij zich verzekerd van één van de eerste 1000 exemplaren. Kortom, beperkte oplage en de inschrijving gaat -gelukkig- al best rap!

Wat kunnen we nog meer verwachten van Pelican House?
Met ons eerste model hebben we de basis geperfectioneerd; een fantastisch vol geluid en een sterk design! Geen toeters en bellen, maar eenvoud en charme. Dankzij de modulaire opbouw kunnen we in te toekomst eenvoudig updates aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan draadloos, noise-canceling of ingebouwde pre-amps!

By the way.., bij ‘Pelican House’ gaat er bij mij niets rinkelen. Waar komt jullie naam vandaan?
Daar zit zeker een verhaal achter! Dit brengt ons opnieuw terug bij de Electrophone uit het Londen van 1895. Een populaire plek om de Electrophone te beluisteren was in de suite in de Pelican House, waar achterliggende centrale van de dienst gevestigd was. Perfect passend!

Ik ging als tiener vaak slapen met een koptelefoon en wat lekkere muziek. Vaak kwam ik niet verder dan het tweede nummer voordat ik al in slaap viel. Wat betekent muziek voor jullie?
Wij zijn beiden enorme muziekfanaten. We spelen in een band, luisteren vrijwel de hele dag door muziek en vermaken ons uren in een tweedehands platenzaak. Verslavend is het. Om in onze dagelijkse behoefte aan muziek te voorzien, hadden wij overal en altijd onze koptelefoons mee; in de trein, op TU Delft, op vakantie, lopend, waar dan ook! We namen liever een treintje later als we onze hoofdtelefoon per ongeluk vergaten mee te nemen…
Nadeel hiervan was: op deze manier verslijt je met gemak twee a drie hoofdtelefoons per jaar…, telkens weer zo’n simpel kabeltje of plug. Voor veel muziekliefhebbers is de oplossing, helaas, om dan maar de mooie headset binnenshuis te houden en oordopjes aan te schaffen voor onderweg. En zeg nou zelf, dat kan toch beter? Inderdaad! Pelican House komt op voor alle ware muziekliefhebbers die overal, altijd en zorgeloos willen kunnen genieten van ongekend lekker geluid!

Tot slot, aan welk nummer denken jullie als je aan een betere wereld denkt? 
Roy Ayers – Everybody Loves the Sunshine. Een heerlijke standard met de eenvoudige boodschap: wij zijn allen gelijk, en iedereen houdt van de zon! Luister ‘m maar eens op je Pelican House hoofdtelefoon begin 2016 😉

Wauw! Het motto van De Betere Wereld, Enjoy & Do Good, gaat in z’n geheel op voor de circulair ondernemers van Pelican House! Doe jezelf ook een plezier, net als ik (inderdaad, heb ook ingetekend!): de voorinschrijving is gestart op www.pelicanhouse.nl

Enjoy & Do Good!

Erwin Polderman
Chef Redactie

www.circulairondernemen.nl
www.mvonederland.nl
www.pelicanhouse.nl

Pelican House

Alle foto’s: Pelican House

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *